ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА

 Вартість борошна може змінитись, проте не істотно

Хто рано встав - той і борошно придбав. У цьому довелося переконатись особисто кореспонденту "Урядового кур'єра".

Рано-вранці вихідного дня йду в найближчий супермаркет, де бачу в черзі і трьох пенсіонерок, які стоять за ваговим борошном. Приєднуюсь до "натовпу" і отримую жадані 2 кг, по 2,80 грн за кіло. Більше в одні руки не дають, принаймні в цьому маркеті. Тримаючи в руках дефіцитний товар, рухаюсь далі магазином і на одній із полиць помічаю пакети з борошном вагою 5 кг за ціною 19 грн. Причому стоять пакети спокійно на прилавках і ніхто на них не звертає увагу. Можливо, тому, що пакетоване борошно коштує дорожче на гривню, ніж вагове.

На невеличкому столичному базарі борошно є. Проте за два кілограми пакетованого борошна потрібно заплатити 11 грн.

На іншій ятці за 2 кг борошна просили 8, 50 грн.

Що відбувається на ринку борошна, знає аналітик консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник:

- Україна повністю інтегрована в світову економіку. І коли починають зростати світові ціни, в першу чергу це стосується енергоносіїв та продуктів харчування, а така тенденція спостерігається цього року, це не може не зачепити й нас. Раніше ми експортували достатньо велику кількість зернових культур і були одними з лідерів у світі. В цьому році, щоб стримати зростання цін, уряд обмежив експорт. Але річ у тому, що селяни останніми роками навчились аналізувати ціни на світових біржах, тому не хочуть продавати свою продукцію за копійки. Оскільки ніхто їм не буде задешево продавати селітру чи дизельне пальне. Через те, що Україна імпортує енергоносії, собівартість аграрної продукції незалежно від того, в яких обсягах вона вироблена, зростає і зростатиме в подальшому. Тобто ці світові тенденції обов'язково перейдуть на наш внутрішній ринок.

Також експерт переконана, що недоречно порівнювати, скажімо, зарплату співвітчизників й кінцеву ціну на продукти в Україні та європейських країнах. Адже треба порівняти витрати українських товаровиробників і їхніх колег з інших країн. У деяких випадках собівартість продукції у нас вища, ніж в інших країнах, а продавати нижче собівартості ми не можемо. Саме така ситуація склалась із виробництвом борошна.

- Україна може виробити борошно у великій кількості, при цьому навіть його експортувати, - впевнена Марія Колесник. - Проте підприємства призупиняють виробництво. Так роблять не через те, що в них немає сировини чи не хочуть виробляти продукцію, а через те, що це продукт державного регулювання і самотужки підняти ціни на нього вони не можуть. Незалежно від того, що в них зросла собівартість.

- Йдеться про борошно, яким користуються господині вдома, - додає заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський. - Тому якщо воно зросте на 30%, більшість працюючих цього не помітять, адже вони доволі рідко ним користуються. Проте для незахищених верств населення таке підвищення значне, отже їм слід надавати дотації.

ЗАПОРІЖЖЯ

Ціни на хліб стабілізували

Наталія ЗВОРИГІНА

СЮРПРИЗИ. Що не день, торговельна мережа Запорізької області приносить громадянам неприємні сюрпризи - вартість хліба зростає, мов на дріжджах.

- Ми перевірили заклади торгівлі й ринки на території області і виявили багато порушень, у тому числі щодо встановлення цінової надбавки, - коментує ситуацію голова облдержадміністрації Борис Петров. - Особливо занепокоїли ціни на хліб, які зросли за короткий термін майже на 30%.

На Запоріжжі не обмежилися засобами фіскального впливу, а вдалися до низки стабілізуючих ситуацію на ринку продуктів заходів. У рамках реалізації обласної програми з недопущення підвищення цін на соціальні сорти хліба підписано Меморандум про спільні дії між Запорізькою облдержадміністрацією та керівництвом хлібопекарських і борошномельних підприємств області. За угодою регіональна владна команда зобов'язалася забезпечити підтримку Аграрним фондом України підприємств. У свою чергу, виробники борошна та хлібобулочної продукції взялися гарантувати високу якість хліба й хлібобулочних виробів підвищеного попиту, недопущення необгрунтованого зростання цін на них, забезпечення виробництва соціального хліба.

Згідно з підписаним документом, уже найближчим часом у одній із торговельних мереж на території краю з'явиться соціальний сорт хліба "Міський", який буде дешевшим, ніж інші сорти, але високого гатунку. Його буде вдосталь, обіцяють запорізькі пекарі.

ПОЛТАВА

"Соціальні" буханці не дорожчатимуть

Олександр ДАНИЛЕЦЬ

ЗОБОВ'ЯЗАННЯ. На Полтавщині ціни на борошно і так звані соціальні сорти хліба залишаються незмінними. У цьому запевнив голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко, розвінчуючи чутки про те, що на міському продовольчому ринку нібито борошно зникло. А в деяких магазинах його продають по кілограму в одні руки.

- Хлібозаводи, як і всі інші наші підприємства, отримували здешевлене борошно по лінії Аграрного фонду, але останні 2 місяці він припинив його видавати. Ми домовились із фондом, що це постачання знову незабаром відновлять. Зазначу, що хлібопекарням ще до нового року рекомендували закупити більше, ніж зазвичай, борошна, але не всі дослухалися поради, - зауважує очільник області.

Він також наголосив, що в області є регіональні запаси борошна. Тож якщо буде форс-мажор, обласна влада домовлятиметься із сільгосппідприємствами про реалізацію 30 тис. тонн зерна з аграрного ресурсу. Також є домовленість із харківською фірмою "Кулиничі", яка працює на ринку Полтави, щодо закупівлі нею 20 тис. т борошна з метою стабілізації цін на соціальні сорти хліба.

"Ми зробимо все можливе для того, щоб і інші оператори хлібного ринку не робили цього", - підкреслив він. Наразі йдеться про перемовини з керівництвом Кременчуцького хлібозаводу, в якого помінявся власник, а також із адміністраціями хлібозаводів Комсомольська і Полтави. Вони дотримуються взятих на себе зобов'язань.

 ТЕРНОПІЛЬ

Насущний сховався у "тінь"

Микола ШОТ

НА ЧАСІ. На Тернопільщині хліба споживають менше, ніж колись у блокадному Ленінграді. Ця фраза з уст першого заступника голови облдержадміністрації Василя Коломийчука прозвучала на нараді з хлібопекарнями. З'ясувалося, що майже 60 % хлібобулочних виробів у краї реалізують як "тіньові".

Як повідомили в Державній інспекції з контролю за цінами в Тернопільській області, середні рівні роздрібних цін на хліб з борошна пшеничного вищого гатунку та хліб житньо-пшеничний на підприємствах роздрібної торгівлі в січні й лютому залишалися стабільними та становили відповідно 4,98 грн і 3,97 грн за кіло. Проте в серпні-грудні минулого року виробники підвищували гуртово-відпускні ціни на хліб масових сортів, що, певна річ, призвело до зростання середніх рівнів роздрібних цін. Скажімо, ТОВ "Тернопільхлібпром" за останніх кілька місяців встигло аж 4 рази збільшити вартість своєї продукції. Цифри стверджують: унаслідок таких підвищень уже на початку нового року в області на 10 % подорожчали "масові" буханці. До того ж товариство порушило умови меморандуму, що уклало наприкінці торішнього червня з облдержадміністрацією, яким передбачували забезпечувати стабільність гуртових цін на соціально значущі види хліба за рахунок отримання борошна з Аграрного фонду. У вересні-грудні обласна влада виділила "Тернопільхлібпрому" 720 т пшеничного та 300 т житнього борошна за фіксованими держцінами, запропонувала збільшити ліміти борошна з державної інтервенції. Проте підприємство закуповувало його у приватників, яке в середньому на 25-30 % дорожче.

У першій половині лютого Держінспекція цін в області провела планову перевірку ТОВ "Тернопільхлібпром". Довелося до підприємства застосовувати економічні санкції, в тому числі й штраф, за певні порушення у формуванні та застосуванні відпускних цін на хліб масових сортів.

Нині на Тернопіллі існують реальні передумови для підвищення гуртово-відпускних, а отже, і роздрібних цін на хліб. І спричиняється до цього збільшення вартості хлібопекарського борошна та зростання цін на паливно-енергетичні ресурси.

ДНІПРОПЕТРОВСЬК

Чи вплинуть запаси на ціни?

Наталія БІЛОВИЦЬКА

ЗАСІКИ НЕ ПОРОЖНІ. Масові сорти хліба в Дніпропетровську за останній час дещо подорожчали. Однак на соціальні сорти, як запевняють чиновники, ціни будуть триматися.

- Хліб із складних сумішей дорожчий, щодо нього хлібозаводи ведуть свою цінову політику. А на соціальні сорти хліба ціни залишаються на тому ж самому рівні, - каже начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Василь Приходько.

Тим більше, що із запасами зерна і борошна в області все гаразд. Як повідомив головний аграрій Дніпропетровщини, станом на 1 лютого задекларовано 680 тис. т продовольчого зерна, з яких 341 тис. т призначена для хлібовипікання. А потреба до кінця маркетингового року становить 180 тис. т. Виходить, що продовольчого зерна в засіках області вдвічі більше, ніж треба до нового врожаю. Попри ажіотажний попит, який підвищив продаж борошна, за словами працівників торгових мереж, майже вдвічі, з магазинних полиць цей продукт не зникає. Ціна коливається від 3 до 9,5 грн за кг.

- Хлібопідприємства повністю забезпечені борошном, -запевняє В. Приходько. - Укладено угоди з Аграрним фондом стосовно додаткових поставок на хлібозаводи, крім того, що у нас є. Щоб знизити ціну на борошно, воно буде трохи дешевше з державного інтервенційного фонду.

За словами В. Приходька, на сьогодні в області зберігається 350 т борошна з державного інтервенційного фонду. Його пропорційно розподілено між хлібозаводами.

В торговельних мережах і на хлібопереробних підприємствах зберігається близько 2 тис. т борошна. Крім цього, на сільськогосподарських підприємствах ще є близько 500 т. На думку Василя Приходька, ажіотажний попит на борошно на Дніпропетровщину прийшов з південних регіонів, де була літня посуха. Тим часом, підстав для підвищення цін немає - в області є і зерно, і борошно, млини, переробні підприємства стабільно працюють. На думку начальника управління АПК, красна ціна на борошно становить 3-4 грн за кілограм. До того ж діють розпорядження облдержадміністрації стосовно обмеження рівня рентабельності до 6% і торговельних надбавок до 10%.