СИТУАЦІЯ

 

Через зволікання чиновників в одному з районів Донецька виникли проблеми з харчуванням школярів

Поновлення навчання після зимових канікул для батьків учнів молодших класів низки шкіл Київського району Донецька почалося з повідомлення про те, що їм доведеться сплачувати за сніданки в шкільних їдальнях. "Потерпілі" кажуть: спершу їм назвали ціну 4 гривні, а потім зменшили її вдвічі. Втім, навіть за подібних розцінок батьки, зрозуміло, були не в захваті, оскільки ці витрати - суттєвий мінус для сімейного бюджету(80-90 гривень щомісяця)...

За таких обставин можна було тільки поспівчувати "киянам", оскільки в інших районах Донецька та всіх шкільних навчальних закладах регіону нічого подібного не повторилося. А причиною того, що сталося в Київському районі, в міськраді вважають зволікання районних чиновників, які "прогавили" своєчасне проведення тендерів на закупівлю продуктів для шкіл.

"Ніяких проблем з харчуванням дітей у школах Донецька немає, - запевнив міський голова Донецька Олександр Лук'янченко. - Я вже мав розмову з головою Київського району і він дав слово, що всі питання невдовзі будуть зняті. "Винні обов'язково нестимуть відповідальність і будуть покарані", - запевнив він.

... У їдальні школи N 5 Ворошиловського району міста стояв такий передзвін ложок, хоч вуха затуляй. І не дивно: був час обіду і учні молодших класів наминали борщ, як кажуть, аж за вухами лящало. Цей навчальний заклад - один із багатьох, де батьки та вчителі про проблеми з харчуванням у Київському районі мегаполісу чули тільки з чиїхось розповідей.

- Звичайно, ціни на харчі трохи поповзли вгору, однак харчування школярів у нас залишається повноцінним, -запевняє директор школи Світлана Адамова. - Для учнів молодших класів залишаються щоденні безкоштовні сніданки вартістю 3 гривні, і від цієї практики ми, сподіваюсь, не відмовлятимемося і надалі.

Цього дня малим донеччанам за рахунок міського бюджету на сніданок запропонували млинці з печінки (1 гривня 87 копійок), картопляне пюре (88 коп.), чай з цукром (17 коп.) та батон (8 коп.). А ось обід (борщ, котлета "Московська", каша гречана, соління, чай з лимоном та хліб), вартістю 5 гривень, оплачують батьки школярів. Утім, передбачені тут і безкоштовні обіди для пільгової категорії учнів. Крім того, в меню шкільної їдальні є інші страви та великий вибір випічки власного виробництва. Діє тут і буфет, де можна купити сік чи печиво.

Зрештою оте завзяте миготіння ложок у обідній час -абсолютна "робоча" ситуація й для переважної більшості інших шкіл міста та всієї області, де, на переконання місцевих керівників, немає жодних проблем із харчуванням дітей. Це підтвердив для "УК" і начальник головного управління освіти та науки Донецької ОДА Юрій Соловйов. "У школах Київського району Донецька - єдиний випадок у області, де виникла подібна ситуація, що пов'язана з тендерними процедурами закупівлі продуктів. Зараз районний відділ освіти робить все можливе, аби вирішити цю проблему".