Це та ситуація, коли одразу пригадуєш прислів’я: «Чого бідні…» Розпочнемо з того, що столиця, як і держава, у фінансовій скруті. Коштів не вистачає на найнеобхідніше, зокрема на оплату праці водіїв комунального транспорту. І як стає зрозумілим, навіть підвищення плати за проїзд не рятує.

Здоровий глузд підказує, що вихід із патової ситуації один: розвивати виробництво. Саме воно — найнадійніший платник податків. Це вже тривалий час підтверджує публічне акціонерне товариство «Науково-виробничий центр  «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», яке є одним з найбільших платників податків Києва.

Виробничі потужності ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» повністю відповідають усім міжнародним вимогам якості. Фото з сайту onmeda.de

Здається, міська влада має всіляко підтримувати підприємство. Тим більше, що частина його акцій належить столичній громаді. Робить це вона по-своєму, всупереч економічним законам та інтересам столиці. Щоб запобігти службовому недбальству, а, можливо, й утаємниченому ходу конем, керівники провідних вітчизняних фармацевтичних підприємств, об’єднані в асоціацію «Виробники ліків України», підготували звернення до керівників держави.

Вони звертають увагу на те, що за безцінь можуть продати 29,95% акцій підприємства, які належать громаді. Тривогу викликає те, що аукціон заплановано на 27 лютого цього року, а повідомлення про нього було надруковано в міській газеті на початку лютого. Чи могли дізнатися про нього серйозні інвестори за кордоном? Чому торги планують проводити у Дніпропетровську, а не в Києві?

Але не це, мабуть, головне. Ініціатори звернення вважають вказану початкова ціну продажу пакета акцій істотно заниженою, сформованою непрозоро, без економічного обгрунтування, без відповідної цінової експертизи підсумків господарської діяльності ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» за 2014 рік.

У разі продажу пакета акцій без формування економічно обгрунтованої ціни бюджет Києва не одержить значних коштів, що може свідчити або про службове недбальство, або про корупційну складову цієї угоди, пишуть члени асоціації «Виробники ліків України».

За таких обставин рішення про проведення аукціону і сам аукціон потрібно скасувати і призначити повторну оцінку вказаного пакета акцій ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ», вважають авторитетні в галузі фахівці.

З огляду на те, що протягом своєї історії підприємство зазнало кілька спроб рейдерського захоплення, застерігають: придбання майже 30-відсоткового пакета акцій недобросовісним покупцем призведе не лише до неотримання відповідним бюджетом належних коштів за продаж активу, а й буде перешкоджанням нормальній роботі підприємства та черговою спробою його захоплення.

Звернімо увагу, що департамент комунальної власності м. Києва (раніше Головне управління комунальної власності м. Києва) не вперше планує продати цей пакет акцій. З моменту призначення першого аукціону 2012 року (який не відбувся) до моменту призначення передостаннього 2014-го (проведення скасовано на підставі звернення Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області) початкова ціна пакета акцій пропорційно зменшується (з 278 331 000,00 гривень (на той час 34 921 844,11 доларів США) до 143 200 000 гривень (на цей час становить 5 700 000 доларів США), тоді як ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» протягом 2011—2014 років демонструє постійне зростання активів та власного капіталу.

У зверненні наголошено: спроба продати пакет акцій прибуткового товариства фактично за безцінь з незрозумілих підстав викликає сумніви у законності та відсутності корупційних домовленостей. Натомість початкова ціна пакета акцій підприємства значно вища за запропоновану, що обгрунтовується так. На сьогодні ціна всього пакета акцій (100%) ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» орієнтовно становить від 2,5 до 3 мільярдів гривень, тому частка м. Києва (29,95%) може коштувати від 0,8 до 1 мільярда.

Цей завод — гордість не лише міста, а й усієї країни, приклад господарювання в сучасних умовах.

Стратегія розвитку спрямована на створення сучасного фармацевтичного підприємства європейського рівня, виробничі потужності якого повністю відповідають усім міжнародним вимогам якості. На заводі впроваджено інтегровану систему якості, яка керується вимогами міжнародних стандартів GMP, GDP, ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, SA 8000, ISO 50001. Ця система успішно функціонує.

У межах реалізації цієї стратегії ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» стало першим в Україні підприємством, яке повністю впровадило європейські стандарти в сфері якості виробництва, дистрибуції, екологічного менеджменту, енергозбереження та соціальної захищеності працівників.

За 2001—2014 роки за допомогою науково-дослідної лабораторії підприємства було впроваджено у виробництво 75 нових лікарських засобів.

Із 2001-го до 2014 року загальний обсяг реалізації продукції зріс із 96,4 мільйона гривень до 709,5 мільйона. Підприємство активно зміцнює свої позиції не лише на внутрішньому, а й на зовнішньому ринках: нині експорт продукції здійснюють уже до 17 країн, він становить понад 11% у загальній реалізації.

Підприємство постійно модернізується та активно розвивається, створюючи нові виробничі потужності: із 2001-го по 2014-й було створено 312 нових робочих місць. Загальна сума інвестицій у розвиток підприємства за цей період становить майже 713 мільйонів гривень. Загальна сума дивідендів, нарахованих та сплачених м. Києву із 2001-го по 2013-й, — 23,56 мільйона гривень (за підсумками 2014 року загальні збори акціонерів ще не проведено).

Чи не вперше на захист інтересів підприємства і міста виступив не один колектив, а вся асоціація. Професіонали просять не допустити продажу за безцінь пакета акцій ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ», який належить територіальній громаді Києва, а також доручити відповідним правоохоронним органам перевірити законність та обгрунтованість рішення про продаж на аукціоні пакета акцій з початковою ціною 143 200 000 гривень.