Зима демонструє свій грізний норов. Мало того, що з Європи дістався до території України шторм «Ксав’єр», який хоч і втратив свою силу, але не знесилився зовсім, так і загальне зниження температури призвело до значних опадів у вигляді снігу. Так, потужний вітер з Європи приніс у західні регіони країни снігові заметілі ще наприкінці минулого тижня. Погода погіршилася настільки, що загнала людей у домівки, а подорожніх примусила пошкодувати про рішення мандрувати автотранспортом.

У Львівській області надзвичайні погодні умови склалися ще у п’ятницю. Вітер скаженів так, що ламав дерева. Снігова заметіль вирувала і перешкоджала рятувальним роботам. Через ожеледицю на дорогах  завмер рух. Перешкоджали пересуванню в окремих районах і повалені дерева, на прибиранні яких і зосередилися рятувальні й комунальні служби. Так,  довелося розчищати проїжджу частину у місті Дрогобичі та селі Чуква Самбірського району. Тут зрізали дерево, яке загрожувало впасти на два житлові будинки. У Боюховичах дерево, порвавши лінії електропередач, перекрило рух на дорозі, його теж треба було терміново прибрати. Розпиляли та прибрали дерево й у Львові, тут воно пошкодило дроти вуличного освітлення.

У Хмельницькій області сильний сніг утворив снігові замети на дорогах і з них довелося визволяти транспортні засоби з людьми. Поблизу села Криволука Ізяславського району у сніговому переметі застряг автомобіль швидкої допомоги, який виїхав до хворого. Негайно на місце виклику прибули рятувальники та завдяки машині підвищеної прохідності відбуксирували «швидку» на розчищену ділянку дороги.

Поблизу міста Шепетівка у сніговому заметі застряг легковий автомобіль, в якому перебувало четверо людей з 2-річною дитиною, що спричинило зупинку руху автотранспорту на цій ділянці траси. Рятувальники витягли «Таврію» зі снігу та відновили рух транспорту. Між селами Перекора та Цимбалівка у Старосинявському районі вантажний автомобіль з’їхав у кювет і водій просив про допомогу, яка й була йому надана рятувальниками.

Аби убезпечити рух транспорту через гірські перевали у Карпатах, —Яблуницький, Вишівський, Латірський та Ужоцький, —  у несприятливих погодних умовах працівники служби автодоріг Івано-Франківської області та місцеві рятувальники сформували спільні робочі групи для цілодобового чергування та визначили місця на основних автошляхах, де завчасно розмістили спеціальну техніку підвищеної прохідності задля своєчасного прибуття на допомогу. До чергування залучено 12 одиниць техніки. На ділянках, де прогнозують ускладнення, виставлено 48 автомобільних тягачів.

Здоровий глузд і рятувальні служби радять утриматися в ці дні через ускладнення погодних умов від поїздок власним транспортом та не планувати поїздок міжміськими автобусами. Водіям не завадить наявність снігової лопати, троса, термоса з гарячим чаєм, зарядженого мобільного телефону, додаткових теплих речей та запас пального. Обираючи маршрут, спеціалісти радять надавати пріоритет дорогам державного значення.

ПРОГНОЗ ПОГОДИ

У вівторок, 10 грудня, на всій території України очікується послаблення опадів і посилення морозів, повідомляє Укргідрометцентр. Південь та Схід країни будуть у владі мокрого снігу.

У східних, південних та центральних областях температура вночі коливатиметься від -1 до -10°С, вдень — від 0°С до - 8°С.

На Півночі та Заході України опади послабляться, проте стовпчики термометрів опустяться вночі до -3..-10°С. Вдень показуватимуть від -3 до -7°С.

Як повідомляє Центральна геофізична лабораторія, у Києві 10 грудня температурний мінімум був встановлений у 1899 році, коли було -18,4°С, максимум — у 1944 році, коли було +11,2°С.

У Львівській області через заметіль та ожеледицю зупинився рух на багатьох дорогах. Фото з сайту zaxid.net

А ТИМ ЧАСОМ

В Європі через негоду загинуло 8 осіб

Північна та Центральна Європа кілька останніх днів потерпає від негоди.  Є жертви — п’ятеро чоловік загинули у Польщі. Сильний вітер з корінням вириває дерева і рве лінії електропередач, півмільйона людей залишилися без електрики.

Потужний зимовий шторм «Ксав’єр» накинувся на територію Європи. Першими його зустріли жителі Великої Британії. Там вітер, швидкістю 225 км на годину, ламав дерева як сірники і перевертав вантажівки на трасі. Одна людина загинула від падіння дерева, не вижив і водій вантажівки після зіткнення її з іншими автівками. У Шотландії 8 тисяч чоловік залишилися без електрики.

У північних узбережних районах триває евакуація людей, бо величезні морські хвилі просто затопили будинки. Найбільшу тривогу викликає ситуація на німецьких островах у Північному морі. Тут встановлюють захисні бар’єри від води, школи не працюють. Перекрито найдовший міст між Данією та Швецією. У нідерландських Роттердамі та Гаазі вітер не дає людям пересуватися вулицями міст. В аеропортах Британії, Нідерландів та Німеччини — затримки рейсів. У Гамбурзі їх скасували повністю, тут вітер заблокував роботу. У цьому місті рівень води піднявся вище норми на 6 метрів, усі 38 шлюзів на Ельбі закриті. Перервано рух потягів між Гамбургом і Берліном.

Дістався шторм і до території Польщі. Хоча швидкість вітру знизилася, але сніг ускладнив загальну ситуацію. Обірвані лінії електропередач, без світла залишилися понад 400 тисяч будинків. Перервано приміський залізничний рух. Рятувальники здійснили більше тисячі операцій. Польський авіаперевізник скасував внутрішні та континентальні рейси.