НА ЗАХИСТ!

Друзів наших менших жорстоко винищують фосфідом цинку — речовиною,  яка заборонена в Європі, Росії і Білорусі

В Україні масово труять собак. Від отрути також страждають люди і домашні улюбленці, а ще тварини і птахи, занесені до Червоної книги України. Безпритульні собаки, яких раніше можна було помітити на вулицях столиці чи інших міст України, вкотре стали масово вимирати. Недаремно екологи забили на сполох: друзів наших менших жорстоко винищують фосфідом цинку — речовиною, яка заборонена в Європі, Росії і Білорусі, яка небезпечна не лише для тварин, а й для людей. Уже понад 50 років на території держави ведуть війну проти вуличних собак. Офіційним методом їх винищення утвердилося застосування різноманітних, дозволених і заборонених, отрут, серед яких і фосфід цинку, по-іншому кажучи, щуряча отрута. Де-юре фосфід цинку заборонено застосовувати в Україні, а де-факто в «Переписі пестицидів та хімікатів, які дозволені для використання в Україні», який щорічно видає Міністерство екології та природних ресурсів, зареєстровано сім отрут, у складі яких є й цей хімікат. 
 

«Роденфос», «Крисін», «Щурин», «Стрілець», «Супер кобра» — назви, які трапляються на будь-якому базарі. Ціна — більш ніж заманлива: один кілограм речовини в чистому вигляді, якого вистачить на 200 га, коштує 84 гривні.

Екологи фосфід цинку недаремно називають зброєю масового ураження. Він особливо небезпечний, тому що не має вибіркового впливу, і під його дією може померти будь-хто: від пацюка до людини. Отрута, потрапляючи до шлунково-кишкового тракту, вступає в реакцію з шлунковою кислотою і виділяє газ, який розповсюджується по всьому організму. Далі проникає в дихальну систему і руйнує печінку. Зовнішні ознаки — судоми і виділення великої кількості слини, інколи з кров’ю. Смерть не миттєва, тому істота тривалий час переживає муки. Тварину від такого отруєння врятувати неможливо, людині потрібно якнайшвидше промити шлунок і викликати «швидку».

Щуряча отрута у фаворі?

Щурячу отруту використовують і задля збереження зерна від гризунів у полі. «Захист» зерна здійснюється двома способами: повною його обробкою перед посадкою або підсипанням обробленого зерна на обрані ділянки. Порушується технологія застосування: замість того, щоб розмістити під шаром ∂рунту, отруту розсівають безпосередньо на поверхню. У цьому випадку особливо страждають птахи, які летять через Україну до Африки, оскільки вони частково зупиняються на зимування і харчуються на полях. Завідувач відділу моніторингу та охорони тваринного світу Інституту зоології НАН України Василь Костюшин наголошує, що гинуть ті різновиди птахів, які занесені до Червоної книги України. Наприклад, лише в Харківській області через отруєння від фосфіду цинку загинуло півтори тисячі гусей. «Контроль за використанням цього хімікату взагалі відсутній. Використовуючи цей жахливий препарат, українці на міжнародній арені мають вигляд варварів», — вважає він.

Тим часом, знаючи про небезпечність фосфіду цинку, Міністерство екології та природних ресурсів відмовляється заборонити цю отруту. Цікаво, що в Україні зареєстровано 1200 найменувань пестицидів. Для порівняння: в Європі — 455. У Білорусі хімікати для знищення гризунів — біологічні, а в Україні — хімічні. «Ще б пак! У міністерстві за реєстрацію нової хімічної назви отримують 25 тисяч гривень у скарбницю. Зареєстрували 200 пестицидів — отримали 5 млн. І це лише офіційні цифри. Наприклад, в дозволі на використання фосфіду цинку зацікавлені ще й бізнесмени, і Китай з Індією, котрі постачають нам його», — навів дані директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

За отруєння чотирилапого не карають

Президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська розповіла, що до неї щодня приходять листи з усіх куточків держави про те, що масово помирають собаки. «Люди пишуть, що тварин отруюють кульками фаршу, ймовірно, з фосфідом цинку, оскільки піною з пащі і судомами можна охарактеризувати лише цей препарат. У свою чергу працівники комунальних служб кажуть: якщо вони не знищать безхатьків, то їх виженуть з робіт. Найжахливіше те, що отруту розкидають поблизу дитячих садків і майданчиків. Не приведи Господи, дитина проковтне таку кульку або побачить, у яких муках помирає тварина. Я знаю, що в деяких господарів загинули домашні улюбленці. Можу з упевненістю сказати, що від такого терору страждають усі регіони України», — сказала вона.

За словами екологів, довести факт отруєнь неможливо, хоча вбивство собаки вважається кримінальним злочином, який карається за статтею 299 Кримінального кодексу України. Однак дільничні інспектори і міліція відмовляються виїжджати на подібні злочини, а коли і приїжджають, то не виписують талон на проведення експертизи. Тим часом міські лабораторії переважно не мають потрібного устаткування для токсикологічного дослідження. Тому, як правило, кримінальні справи не відкривають, оскільки немає можливості з’ясувати, від чого померла тварина. Жодна людина не була покарана за отруєння чотирилапого.

Нещодавно під тиском екологів Державна митна служба заборонила ввезення на територію країни вищезгаданий хімікат. Однак це зовсім не означає, що його не ввозитимуть контрабандно. Тепер захисники тварин вимагають зняти з державної реєстрації ті препарати, в складі яких є фосфід цинку. У разі відмови на вимогу зоозахисні організації планують подати позов до суду.