ДНІПРОПЕТРОВЩИНА 

Комп’ютери від Прем’єр-міністра забезпечать дітлахам і навчання, і відпочинок, і лікування
 

Відкриваючи вже шостий в Україні сучасний перинатальний центр, Микола Азаров не міг не згадати єврочемпіонат із футболу й останню гру української збірної з англійцями. «Ми так переживали за нашу збірну, що мало не схопили інфаркт, — повернувся до футбольних пристрастей Прем’єр-міністр. — Я підскочив, коли м’яч потрапив у ворота суперників, і раптом — таке розчарування. Хлопці грали, як бійці. Так треба і в житті. Лише рік минув, а ми відкриваємо вже шостий перинатальний центр. У планах — наступного року цю роботу завершити».

Дніпропетровський регіональний перинатальний центр, розрахований на чотири тисячі пологів на рік, є комплексом сучасної медичної допомоги для матерів і немовлят. Тут зосереджено новітні технології, медичне обладнання найвищого рівня, висококваліфіковані медичні кадри. У цьому високотехнологічному медзакладі отримуватимуть медичну допомогу жінки зі складним перебігом вагітності, загрозою викидня, різними патологіями,  ускладненими пологами, лікуватимуться й хворі на безпліддя. Сучасні комфортні пологові зали розраховані на одну породіллю з немовлям і пристосовані до партнерських пологів. Окрім зручностей із туалетом, душової, ванни, вентиляції, тут є холодильник, телевізор, Інтернет з підключенням через Wi-Fi.

Микола Азаров переконався: «Перлина Придніпров'я» не має аналогів у Європі. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул нагадав, що перший перинатальний центр на Дніпропетровщині відкрито у Кривому Розі в рамках президентського проекту «Нове життя» у грудні минулого року. З відкриттям міського центру область повністю завершила створення системи перинатальної допомоги. Завдяки ж закупівлі сучасних реанімобілів у центрі стало можливим перевезення новонароджених вагою від 500 грамів.

Відкрив Микола Азаров і унікальний обласний дитячий центр соціальної реабілітації «Перлина Придніпров’я» в селі Орлівщина Новомосковського району. Тут велика кількість дітей зможе відпочити й набратися сил перед новим навчальним роком. За словами Миколи Азарова, це сучасний центр, аналогів якому немає навіть у Європі. А оздоровлюватиметься тут велика частина дітей із соціально незахищених родин. 

Центр працюватиме цілий рік, з 1 вересня тут відкриється школа, і діти проходитимуть комплексні курси лікування й реабілітації безвідривно від навчального процесу. Для цього Микола Азаров подарував центру комп’ютерний клас.

А на будівництві другої черги Південного обходу навколо Дніпропетровська Микола Азаров жартувати не збирався: «Якщо ви так працюватимете, до кінця року об’єкт не встигнете здати. Або взагалі нічого не робіть, або нормально працюйте», — заявив Микола Азаров. Прем’єр доручив першому заступнику Укравтодору Миколі Мездріну прискорити темпи робіт і у вересні 2012 року згідно з планом здати в експлуатацію другу чергу об’їзної дороги, включаючи дорожнє покриття Південного мосту Дніпропетровська. І попередив, що особисто контролюватиме терміни виконання всіх етапів робіт.

У регіоні глава уряду не міг не перевірити процесу здійснення виплат за знеціненими заощадженнями, вкладеними в установи Ощадбанку колишнього СРСР. Микола Азаров поспілкувався з громадянами, які саме отримували свої гроші, і переконався, що процес виплат організовано чітко, якісно та без черг.