Тепер не лише пересічні люди, а й високі чини в погонах визнають, що під час попередніх черг мобілізації були прикрі помилки. Щоб виправити ситуацію, торік у законодавство внесено низку змін, спрямованих на підвищення держгарантії та соцзахисту військових і членів їхніх сімей. Ця робота триває й нині. Про соціально-правові аспекти четвертої хвилі мобілізації розповіли на брифінгу представники Генерального штабу ЗСУ.

Як наголосив т. в. о. начальника головного управління по роботі з особовим складом ЗС полковник Олександр Голоднюк, усі мобілізовані впродовж 30—40 діб навчатимуться у відповідних центрах, далі — індивідуальна підготовка, формування підрозділів, бойове злагодження. Також він запевнив, що нині провізії і обмундирування вітчизняного виробництва достатньо, підготовлено техніку, є запас боєприпасів і пального. Жоден військовий не вирушить у зону АТО без бронежилета. Проте туди, відповідно до планів, відправлять не всі підрозділи. Є й інші місця служби: прикриття ділянок Держкордону, охорона та оборона об’єктів, робота з відновлення техніки, забезпечення зв’язку тощо.

Без необхідного обмундирування не залишиться ніхто з мобілізованих. Фото з сайту wartime.org.ua

Заступник начальника мобілізаційного відділу головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу ЗС полковник Олександр Правдивець зауважив, що мобілізацію проводять з урахуванням пропорційного розподілу по всіх областях України. В тому числі — й на Донеччині і Луганщині, але за меншою рознарядкою. В міжмобілізаційний період вдалося ще й поновити роботу тутешніх військових комісаріатів.

Нині завершено перший етап четвертої хвилі мобілізації — оповіщення військовозобов’язаних про прибуття у військові комісаріати. Паралельно райвійськкомати складають реєстр осіб, які ухиляються від мобілізації. До 3 березня ці списки мають бути передані у міські відділи міліції для розшуку, затримання і доставки цих осіб у військкомати.

А от щодо масових фейкових «рекомендацій» саботажу мобілізації, полковник Правдивець зауважив, що секретна протиотрута цьому вже існує. Про її дію розкажуть згодом. Також він нагадав, що організація порядку проведення мобілізації означена Законом «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію», а саме — обсяги, терміни проведення, завдання визначає Указ Президента України. Тож сумнівів у правових підставах щодо проведення мобілізації немає.

Військові чиновники запевнили, що держава гарантує соцзахист мобілізованих. І нагадали про збереження роботодавцем середньої зарплати й робочого місця впродовж року. За тими, хто стояв на обліку в центрі зайнятості й отримував допомогу у зв’язку з безробіттям, гарантовано залишаються і виплати, і перебування на обліку.

Начальник відділу військово-соціальної роботи головного управління по роботі з особовим складом ЗС полковник Віталій Голота пояснив, які документи для демобілізованого стануть підтвердженням його перебування в армії. Це службова характеристика, запис в обліковій картці й у військовому квитку. Для поновлення на роботі демобілізованому військовослужбовцю потрібно тільки написати заяву на ім’я роботодавця. Якщо ж його відмовляться поновити на роботі, тоді працівникові варто звернутися у райвійськкомат. Бо це — саме той орган, який забезпечує соціально-правовий захист вояка.