ТРАДИЦІЇ

У гості до Хіврі та Солопія!

Пам’ятаєте? «…Чувства мгновенно обхватят вас в вихре сельской ярмарки, когда весь народ срастается в одно огромное чудовище и шевелится всем своим туловищем на площади и по тесным улицам, кричит, гогочет, гремит? Шум, брань, мычание, блеяние, рев, все сливается в один нестройный говор. Волы, мешки, сено, цыгане, горшки, бабы, пряники, шапки — все ярко, пестро, нестройно: мечется кучами и снуется перед глазами.  Только хлопанье по рукам торгашей слышится со всех сторон ярмарки. Ломается воз, звенит железо, гремят сбрасываемые на землю доски, и закружившаяся голова недоумевает, куда обратиться».

 «Цабе-соб, круторогі». Фото Олександра ДАНИЛЬЦЯ

 Саме таким бачив ярмарок наш уславлений земляк Микола Васильович Гоголь у позаминулому столітті. Після того найбільше в Україні торжище зазнало великих змін. Немає вже багнюки на його території, не лазять рачки повздовж торгових рядів п’яниці. Все тут впорядковано і цивілізовано. Є вода і туалети, в цьому році навіть новенькі телефонні кабіни встановили. Нинішнього року організатори вклали у розбудову торжища чималу суму. Навіть млин новий побудували, що ото в центрі презентаційно-розважального майданчика. Ціле літо майстри-будівельники там працювали, все щось ремонтували, міняли, доточували, дофарбовували. Тож хто давно не був у Сорочинцях, той приємно здивується, завітавши сюди знову.

Будуть на ярмарку широко представлені вироби майстрів народних промислів, число яких тут постійно зростає. Досягнення промисловості, торгівлі, сфери обслуговування України та сусідніх держав. Окрасою стане культурно-мистецька програма. Зокрема, біля етнографічної садиби Хіврі відбудеться обласний огляд-конкурс «Чиста криниця» за участю фольклорних колективів, інструментальних ансамблів, троїстих музик, гармоністів, бандуристів. Біля млина — фестиваль гумору «Сміємося з Гоголем». Ясна річ, не обійдеться без знаменитих волів, поперед яких прогулюватиметься та роздаватиме автографи сам Микола Васильович. А біля нього крутитиметься ціла купа персонажів його безсмертних творів.

Ой, як же шкода гроші із-за пазухи діставати. Фото Олександра ДАНИЛЬЦЯ

Перевірено, що саме ця театралізована вистава, за участі Гоголя та єдиної в Україні пари круторогих муругих, справляє на відвідувачів торжища найбільше враження.

Порадують ярмаркуючих своїм талантом «зірки» та «зірочки» різної величини, відомі спортсмени, шоумени і …бізнесмени. В усякому разі вони пообіцяли не накручувати цього року цін. А самих товарів, подейкують, буде стільки, що з них можна Говерлу скласти.

Очікуються у програмі  ярмарку й свої родзинки, але якщо зарання ці «козирі» розкрити, то декому нецікаво стане. Краще вже, панове, приїдьте сюди самі та й подивитеся. Та й погуляєте. Бо скільки того життя…