ДОБРА СПРАВА

День довкілля став святом єднання заради чистоти не лише вулиць і парків,  а й суспільства загалом

Український день навколишнього середовища був покликаний об’єднати суспільство і владу заради фізичного очищення довкілля і морального очищення свідомості співгромадян. На вулиці вийшли представники всіх верств населення — від Президента до жеківського двірника. 

Так, глава держави у день всеукраїнської акції «За чисте довкілля» посадив дерева на території дитячого будинку «Любисток» у селі Нові Петрівці Київської області. Цим закладом Віктор Янукович опікується тривалий час, тож його візит не став несподіванкою для дітлахів.

Високий гість поспілкувався з дітьми, запитав їх про умови перебування в закладі, успіхи в навчанні, поцікавився, ким вони хочуть стати у майбутньому. За словами Віктора Януковича, тим вихованцям, які планують вступати до вищих навчальних закладів, буде надано допомогу. «Я допомагатиму із власного рахунку. Це буде від мене додаткова стипендія», — сказав глава держави.

На подарунок від Віктора Януковича діти отримали футбольні, волейбольні та баскетбольні м'ячі, а дитбудинок — мікрохвильову піч і пилосос.

 

Вихованці «Любистка» подякували Президентові за постійну турботу й допомогу. Глава держави пообіцяв приїжджати частіше, повідомляє його прес-служба. 

Микола Азаров у столичному Парку Вічної Слави посадив дерево та поспілкувався з волонтерами. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Із піонерським запалом

Дотримав свого слова і Прем'єр-міністр Микола Азаров, який чи не найбільше агітував людей долучатися до суботньої доброчинної акції. У столичному Парку Вічної Слави він посадив дерево і поспілкувався з юними волонтерами, які прибирали парк. «Я був активним піонером, як і всі ми того часу. Що ми тільки не робили... І вулиці прибирали, і парки, і сквери, допомагали пенсіонерам, ветеранам», — поділився досвідом і спогадами Микола Азаров.

Прем'єр-міністр також розповів дітям про оборону Києва у роки Великої Вітчизняної війни та плани уряду і столичної влади створити у Парку Вічної Слави алею героїв, яка починатиметься від пам'ятника тричі Герою Радянського Союзу, маршалові авіації Іванові Кожедубу. До 9 травня буде встановлено перші два бюсти героям СРСР Георгію Береговому та Амет-Хану Султану.

Крім того, Микола Азаров проінспектував створення великого транспортного вузла біля станції метро «Видубичі», де, зокрема, ознайомився з перспективами розвитку розташованої тут автостанції. Глава уряду і тут узяв участь в озелененні території біля автостанції, де також посадив дерево, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Віктор Янукович показав майстер-клас дітлахам з дитбудинку «Любисток». Фото Aндрiя МOСIЄНКA

І корисно, і приємно

Не підтримати Прем’єра не змогли його безпосередні підлеглі — члени уряду. Скажімо, перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов узяв участь у загальнонаціональному суботнику на території Літературно-меморіального будинку-музею Тараса Шевченка у Києві.

На знак подяки за внесок Великого Кобзаря у розвиток української духовності та культури, глибоку любов до рідної землі та патріотизм Сергій Арбузов разом із міністром фінансів Юрієм Колобовим, міністром культури Леонідом Новохатьком посадили кілька яблунь. Перший віце-прем’єр зазначив, що наступного року на Україну чекає величезна подія світового рівня — держава святкуватиме 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

Сергій Арбузов запевнив, що буде виділено необхідні кошти для ремонтно-реставраційних робіт Літературно-меморіального будинку-музею Тараса Шевченка у Києві. По завершенні суботника Сергій Арбузов залишив у книзі почесних гостей музею пам’ятний запис: «Добре дерево пізнають за плодами його. Та не зможе дерево насолодити людину смаковитими плодами, не маючи міцного коріння…»

Віце-прем’єр Костянтин Грищенко працював на території Київського національного університету ім. Т. Шевченка. А його колега Юрій Бойко взяв участь у впорядкуванні території Меморіального комплексу в селі Гатному Київсько-Святошинського району. «Меморіал у селі Гатному — знакове місце, бо тут проходить перепоховання воїнів, які захищали Київ. Ми упорядковуємо територію Меморіалу і готуємося до перепоховання 19 радянських бійців, яке відбудеться тут 8 травня», — сказав урядовець.

Того самого дня на полі поряд із Гатним археологи із загону «Дніпро — Україна» виявили боєприпаси часів Великої Вітчизняної війни. Юрій Бойко відвідав місце розкопок, де пошуковці продемонстрували йому знайдені зовсім неглибоко кілька 150-міліметрових снарядів, міни, обойми до снайперської гвинтівки. Крім того, поряд із боєприпасами виявлено останки ще одного воїна.

У столичному парку ім. Тараса Шевченка разом із жителями Києва висадив саджанці клена й віце-прем’єр Олександр Вілкул, який зазначив, що протягом суботника має бути висаджено близько 2 мільйонів дерев. У заході також узяли участь міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник, міністр інфраструктури Володимир Козак і голова КМДА Олександр Попов.

Свою «зелену толоку» у столичному парку «Відрадний» провели й співробітники Міністерства екології та природних ресурсів, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, Державної служби геології та надр. Учасників привітав очільник міністерства Олег Проскуряков, який прийшов на толоку із дружиною й дітьми.

Працею відзначили День довкілля і багато членів уряду. Міністр соціальної політики Наталія Королевська — у Добрянському лісовому господарстві на Чернігівщині й облаштуванні території Любецького психоневрологічного інтернату. Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова із заступниками заклала сквер на території Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Там висадили кілька дерев та кущів: березу, калину, горобину, квіти.

Відзначилися на суботнику й інші керівники міністерств і відомств: міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький — на Буковині, міністр доходів і зборів Олександр Клименко — на Харківщині, міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк — на Житомирщині, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко — на Київщині, міністр освіти і науки Дмитро Табачник — у столиці. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»