Стабілізація безпекової ситуації в Донецькій і Луганській областях, оздоровлення національної економіки та зміцнення обороноздатності України — на ці питання намагалися знайти відповіді в стінах Білого Дому міністр закордонних справ Павло Клімкін і віце-президент США Джозеф Байден.

Керівник вітчизняного зовнішньополітичного відомства подякував віце-президентові США за послідовну та активну допомогу і наголосив на важливості консолідації зусиль міжнародного співтовариства у відповідь на агресивні дії Росії щодо України. Окрім цього, Павло Клімкін акцентував увагу співрозмовника на значних втратах, які завдають дії терористів нашій економіці. Продовжуючи тему, він говорив про потребу якнайшвидше відновити життєво необхідну інфраструктуру, знищену терористами у східній Україні.

Джозеф Байден наголосив на безумовній і повній підтримці США мирного плану Президента Петра Порошенка та політичних і економічних реформ в Україні. Він підкреслив готовність США надавати політичну, консультативну та технічну допомогу, необхідну для подолання гострих викликів, перед якими нині постала наша держава.

Окрім цього, Джозеф Байден підкреслив, що США й надалі докладатимуть зусиль, аби «посилити наслідки» для Росії, якщо вона не здійснюватиме кроків щодо деескалації ситуації в Україні.

Того ж дня у Вашингтоні Павло Клімкін провів зустрічі з керівництвом комітету із закордонних відносин Сенату США сенаторами Робертом Менендесом та Бобом Коркером, співголовами Конгресового Українського Кокусу конгресменами Марсі Каптур, Сандером Левіним та Джимом Герлахом, а також сенатором Джоном МакКейном.

Під час зустрічей міністр закордонних справ поінформував про ситуацію в Україні, ознайомив американських конгресменів із мирним планом глави Української держави та закликав до рішучіших дій з боку США у протидії російській агресії, зокрема шляхом запровадження секторальних санкцій, повідомляє прес-служба МЗС.

Зі свого боку, американські конгресмени засудили агресивну російську політику, зазначили про налаштованість продовжувати надавати допомогу Україні у ці складні часи та висловили підтримку зусиллям української влади у розбудові України як демократичної, процвітаючої та цілісної держави.

Зустріч міністра з представниками української громади відбулася в стінах Посольства України в США. Присутні обговорили внутрішню, економічну та безпекову ситуацію в нашій країні, шляхи протидії російській агресії та інформаційній війні Кремля проти України.

Ішлося й про можливі шляхи співпраці української громади США та Кабінету Міністрів з метою отримати максимальну підтримку України з боку США щодо всіх актуальних питань.

Павло Клімкін подякував представникам української громади за просування інтересів України у США у цей складний для нашої країни час. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»