НОВАЦІЇ

У Національній історичній бібліотеці впроваджують проект переведення рідкісних та цінних книг в електронний формат

Потримати в руках унікальні книги, яким понад п’ять століть, вдається далеко не кожному. Щоб отримати доступ до оригіналів видань, потрібен спеціальний дозвіл. Адже ці книги — музейні експонати.

— Згідно з нашими правилами, книги, надруковані до 1800 року, а також особливо цінні видання XIX століття ми видаємо лише за листом з організації або навчального закладу, де вказують тему і мету роботи науковця, — розповідає завідувач відділу стародрукованих та рідкісних книг Національної історичної бібліотеки Ніна Хівренко. Але, за словами фахівців, інтерес до історичної літератури існує не тільки серед науковців.

— Нещодавно в «Мистецькому Арсеналі» була виставка наших раритетів — навіть не чекали на таку кількість відвідувачів. Люди просто хотіли подивитись на книги XV століття, — розповіла генеральний директор Національної історичної бібліотеки Алла Скорохватова. — Серед 20 особливо цінних видань — «Древній пом’яник Києво-Печерської лаври» кінця ХV століття. Ще один цікавий примірник дійшов до нас із ХVII століття — французьке видання, ілюстроване гравюрою Анни Ярославни.

Але найбільший трепет книголюбів викликають дві книги, надруковані Іваном Федоровим: Новий Завіт і Острозька Біблія.

Мета проекту — збереження культурно-історичної спадщини. Фото Володимира ЗАЇКИ

Відтепер погортати деякі стародруки та рукописи може кожен охочий. Щоправда, не у спеціальних рукавичках під пильним наглядом бібліотекарів, а за допомогою комп’ютера. Національна історична бібліотека розпочала процес оцифровування першоджерел.

Проект «Історична спадщина України — світовий доступ в електронному форматі» стартував понад рік тому. Це спільна ініціатива бібліотеки та молодіжної громадської організації «Інтелектуальне лідерство». Мета проекту — збереження і популяризація культурно-історичної документальної спадщини світового і загальнонаціонального значення. За цей час його учасники оцифрували понад 120 стародруків та цінних книг. 50 видань уже можна переглянути на сайті Національної історичної бібліотеки.

Понад 600 000 цих карток уже є в електронному вигляді. Фото Володимира ЗАЇКИ

Цей проект дуже важливий для фондів книгозбірні, вважають фахівці. Адже вона використовує приміщення Києво-Печерської лаври, тож у книгосховищах не дотримано всіх умов, наприклад, не підтримується належна вологість повітря. Та й читачам звертатися до рідкісних книг стане простіше. Організатори проекту оновили сайт Національної історичної бібліотеки та підготували імідж-каталог — перелік усієї літератури та фондів. Окрім власне літератури, в електронному доступі є вже понад 600 тисяч карток, за якими користувачі можуть здійснювати пошук.

Для подальшої обробки оцифрованої інформації створено центр працевлаштування. Адже впоратись із набором відсканованих текстів самим лише працівникам бібліотеки складно. Організатори проекту планують запрошувати на цю роботу молодь та малозабезпечених людей, допомагаючи так розв’язувати проблему безробіття.

Острозька Біблія друку Івана Федорова. Фото Володимира ЗАЇКИ

— Ми хочемо не лише привернути увагу молодих українців до проблем збереження інтелектуальних надбань держави, а й спробувати хоча б частково врегулювати невтішну ситуацію з ринком молодіжної праці за допомогою сучасних технологій, — розповідає куратор проекту, президент асоціації «Інтелектуальне лідерство» Олена Крикун.

Упродовж року діятимуть дві навчально-профорієнтаційні програми для студентів і старшокласників за підтримки молодіжних центрів праці. Безкоштовні. Крім того, тренери зупиняться й на загальних питаннях актуальності збереження першоджерел в електронному вигляді.

 У старих книгосховищах немає належних умов для збереження фонду. Фото Володимира ЗАЇКИ

Як прогнозують співорганізатори навчання — фахівці компанії «Електронні архіви України», загалом до навчальної програми буде залучено понад 150 осіб. Найкращі зі студентів отримають почесні грамоти й запрошення на роботу.

Також у межах проекту заплановано провести навчальні семінари для фахівців Національної історичної бібліотеки. Ще до завершення 2012 року бібліотека отримає власний міні-центр з оцифровування стародруків. Його співробітники також пройдуть тренінги із сучасних технологій безпечного та швидкого сканування та створення електронних копій книжок.