ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Прем’єр-міністр Микола Азаров наголошує:  в боротьбі з наслідками морозів акцент робити на захисті життя людей!
 

Після помірного зимового періоду, що більше скидався на пізню осінь чи ранню весну, найсуворіша пора року вирішила різко нагадати про себе лютими морозами. Відвикли від них не лише пересічні громадяни, а й зношені комунікації, теплові та електричні мережі. Не забуваймо, що в комунальних та інших службах також працюють люди. Без них жодна техніка не зрушить із місця. Екстремальні ж холоди створюють для них подвійне випробування і наражають на подвійну небезпеку.

Як засвідчила практика останніх днів, прогнози синоптиків справдилися з ювелірною точністю. Сьогодні у багатьох областях України зниження температури повітря очікується аж до 30 градусів. У цій ситуації Прем’єр-міністра може втішати тільки те, що завдяки вчасному попередженню фахівців у країні закладено значні запаси вугілля, мазуту, природного газу, які в разі раціонального використання гарантують життєдіяльність сфери теплокомуненерго за будь-яких холодів.

Уряд запевняє: ситуація на автошляхах під контролем. Фото УНІАН

Потяги готові рятувати

При Кабміні та всіх обласних адміністраціях працюють оперативні штаби, які мають екстрені повноваження у боротьбі зі стихією і можливість розпоряджатися наданими державою ресурсами. Конкретніше про заходи безпеки розповів урядовцям і журналістам перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.

Урядовець запевнив, що оперативні служби цілодобово в режимі реального часу моніторять ситуацію. Мобілізовано понад 7,5 тис. співробітників МНС, півтори тисячі одиниць техніки лише цього відомства. На допомогу їм залучено ще 6,8 тис. одиниць автотранспорту Укравтодору. Ситуація на автошляхах загального користування під контролем, доповів урядовець.

Прем’єр і його перший заступник не обійшли увагою й залізницю, адже на неї припадає більшість вантажних і пасажирських перевезень. На кожному відділенні чи вузловій станції чергують аварійно-відновлювальні поїзди. 26 уже укомплектовано необхідним інструментом, інвентарем, фахівцями (залізничниками, енергетиками, комунальниками). Ще п’ять потягів для перевезення зведених аварійних бригад сформовано у Києві, Миколаєві, Запоріжжі, Донецьку та Львові. Розгалуженою системою колій вони швидко діставатимуться районів можливих аварій, надаючи різноманітну допомогу, і не лише технічного характеру. Для концентрації сил у потрібному місці знадобиться не більше восьми годин.    

У штатному режимі працюють вітчизняна газотранспортна система та електроенергетика. У сховища закачано достатньо газу, є резерв енергопотужностей. При цьому Микола Азаров закликав співгромадян максимально мобілізуватися, заощаджувати тепло, електроенергію, гарячу воду і дбайливо ставитися до обладнання.

Техніка витримує  не завжди

Скажімо,  кричущий випадок псування й виведення з ладу потужної опори та лінії електропередач, що давала струм із Запорізької АЕС, надто дорого коштував державі. Через невігластво й бажання збагатитися на кількох кілограмах металу з ладу виведено один з енергоблоків станції потужністю 1000 МВт, а держава зазнаватиме величезних збитків. За словами Андрія Клюєва, відновити роботу «мільйонника» можна буде не раніше, ніж у п’ятницю.

Міліція затримала зловмисників, сподіваємося, вони дістануть сповна. Але ж скільки електроенергії недоотримали люди і держава загалом за нинішніх екстремальних умов! Через дефіцит електроенергії на внутрішньому ринку Україна вчора була змушена терміново розпочати імпорт із Росії. Ось якою буває вартість злочинного недбальства. 

Знову нагадав про себе Алчевськ проривом магістрального водогону. Подякувавши за оперативну ліквідацію аварії, Микола Азаров констатував, що прораховані ризики є цілком реальними, а підготовка до них — вчасною та адекватною. 

У деяких областях спрацьовує автоматика захисту трансформаторних підстанцій, а населені пункти залишаються без світла. Таке трапилося на Луганщині, Київщині, Прикарпатті, Чернігівщині, Херсонщині, Запоріжжі. У великих містах трапляються локальні аварії теплотрас тощо. Більшість таких ситуацій ліквідовують оперативно, розповів перший віце-прем’єр.

У цьому контексті Микола Азаров попросив підлеглих звернути увагу на захист життя людей: «Я наполягаю, щоб міліція, лікарі й комунальники безумовно надавали допомогу тим, хто перебуває на вулицях, направляли безпритульних людей до пунктів обігріву. Дільничні, патрульні, лікарі, соціальні працівники вже отримали відповідні інструкції». А Мінохорониздоров’я окремим наказом заборонило (поки не спадуть холоди) виписувати з лікарень осіб без постійного місця проживання.

Окреме завдання отримали енергетики в особі профільного міністра Юрія Бойка. Обленерго зобов’язано припинити планові ремонти з відключенням електроенергії. Або ж у крайньому разі — організувати альтернативне енергопостачання. «Громадян, установи і підприємства переконливо прошу не бути байдужими, підтримати, захистити людей, які не можуть самі собі дати раду в такий складний час. Ми ж один народ», — сказав Микола Азаров.

Вулиця  забирає тепло

Нині енергозатратність і енергоємність нашої комунальної сфери стали ще очевиднішими. Що більше використовуємо зайвих енергоресурсів, то більше ми з вами мусимо сплачувати за так званий обігрів вулиці. Не рятує навіть ощадливе обладнання  — споживання тепла все одно значно перевищує європейські стандарти. А що вже казати про будинки, зведені за часів СРСР? Тоді газ, мазут, вугілля коштували копійки, і на їх перевитрату не звертали жодної уваги.

Ось і постає питання: чи є сенс говорити про здорожчання газу для населення і як наслідок — про підвищення комунальних тарифів, як того вимагає МВФ? «Очевидно, треба починати з іншого, — переконує Микола Азаров. — За досить короткий час ретельно «утеплити» і модернізувати все житлово-комунальне господарство: від теплоцентралей і мереж до стін і вікон будинків».

Така програма енергозбереження повинна бути не загальною — слід враховувати конкретні дані обстеження теплоефективності кожного будинку. Глава уряду вважає цей підхід цілком реальним, коли йдеться про об’єднання зусиль уряду, місцевої влади і громад. Держава стимулює модернізацію ЖКГ і виділяє ресурси. На місцях формують практичні рішення з енергоефективності для кожної вулиці й будинку. А громада одержує технічну й кредитну підтримку, компенсацію своїх інвестицій тощо.

«Доручаю Міністерству регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства разом із Мінекономрозвитку і Мінфіном розробити комплексну середньострокову державну програму, засновану на згаданих принципах. Хочу, щоб усі зрозуміли: це не кон’юнктурне рішення, а безповоротна державна політика», — наголосив Микола Азаров.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Деякі питання діяльності Комісії з координації робіт з утилізації  непридатних та надлишкових ракет, боєприпасів і вибухових речовин (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку проведення військової підготовки студентів вищих навчальних закладів за програмою підготовки офіцерів запасу (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення Прогнозу Державного бюджету України на 2013 і 2014 роки (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження плану заходів щодо проведення просвітницької роботи серед населення, яке проживає в зонах спостереження атомних електростанцій (розпорядження уряду);

♦ Про схвалення Концепції Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2013—2017 роки (розпорядження уряду).

Адреси пунктів обігріву тут

Відеоматеріал взято із сайту kmu.gov.ua