ПРОБЛЕМА

Одесити готові до масового самосуду над винними у злочинах, які уникають адекватного покарання

В Одесі ані влада, ані громадськість не хочуть миритися з витівками «золотої» молоді. Щоправда, самих мажорів ця обставина, схоже, зовсім не турбує. Голова Одеської ОДА Едуард Матвійчук змушений визнати, що приборкання «золотої» молоді – це справа не одного року. В середині січня губернатор оголосив акцію «Стоп, мажор!» – був під враженням від ДТП за участю крутої іномарки, що сталося на його очах. Сьогодні очільник області визнає, що «процес, який 20 років розвивався» неможливо спинити миттєво, тим більше в одній окремо взятій області: «Легко не буде, якщо ти звик жити не за законом, а «по понятіям», якщо ти вже узвичаївся порушувати людські норми, якщо ти виріс в сім’ї, де тобі доводили, що для тебе не писані закони, тож якась акція – тижнева, місячна чи піврічна, –тут не зарадить». І у боротьбі з мажорами Едуард Матвійчук розраховує, передусім, на підтримку з боку громадськості.

Пересічні люди готові виступити проти мажорів, але губернаторського благословення на цю справу аж ніяк не потребують.

Мітинг під стінами облдержадміністрації: вони згодні з очільником області, але не хочуть чекати роками. Фото автора

Самосуд  відкладено  до після виборів

Антон Давидченко, лідер молодіжної організації «Колокол», був організатором мітингу, спрямованого проти сваволі мажорів. Він підкреслює, що з губернаторськими ініціативами акція на Соборці жодним чином не пов’язана: «На жаль, ми бачимо бездіяльність влади».

Свій виступ дві сотні одеських активістів називають «передостаннім попередженням для влади». «Почнуться самосуди – влада замислиться», – застерігає Антон. Активіст обурений тим, що в країні, де лише піввідсотка карних справ завершуються виправдальними вироками, є каста персон, які уникають відповідальності практично за будь-які злочини. «Це просто веде до суду Лінча, коли всі справи будуть вирішуватися на місці», – каже Антон. Такий сценарій він вважає практично неминучим, якщо владу не вдасться спонукати до реальних заходів до виборів, тобто у період, коли влада зазвичай стає уважнішою до громадської думки.

43-річний одесит Назар – «металіст та анархіст у душі» – говорить, що «золотої» молоді не боїться: «Мої сутички з мажорами закінчуються плачевно для них самих». Але вирішення проблеми у форматі «око за око» він вважає не найліпшим варіантом: «Судити треба не тих мажорів, що коять сваволю, а їхніх батьків, які так виховали своїх дітей, цю систему, що дозволяє ділити людей на холопів та панів». «Треба спочатку забрати у них гроші, а потім нехай відповідають, бо в іншому разі вони все одно відкупляться», – додає хлопчина з промовистим псевдо Костолом.

Ці люди прийшли протестувати під стіни облдержадміністрації, чим здивували губернатора, бо він начебто в антимажорному питанні разом з ними.

Білі люди серед чорного народу

«Відчувається, просто намагаються замилити нам очі, – відкидає владні потуги молода одеситка Оксана. – Вони кидають нам кістку, на решту просто заплющують очі». Жінка під враженням останніх подій: «Це у нас на Старокінному ринку було: добре п’яний чолов’яга вийшов з авто і став мочитися на дерево. Люди зробили йому зауваження. І тоді це бидло просто сіло в свою машину («TOYOTA Land Cruiser» – прим. «УК»), і наїхало на намети, на людей. Хтось встиг відскочити, когось поранило, один чоловік – батько трьох дітей – потрапив під колеса і згодом помер у лікарні. Працівники міліції приїхали, цього водія швиденько підхопили попід руки, хоча він махав посвідченням прокуратури. Не знаю, має він якийсь стосунок до правоохоронних органів чи ні, але, зрозуміло, що він із «наближених», що у нього є гроші, тож все вирішиться на його користь».

За кілька днів прокуратура відхрестилася від цього суб’єкта. Громадськість занепокоєна тим, що його сліди наразі десь загубилися. Останні дані – про підписку про невиїзд.

Відстежувати перебіг долі грошовитих порушників громадськість вважає одним із важливих інструментів для приборкання мажорів та доведення їхніх справ до логічного кінця, аби вони не уникали покарання за скоєне.

В Одесі й досі добре пам’ятають Фелікса Петросяна – сина вже покійного заступника голови облради. На початку 2008 року Фелікс за кермом Toyota Prado скоїв ДТП, під час якого загинула людина та було пошкоджено 11 авто. Не забули й Дмитра Кравця – сина депутата міськради. ДТП, скоєне ним у серпні 2009-го, забрало життя 28-річного одесита і зробило інвалідом його 27-річну подругу. Суд довів провину мажора, але одразу після цього амністував його. У випадку з Кравцем журналісти особливо акцентували увагу на тому, що раніше він мав численні конфлікти з законом. Одеська «Вечірка» тоді писала, що мати скаліченої Наталі Гусевої була переконана, коли б Кравець хоча б за одне своє діяння був притягнутий до відповідальності, то жахливої аварії у серпні 2009 могло б і не статися.

Мажори  не почули «зась»

Безкарність за припарковану посеред пішохідного переходу «Феррарі» чи покинутий на трамвайних коліях джип згодом призводить до кривавих трагедій, у яких, щоправда, «золотим» хлопчикам однаково мало що загрожує.

Звичайні постові не завжди наважуються зв’язуватися з власниками крутих іномарок. Певні надії хіба на столичну «Кобру», що менше залежить від місцевих «божків». Саме бійці цього спецпідрозділу останнім часом затримали слідчого генпрокуратури на Porsche Cayenne. Щоправда, той виявився просто шахраєм – посвідчення генпрокуратури було фальшивим, не мав 27-річний громадянин Росії і належних документів на авто.

Незважаючи на спорадичні успіхи даішників та дедалі зростаюче невдоволення громадськості, одеський губернатор, що висунув гасло «STOP, мажор!» ще задовго до резонансного злочину в Миколаєві, сьогодні не може сказати, що вже вдалося бодай похитнути віру у власну безкарність серед тих, кому батьківські статки та чини від народження дарували індульгенцію на будь-яке свинство.