Президент США Барак Обама затвердив нові санкції проти Російської Федерації: американці заморозили активи низки російських компаній, до числа яких потрапили великі підприємства військово-промислового комплексу і кримське підприємство із забезпечення нафтопродуктами. Зокрема корпорація «Алмаз-Антей», яка об’єднує підприємства, що виготовляють системи протиповітряної і протиракетної  оборони, і найвідоміший російський бренд «Калашников».  До переліку входять також «Іжмаш», «Базальт», «Уралвагонзавод», концерн «Радіоелектронні технології»  та «Сузір’я», Конструкторське бюро приладобудування і НВО машинобудування, «Новатек», «Роснефть»,  «Внешэкономбанк» і «Газпромбанк». «Газпромбанку» і ВЕБ санкції забороняють отримувати американські кредити більш ніж на 90 днів.

«Я чітко повторював, що Росія має зупинити потік зброї та бойовиків через кордон в Україну, що Росія має вплинути на сепаратистів, щоб вони звільнили заручників, щоб Росія підтримала припинення вогню та долучилася до міжнародних переговорів. Я сказав це чітко пану Путіну, наші європейські партнери сказали це Путіну» , —  наголосив Барак  Обама у своїй заяві, зауваживши, що  США  докладають усіх зусиль, аби розв’язати цю проблему дипломатично. Барак Обама зазначив, що, незважаючи на кризу, яка вибухнула, в Україні помітно очевидний прогрес: українці провели демократичні вибори і підписали Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Та, зрештою, українці мають право вибирати свою долю, як і будь-який народ.

Статус союзника

Першими відреагували на вжиті американцями заходи  фондові ринки — індекси російських компаній відчутно впали. Водночас  втілюється у реальність «страшний сон» сусідньої держави-агресора: Україна стає союзником США. Офіційно. Днями Конгрес США прийняв у двох читаннях проект закону про запобігання російській агресії, згідно з яким Молдова, Україна і Грузія отримують статус союзників США. Проект передано до профільної комісії для підготовки прийняття в остаточному читанні, повідомляє Укрінформ.

Проект передбачає надання статусу союзника, без членства в НАТО, на період, протягом якого кожна з цих країн відповідатиме заданим критеріям, з метою передачі або потенційної передачі систем оборони або послуг оборони.

Проект рекомендує президентові США Бараку Обамі збільшити взаємодію США із збройними силами України, Грузії, Молдови, Азербайджану, Боснії і Герцеговини, Косова, Македонії, Чорногорії та Сербії й посилити допомогу Сполучених Штатів і НАТО в забезпеченні безпеки цих країн.

Крім того, проект передбачає внесення змін до «Закону про природний газ» з метою підтримки України, Грузії і Молдови у сфері енергобезпеки. Документ забороняє всім федеральним відомствам і установам будь-які дії з метою визнання суверенітету Російської Федерації над Кримом або будь-якої іншої підтримки незаконної анексії Криму Російською Федерацією.

ЄС обіцяє «чорний» список 

Президент Ради ЄС Герман ван Ромпей констатував: Росія не використовує свій вплив на сепаратистів, потік озброєння та бойовиків через кордон з Україною не зупиняється. Про це він заявив учора  на прес-конференції за результатами засідання Європейської Ради.

«Європейська Рада погоджує розширення обмежувальних заходів, які будуть спрямовані на компанії, в тому числі з Російської Федерації, які матеріально чи фінансово підтримують дії, що підривають або загрожують суверенітету, територіальній цілісності та незалежності України», — йдеться у висновках, оприлюднених після зустрічі в Брюсселі.

Європейські лідери доручили укласти новий «чорний» список осіб і компаній до кінця липня. Крім того, Європейська Рада ухвалила обмежити Європейський інвестиційний банк у фінансуванні операцій із Росією. А також доручила Єврокомісії переглянути програми співробітництва з Москвою — із можливістю розірвання окремих двосторонніх угод.

Багато галасу даремно

Санкції США проти Росії завдадуть більше шкоди самим Сполученим Штатам, заявив журналістам російський президент Володимир Путін. Утім,  чи збирається Росія сама вводити такі обмеження проти США, не уточнив. Замість нього у відповідь Вашингтону пригрозили в російському МЗС. Російські дипломати пообіцяли «болісну і гостру» розплату, назвавши нові секторальні обмеження обурливими і незаконними.

А поки робляться такі заяви, російське керівництво проявляє наполегливість у просуванні непомірно витратних проектів, що мають сумнівну або навіть негативну рентабельність, такі як газогін «Південний потік», освоєння газових родовищ Якутії та Іркутської області з прицілом на експорт газу до Китаю, завод з виробництва зрідженого газу у Владивостоці тощо. Реальна чи уявна геополітична доцільність таких починань затьмарює міркування економічного характеру і важким тягарем лягає на держбюджет, спустошуючи кишені платників податків.