Ніде правди діти, тарифи на комунальні послуги знову зростають. Особливо відчутно це стало з початком нового опалювального сезону. На жаль, не всі українці можуть подужати їх на свої нинішні зарплати чи пенсії. Та уряд не залишить тих, хто потрапив у складні життєві обставини, напризволяще.  Вони обов’язково отримають державну допомогу на сплату послуг ЖКГ. Проте лише ті, хто цього потребує.

Щоб розподіляти її справедливо та адресно, з 1 жовтня 2018 року, за підсумками першого етапу верифікації, уряд змінив умови оформлення субсидії.

По-перше:

Якщо єдиний соціальний внесок не сплачується з вини роботодавця (він відмовляється оформлювати відносини із працівником офіційно або затримує  виплату зарплати та відрахування податків), працівник має право звернутися по державну допомогу. В такому разі її призначать на загальних умовах.

Якщо хтось із членів родини не має доходів, бо не працює через хворобу, або у складі домогосподарства є працездатні, але не працюючі нині алко- чи наркозалежні родичі (за наявності довідки від лікаря), онкохворі (за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії), держдопомогу можуть призначити члени комісії з питань призначення житлових субсидій, які працюють при місцевих відділах соцзахисту населення.

По-друге:

Відтепер плату за опалення, як і субсидію, призначатимуть не на загальну, а лише на опалювальну площу приміщення. За новими правилами, нині така площа у квартирі не має перевищувати 120 квадратних метрів, у приватному будинку — 200. Якщо ж ваша житлоплоща більша, решту опалювальних квадратів доведеться оплачувати повністю.

По-третє:

Певні категорії громадян стануть винятком і отримають право на субсидію на понаднормову площу місця проживання, але не більш ніж 30% норми. Серед них ті, хто отримує пенсію у зв’язку із втратою годувальника, хто досяг пенсійного віку чи отримує пенсію за вислугою років, і ті, кому призначено державну соціальну допомогу за інвалідністю з дитинства та діти з обмеженими фізичними можливостями.

По-четверте:

За новими правилами, деякі українці відтепер зможуть претендувати на субсидію, не сплачуючи самостійно єдиний соціальний внесок. Серед них:

— ті, хто не має або втратив роботу та проживає в сільській місцевості, райцентрі, селищі міського типу. Їм слід звернутися до фахівців з комісії з питань призначення житлових субсидій за місцем проживання;

— безробітні, що живуть у містах, якщо вони зареєстровані та перебувають на офіційному обліку в центрах зайнятості за місцем проживання;

— громадяни, які працюють за кордоном, сплачують там ЄСВ і можуть це підтвердити документально. У такому разі субсидію в Україні домогосподарство, де зареєстровано таку особу, може отримати на загальних умовах.

По-п’яте:

Відтепер одинокі матері можуть не хвилюватися з приводу того, що їм відмовлять у субсидії через отримувані аліменти від батька. Адже з 1 жовтня цю виплату не зараховують до сукупного доходу домогосподарства. Не слід хвилюватися й селянам, які цього року отримали дотацію від держави на вирощування телят. Через цю допомогу, яка на рік може сягати до 2,5 тисячі гривень за голову, держава не позбавлятиме їх підтримки на оплату компослуг.

Також варто знати:

► Людина, яка отримує субсидію, повинна щомісяця сплачувати так званий обов’язковий платіж, чітко визначений державою. Маємо зміни й тут. Отже, відтепер якщо вартість фактично спожитої послуги менша за обсяг обов’язкового платежу, отримувач субсидії має право сплачувати лише вартість того, що спожив фактично.

► Якщо ж ви або ваша родина вже отримуєте субсидію певний час, звертатися по її переоформлення на новий опалювальний період немає потреби. Фахівці органів соцзахисту за вашим місцем проживання самі зроблять усі необхідні розрахунки. Той, хто ще не звертався по допомогу, але розуміє, що цей час настав, може зробити це в будь-який зручний час.

► Відтепер значну частину відповідальності покладено на комісії, утворені при місцевих органах влади, які розглядатимуть кожне звернення з призначення чи непризначення субсидії в індивідуальному порядку.

► Питання, яке турбує людей, — попередня усна відмова, яку можуть отримати під час телефонного або особистого звернення. Фахівці Мінсоцполітики наголошують: це неприпустимо. Адже згідно із законодавством, кожен українець має право подати заяву й декларацію. І лише після їх детального вивчення фахівці місцевих органів соцзахисту мають надати чітку обгрунтовану відповідь.