СИТУАЦІЯ

Відстоювання честі мундира з використанням сумнівних аргументів змушує замислитися над об’єктивністю тих, хто це робить  

Три місяці тому в «УК» було опубліковано  матеріал «Відстоювання законних прав розцінюється як злочин?», у якому йшлося про тривалий конфлікт між представниками влади Миколаївщини та співвласниками одного з найбільших в області сільгосппідприємств — «Агрофірми Корнацьких». Майже за два тижні до публікації її автор звернувся до керівництва Миколаївської обласної податкової адміністрації з проханням підтвердити чи спростувати звинувачення у фальсифікації кримінальних справ проти посадових осіб сільгосппідприємства, на підставі яких податківці намагалися провести позапланові перевірки. А також — факти незаконних дій представників податкових органів, тиск та залякування  селян-орендодавців, які наводив у листі до редакції співзасновник підприємства Аркадій Корнацький.

У відповіді, що надійшла до редакції (вже після публікації) за підписом заступника голови ДПА у Миколаївській області Сергія Тарасова, відображено позицію податківців. Своїм баченням ситуації на прохання редакції поділився й співзасновник агрофірми. З огляду на великий обсяг матеріалу подаємо його у викладі, не міняючи суті.

ДПА: «Працівники діяли у межах законодавства»

Перевірки, про які йдеться, проводили посадові особи органів державної податкової служби на підставі відповідних статей Податкового кодексу України. Їм передували визначені законом обставини, а саме:

— постанова слідчого про призначення перевірки, винесена ним відповідно до КПК України;

— службове розслідування стосовно посадових осіб органу ДПС, які проводили документальну перевірку платників податку у зв’язку із встановленням фактів неповного відображення під час перевірки питань, що їх повинні були розглянути для винесення об’єктивного висновку щодо дотримання платником податків вимог законодавства.

Тобто перевірки проводили виключно в межах чинного законодавства та за всіх передбачених підстав.

Так, у провадженні слідчого відділу податкової міліції перебувала кримінальна справа, порушена 1.07.2011 р. щодо службових осіб ТОВ «Агрофірма Корнацьких» за фактом внесення завідомо неправдивих даних до офіційних документів та розтрати чужого майна шляхом зловживання службовим становищем. На виконання вимог листа ДПА України податковою службою області 11.08.2011 року проведено службове розслідування обставин порушення вищеназваної кримінальної справи. Порушень вимог КПК співробітниками податкової міліції не виявлено.

У зв’язку зі зміною юридичної адреси платника податків — «Агрофірми Корнацьких» податкова служба області вживала заходів щодо підтвердження місцезнаходження агрофірми. За вказаним місцеперебуванням у Київську область було відряджено одного співробітника. Однак виїхавши за вказаною адресою, співробітник підприємства там не виявив.

За результатами перевірки, яку провели представники  ДПС України,  дії співробітників ДПС Миколаївської області визнано об∂рунтованими і такими, що відповідають законам і нормативним актам.

Натомість посадові особи агрофірми чинили неправомірні дії стосовно представників ДПС під час виконання ними своїх службових обов’язків з єдиною метою — завадити проведенню перевірок. Ці дії зафіксовані відповідними актами посадових осіб ДПС у встановленому порядку. Якщо платник податків за наявності підстав, визначених Податковим кодексом, не допускає до проведення законної перевірки податківців, посадові особи ДПС вживають передбачені законом заходи: адміністративний арешт майна,  коштів платника податків.

Щодо ненадсилання податкової справи до ДПІ за новим місцем знаходження агрофірми, то, згідно з нормативними документами, термін перебування на обліку в органі ДПС за попереднім місцерозташуванням повинен бути продовжений до закінчення документальної перевірки та узгодження сум грошових зобов’язань, якщо перевірку було розпочато або призначено, а орган ДПС повідомив платника податків про її проведення.

А. Корнацький: «Фальсифікацію називають законними підставами»

Керівництво ДПА у Миколаївській області у своїх поясненнях оминає принципово значущі речі, приховуючи їх за другорядними. Зокрема постанова слідчого щодо проведення позапланової перевірки від 5.07.2011 року, про яку вони пишуть, насправді винесена на підставі сфальсифікованої кримінальної справи, порушеної 01.07.2011р. спеціально для створення підстав для проведення позапланової перевірки. Буквально через три тижні постанову про її відкриття, за нашими обгрунтованими скаргами,  скасувала обласна прокуратура як таку, що  «винесена без законних підстав». Та і постанова щодо проведення позапланової податкової перевірки мала на меті не перевірку, а рейдерське захоплення сільгосппідприємства через арешт у розпал жнив майна і банківських рахунків агрофірми та призначення свого податкового керуючого. Я заявляю про це впевнено, тому що податківці спеціально приходили на підприємство не зранку, щоб розпочати перевірку, а у самому кінці робочого дня, щоб тільки сфальсифікувати акт про недопуск до перевірки, необхідний для арештів. Перевірку вони робити і не збирались.

Тепер щодо наступної «законної»  спроби керівництва ДПА області провести наступну позапланову перевірку роботи агрофірми. Так і не знайшовши, з липня по грудень, жодного криміналу в її діяльності, податківці розпочали службове розслідування стосовно своїх колег. Тобто тих, хто  проводив  планову перевірку нашого підприємства в лютому-березні 2011 року. Як зазначено в листі заступника голови ДПА до редакції, зроблено це було «у зв’язку із встановленням фактів неповного відображення під час перевірки питань, які повинні були розглянуті з метою винесення об’єктивного висновку щодо дотримання платником податків вимог законодавства». Ще можна було б зрозуміти, якби це службове розслідування провели у квітні чи травні, одразу ж після березневої планової перевірки агрофірми. Однак його розпочали буквально за пару днів до Нового року, коли зрозуміли, що спроби «накопати» фактів для порушення ще однієї кримінальної справи проти службових осіб агрофірми, а отже, й для ще однієї позапланової перевірки, виявилися безрезультатними. Тому я об∂рунтовано вважаю, що так зване службове розслідування щодо колег-податківців керівництво обласної ДПА ініціювало лише задля того, щоб спробувати розпочати ще одну позапланову перевірку, та не випустити наше підприємство за межі області й не передати податкову документацію агрофірми за новим місцем її реєстрації. Оскільки зрозуміло, що в іншому регіоні їм не вдасться чинити свавілля так, як на Миколаївщині.

Стосовно ж «заходів щодо підтвердження місцезнаходження агрофірми», то миколаївські податківці добре знали, що ми змушені були перереєструвати її в іншому регіоні саме через беззаконня, яке вони вчинили. І приїжджали вони не для встановлення місцезнаходження (по закону, місцезнаходженням юридичної особи є місце її реєстрації, що тут шукати), а для фальсифікації акта про відсутність підприємства у вказаному населеному пункті. Щоб знайти привід для арештів, зупинення його фінансово-господарських операцій. До речі, факт фальсифікації  податківцем акта  перевірки місцеперебування агрофірми підтверджено письмово працівниками агрофірми й зафіксовано фотозйомкою. А сам перевіряючий від зустрічі з нами ухилився — просто втік. 

Коли ж заступник голови ДПА вказує на те, що «з боку посадових осіб агрофірми чинились неправомірні дії стосовно представників ДПС»,  то все було якраз навпаки. Це працівники агрофірми захищалися від податківців, які намагалися змусити їх виконувати незаконні вимоги та розпорядження.

А привід для ненадсилання податкової справи за новим місцеперебуванням нашого сільгосппідприємства через «незакінчені перевірки» взагалі висмоктаний з пальця, оскільки перевірки  жодного разу не були розпочаті. І на підставі чого вони могли бути зроблені, якщо обласна прокуратура, про що йшлося в першому абзаці мого листа, закрила кримінальну справу як незаконно порушену, а винесені в грудні 2011 р. та січні 2012 р. накази визнані незаконними. Навіть для студента першого курсу юрфаку очевидно, що в такому разі всі подальші дії, що ∂рунтуються на них, виходять за рамки правового поля. Але не для податківців з Миколаївщини, які торік у грудні вручили  повідомлення про початок позапланової перевірки агрофірми… сторонній для підприємства людині. Те, що законних підстав для утримання нашої податкової справи за попереднім місцем реєстрації в Миколаївській області немає,  підтвердив і Київський окружний адмінсуд, який своєю постановою від 17 лютого цього року зобов’язав Кривоозерську МДПІ Миколаївської області  «сформувати та направити до податкової інспекції за новим місцезнаходженням «Агрофірми Корнацьких» пакет облікової податкової справи платника податків».

Насамкінець хочу зазначити, що дуже показовими щодо законності методів роботи податківців на Миколаївщині є маніпуляції з арештом майна та  банківських рахунків агрофірми. Минулого літа їхнє свавілля припинив Миколаївський окружний адмінсуд. Тоді вони начебто звернулися до Одеського апеляційного суду з оскарженням рішень миколаївських суддів. Пишу «начебто», бо доки ми не зможемо ознайомитися з цією апеляцією, доти вважатимемо її фальшивкою, як і рішення, винесене по ній в Одесі. Адже копію цього документа нам не надали, хоча, згідно із законодавством, повинні були це зробити ще при направленні до суду. І  якби дії податківців з точки зору закону  були законними, то чому  тоді нашому представникові й адвокату в Одесі не видали хоча б копію справи для ознайомлення та касаційного оскарження. У зв’язку з цим напрошуються дві версії. Або апеляційну скаргу взагалі не направляли у встановлені терміни, або привезли її безпосередньо в судове засідання разом із готовим, надрукованим рішенням суду. У обох випадках справа «шита білими нитками», для нас вона – незаконна. У підсумку можна говорити про те, що тиск, який чиниться на підприємство, має на меті одне: будь-що захопити спершу його документацію, а потім усе гамузом для того, хто замовляє цю «музику». Коли ж врахувати, що до невмотивованих перевірок підключилися інші служби, які не мають нічого спільного з податковою, але теж можуть паралізувати роботу агрофірми, то стає очевидним, що так координувати «наїзд» можуть лише з одного, найвищого органу державної влади області.

Від автора. Якби  не довелося займатися журналістськими розслідуваннями цього конфлікту ще з липня минулого року, то, можливо, сприйняв би все, як кажуть, на віру. Проте у мене закралися, м’яко кажучи, певні сумніви,  коли прочитав у відповіді, що надійшла з ДПА Миколаївської області на мій запит, такі рядки: «…13.08.2010 року прокуратурою Миколаївської області порушено кримінальну справу… у відношенні генерального директора ТОВ «Агрофірма Корнацьких»…досудове слідство проводилось Первомайською міжрайонною прокуратурою. 23.11.2010 року справу з обвинувальним висновком направлено до суду».  Це напівправда, про яку кажуть, що вона гірша за відверту брехню. Чому? Просто процитую кілька рядків зі статті «Як успішних господарників перелицьовують у злочинців», опублікованої ще торік 6 липня. Так-от, щодо цієї кримінальної справи там чітко вказано: «…Первомайський міськрайонний суд, розглянувши, повернув її в прокуратуру для додаткового розслідування… А 15 березня 2011 року той самий слідчий, який вів її, виніс постанову про закриття кримінальної справи за відсутністю складу злочину». Тому нагадую шановним податківцям відомий вислів, який звучить приблизно так: «Хто тобі повірить, коли ти вже один раз сказав неправду?»  

Окрім того, за час, коли публікація готувалася до друку, історія агрофірми «збагатилася» новими фактами «дружби» з представниками влади. Однак це тема для публікації вже іншого, ще одного журналістського розслідування.