КВАРТИРНЕ ПИТАННЯ

«Урядовий кур’єр» дізнався, чому не всі забудовники хочуть брати участь у програмі доступного житла

Зайве й казати, наскільки важливе для людей вирішення житлового питання вже сьогодні. Принаймні на Черкащині на квартирних чергах сьогодні перебуває майже 17 тисяч жителів. Це, зрозуміло, далеко не всі, хто потребує поліпшення житлових умов. В області діє кілька програм пільгового отримання квартир, але «Доступне житло» найбільш перспективна з них, оскільки це безповоротна державна допомога у розмірі 30%.

Дім без несучих стін

Як розповів директор регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олександр Паливода, держава виділяє цього року з 200 млн. грн., що вдвічі більше, ніж торік, 2 млн. грн. – для Черкащини. Ці кошти і підуть на реалізацію програми «Доступне житло».

Реалізація її в області розпочалася із добудови будинку на вулиці Героїв Сталінграда, 7 у Черкасах, який невдовзі здадуть в експлуатацію. Тут за програмою «Доступне житло» планують реалізувати 13 квартир. Загалом у програмі задіяні два об’єкти, забудовником яких виступає Асоціація «Група компаній «Добробуд», що пройшла відбір у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Як зазначив віце-президент асоціації Юрій Капітоненко, не всі забудовники хочуть брати участь у програмі. Адже вона передбачає жорсткий контроль держави за спорудженням та використанням державних коштів і накладає на компанію зобов’язання будь-що звести будинок, у якому відведено квартири за програмою «Доступне житло».

— Уже за місяць починаємо споруджувати ще один, 16-поверховий будинок на вул. Гоголя, 302. Житловими будуть 13 поверхів, — розповів віце-президент Асоціації «Група компаній «Добробуд» Юрій Капітоненко. — Дім буде збірно-монолітним, без несучих стін, планування кожної квартири можна буде змінювати за бажанням. Загалом можна розраховувати на 144 квартири площею від 45 до 102 квадратних метрів.

Здати будинок в експлуатацію планують за 14—16 місяців. Вартість квадратного метра площі за програмою «Доступне житло» — до 6 тисяч гривень, але, з огляду на часткову компенсацію держави, насправді людина сплачуватиме менше. Крім того, зважаючи на вартість оренди житла в Черкасах, яке винаймає чимало молодих родин, сума місячних виплат за програмою «Доступне житло» не захмарна — це 2,5—3 тис. грн. щомісяця.

Чому не зменшується вартість квадратного метра?

— Чинники, які нині впливають на підвищення вартості житла, проявляються ще на етапі виділення земельної ділянки, зокрема накладанням на забудовника і генпідрядника зобов’язання сплати відсотків на розвиток міст та регіонів, — зауважив Юрій Капітоненко. — Крім того, тепер у країні монополізовано випуск основних будівельних матеріалів. Якщо метал, приміром, продається по 8 тисяч гривень, то дешевшого ми не знайдемо. Отож хоч би як нам хотілося знизити вартість квадратного метра, нині це нереально. До того ж і вартість основних будівельних матеріалів значно зросла: цементу — на 60%, металу — на 80. Тому проблему доступності житла слід вирішувати на найвищому рівні. Будівництво тепер розвивається переважно за рахунок торгової та офісної нерухомості. За останні три роки оборот нашої компанії зріс у кілька разів, але це не стосується житла. Хоча торік ми все-таки відкрили один новий житловий об’єкт і незабаром плануємо відкрити ще два. Тобто за рахунок оборотних коштів компанії ми плануємо розвивати житлове будівництво у Черкасах. Та загалом сьогодні у людей просто немає коштів, щоб придбати нерухомість. Єдиною можливістю для багатьох хоч якось отримати квартиру залишається саме програма «Доступне житло».

При цьому, однак, як свідчить практика, охочих придбати квартиру за згаданою програмою все одно небагато: торік таких було лише 20 родин, із яких доступне житло отримали тільки дві. Виділені торік кошти освоєні не повністю. У чому ж причина?

Обласна влада підставила плече

Як розповідають самі претенденти на придбання житла, 30% вартості, що їх компенсує держава за програмою «Доступне житло», для людей, заробітки яких невисокі, — допомога недостатня. Все одно майбутня квартира виливається в кругленьку суму, сплатити яку сім’ям часто не під силу.

Тому на Черкащині й виникла ідея запровадити додатковий механізм компенсації ще третини вартості «доступного житла» від місцевої влади. Нині облдержадміністрація разом з обласною радою працюють над його впровадженням.

Директор регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олександр Паливода розповів також про ініціативу відродження молодіжних житлових кооперативів, коли житло будують ті, хто в ньому мешкатиме. Люди виступають інвесторами житла, яке зводять самі — як будівельники, отримуючи зарплату, що з неї виплачують кредит.

— Це програма, яку ми могли б утілити тут, на місці, власними силами, — зазначив Олександр Паливода.

Попри різні перестороги, програми пільгового житла все-таки набувають популярності. Цього року до Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву по консультації стосовно можливості придбати квартиру вже звернулося понад 300 родин.

КОШТИ

Будівельники чекають покупців

Інна МИКОЛАЄНКО
для «Урядового кур’єра»

Державна підтримка, надана торік для спорудження доступного житла в Україні, становила 98 млн грн. Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк.

Спорудження доступного житла передбачає надання державної підтримки обсягом 30% вартості житла та залучення коштів громадян, нагадав очільник Мінрегіону.

— Так держава забезпечує виконання житлових зобов’язань перед громадянами, населення отримує шанс розв’язати свою житлову проблему, а будівельні, фінансові та банківські організації — інвестиції та платоспроможного покупця, — наголосив Анатолій Близнюк.

Він зазначив, що, за результатами впровадження програми в 2011 році, з 118 об’єктів, схвалених Міжвідомчою комісією, громадяни виявили бажання придбати житло у 50 об’єктах. Усього було укладено майже 790 угод на його придбання. Це дало можливість додатково залучити у будівництво 238 млн грн власних коштів громадян. Прес-служба Мінрегіону повідомила, що загальний обсяг інвестицій на спорудження житла в рамках реалізації зазначеної державної програми сягнув 336 млн грн. У цьому році Мінрегіон отримає 350 млн грн на житлове будівництво.