ПРІОРИТЕТИ

Від професійної компетентності кадрів великою мірою залежить успіх розпочатих у країні прогресивних перетворень
 

Причина слабкості будь-якої держави не в нестачі коштів, а в нестачі людей і талантів. Це зауваження відомого французького філософа-просвітителя Вольтера, висловлене ним понад два століття тому, залишається актуальним і донині. А надто тоді, коли з трибун лунають скарги щодо надто повільних змін зокрема і в нашому суспільному бутті, в розпочатих чинною владою реформах — економічній, медичній, соціальній, правовій.

Прискорити ці процеси, надати їм нового імпульсу покликана молодь, яка обрала своїм другим фахом державну службу. Серед неї і понад 1700 слухачів Національної академії державного управління при Президентові України, які в останній день цьогорічної зими отримали дипломи магістрів державного управління та магістрів управління суспільним розвитком. 530 випускників вийшли безпосередньо зі стін столичної академії, а решта — з її регіональних інститутів у Дніпропетровську, Харкові, Львові та Одесі. Святковий академічний одяг (мантію) 230 з них увінчано червоною стрічкою відмінника навчання і червоним дипломом.

Ще перед урочистою церемонією знайомлюся з групою винуватців події. Світлана Бойко з Полтавщини,  киянин Ігор Терещенко, черкащанка Галина Тараканова та Ірина Фринюк з Київщини — навчалися на стаціонарному відділенні факультету державного управління в сфері охорони здоров’я. Кажуть, що в їхній групі загалом  було 30 слухачів. А цей напрямок вони обрали свідомо, адже реформа вітчизняної системи охорони здоров’я нині потребує управлінців з новим мисленням, людей енергійних, здатних працювати в умовах експерименту.

Світлана Бойко, Ігор Терещенко, Галина Тараканова та Ірина Фринюк управлятимуть змінами в медицині. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Приміром,  тридцятирічний Ігор Терещенко — за фахом лікар, працював  у Києві на станції «швидкої допомоги». Нині, здобувши диплом магістра державного управління, отримав запрошення на роботу до МОЗу, де він проходив навчальну практику. Його колежанки також вірять, що диплом магістра державного управління відкриє для них шлях до кар’єри управлінця. Лідерами вони зарекомендували себе і під час навчання в академії, зокрема Галина і Світлана всі дисципліни  впродовж двох років навчання здавали на «відмінно».

Запроваджена в НАДУ спеціалізація — хороша підстава для слухачів визначитися зі своїм подальшим майбутнім. Окрім уже згадуваної охорони здоров’я, обрати можна було управління в сфері національної безпеки ( до речі,  на цю спеціальність був найбільший попит), освіти, публічну політику і управління, публічне адміністрування, регіональне управління, місцеве самоврядування та електронне урядування.  Цьогоріч уперше за денною формою спеціальність «парламентаризм та парламентська діяльність» закінчило шість чоловік.

Про важливість грунтовної управлінської освіти для амбітної розумної молоді говорила на урочистостях  цьогорічна випускниця  заочного відділення, Нетішинський міський голова з Хмельниччини Ольга Омельчук.

— Під час навчання в академії мені довелося брати участь у виборах до органів місцевого самоврядування. Так от, те, про що я слухала під час навчання в академії на лекціях, що ми обговорювали з колегами і викладачами під час семінарів, знадобилося мені у змаганні з іншими кандидатами до нашої міськради, і громада обрала мене своїм головою.

Важливість  належної підготовки магістрів держуправління добре розуміє керівництво країни. Тож цьогорічних випускників привітав Президент України. А завідувач відділу з питань державної служби, професійного навчання та урядових нагород департаменту кадрового забезпечення Секретаріату Кабміну Микола Анікін передав теплі слова від Прем’єр-міністра Миколи Азарова.

З ПЕРШИХ ВУСТ
                                   
Юрій КОВБАСЮК, 
президент Національної
академії державного
управління при
Президентові України:

— Ще один, 17-й випуск наших слухачів вилетів з рідного гнізда. Всі вони успішно пройшли державну атестацію за підсумками іспитів та захисту магістерських робіт. Здається, ми зробили все, щоб вони стали ініціативними, цілеспрямованими, прагматичними та комунікабельними фахівцями. Спеціалістами, які  не бояться викликів традиційному мисленню та змін свого середовища, здатні швидко і якісно оцінювати ситуацію, самостійно приймати важливі рішення і мотивувати  колег по роботі, які готові брати на себе відповідальність і досягати поставлених завдань.

А перед нами, провідною кузнею кадрів для вітчизняного державного управління, постають нові, ще масштабніші завдання. Україна гостро потребує професійних управлінців найвищого гатунку, спроможних до нестандартних інноваційних підходів з вироблення, прийняття та реалізації ефективних управлінських рішень. А отже, мусимо вдосконалювати зміст,  форму, методи та засоби навчання держслужбовців. 

Більше уваги приділятимемо зміцненню зв’язку навчального процесу з практикою, започаткуємо викладання авторських курсів авторитетними вітчизняними та зарубіжними політиками , вченими, державниками, запровадимо новий формат комунікативних заходів для слухачів і викладачів. Новаціями будуть створення в структурі НАДУ Інституту вищих керівних кадрів та формування  навчально-наукового інституту «Вища школа державного управління».

Тому наші двері завжди відкриті для тих, хто  хоче вірою і правдою служити Вітчизні, долучитися до процесів управління державними справами, працювати в ім’я покращення добробуту співгромадян, поліпшення іміджу України в світі.