Традиційне спілкування глави уряду зі співгромадянами у десятихвилинному форматі цього разу стосувалося не тарифів, не соціальних стандартів чи економічних реформ. На тлі початку активної фази сесії Генеральної Асамблеї ООН Арсеній Яценюк розмірковував про солідарність міжнародної спільноти у боротьбі з російською агресивною політикою, спрямованою на дестабілізацію ситуації не лише в Україні, а у всьому світі.     

Україна цінує формат нинішнього врегулювання і внесок Німеччини та Франції. Але цей практичний інструмент має бути посилено широким міжнародним союзом на підтримку миру в нашому регіоні та незалежності нашої країни, зазначив Прем’єр.

«Ми потребуємо великої міжнародної зустрічі для зупинки агресії Росії, захисту України і відновлення безпеки в регіоні. У такому форматі ми бачимо участь держав «Великої сімки», Європейського Союзу, наших сусідів  від Варшави до Бухареста, наших північноєвропейських партнерів і балтійських друзів», — конкретизував він свою позицію.

І новий великий формат солідарності повинен підтримати врегулювання, розпочате у столиці Білорусі. Однак анексія Криму і війна Кремля проти України на Донбасі — історичний злочин проти людства, і він не матиме терміну давності. «Виправдання і прощення режиму Путіна немає і не буде. Покарання настане», — переконаний Арсеній Яценюк.

Україна повинна твердо і ясно сказати: одна з найбільших сучасних проблем миру і безпеки у світі — це агресивна і войовнича політика нинішнього Кремля. Розпалюючи полум’я, Росія вдає із себе пожежника. Саме таку роль виконуватиме президент Володимир Путін на Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

«Гібридна підступність, неправда та обман — це традиційні засоби російської зовнішньої політики. Без честі й совісті», — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Коли Україна прагне миру і виконує всі взяті на себе зобов’язання з мирного врегулювання, від РФ вимагається цілковите зупинення вогню, постійне і безумовне, а не тимчасове перед Генеральною Асамблеєю ООН виведення найманців і бандитів із нашої території.

«Ми готові провести чесні й прозорі вибори на території Донецької й Луганської областей. Але для цього в Донецьку і Луганську має бути відновлена українська влада і наше законодавство. Ніколи уряд України не вестиме розмову з терористами і бандитами. Ми будемо говорити лише із законно обраною місцевою владою», — заявив Прем’єр-міністр.

Ще одна вимога — відновлення контролю над кордоном з Росією, який нині частково окупований Кремлем. І лише це означатиме  мир в Україні.

Війна, розв’язана Росією, переконаний Прем’єр, — це війна проти основ світової безпеки, нашого життя і нашого майбутнього: «Глобальна єдність навколо України означає єдність навколо порятунку планети від війни і терору, розгорнутих безумцями. Увесь світ потребує перемоги над агресією Путіна. Не зупинене і не покаране зло повернеться. Нам усім потрібна ясність принципів і послідовність дій».

Він також відкинув саму ідею сепаратних перемовин із Росією, адже ця країна в таких переговорах завжди поводиться нечесно. «Жодних переговорів про Україну без України. Лише наш народ повноважний вирішувати свою долю, власну внутрішню і зовнішню політику», — підкреслив глава уряду.

Так само не може йтися про скасування санкцій проти РФ доти, доки вона не виконає мінські угоди цілком і повністю і не забереться геть із нашої території — з Донецька, з Луганська і з Криму. Та й російська присутність і окупація частини Грузії та Придністров’я також не може залишитися поза увагою світу.

Щодо наших санкцій, запроваджених до Кремля, Арсеній Яценюк дав вичерпну відповідь: «Дехто каже, що Україна економічно потерпатиме від введення санкцій. Свобода і гідність не мають ціни. Ми вже заплатили надто високу ціну: людські життя, загарбані території, втрати в економіці. Понад півтора мільйона людей змушені були покинути власні домівки, втікаючи від війни. Далі втрачати не можна. Санкції — один із засобів зупинки російської агресії».

Корисним для України стало б набуття статусу непостійного члена Ради безпеки ООН, на що керівництво нашої держави покладає небезпідставні сподівання.

Арсеній Яценюк підкреслив, що все залежить лише від нас — від України: «Ми закликаємо світ до солідарності та єдності. Але в першу чергу ми всередині країни повинні бути об’єднані і внутрішньо сильні. Об’єднані навколо боротьби за нашу незалежність, за реформи та зміни на шляху до майбутнього членства в Європейському Союзі та НАТО».

«Вірю в нашу перемогу. Сьогодні від нашої перемоги залежить доля і майбутнє світу, чий голос лунає з Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. І голос України повинен бути правдивим, сильним і впевненим», —  наголосив Арсеній Яценюк.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»