ЕВАКУАЦІЯ

В ніч з середи на четвер спецрейсом з Тріполі на батьківщину повернулися перші українці. На борту військово-транспортного Іл-76, окрім 138 наших співвітчизників, прибули одинадцять поляків, десять азербайджанців, кілька громадян інших країн. Ще 21 українець скористався допомогою російських рятувальників.

Нині у буремній Лівії перебуває понад 2,5 тисячі наших громадян. Частина з них, як відомо, фахівці-медики, які свідомо залишаються в місцях, де потрібна їхня професійна допомога. Багато хто просто не має змоги вільно пересуватися країною, аби дістатися аеропорту. За таких умов прийнятними будуть будь-які способи евакуації. Скажімо, тим, хто перебуває у контрольованому повстанцями Бенгазі, найкраще скористатися морським шляхом.

Домовленість щодо евакуації наших громадян грецькими, турецькими та російськими поромами, які цього тижня прибуватимуть у лівійські порти, вже є, зазначив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, який є головою робочої групи з оперативного вирішення питань щодо забезпечення безпеки громадян України на території держав Північної Африки і Близького Сходу.

Він також наголосив, що офіційні представники нашої держави, співробітники Кабміну та провідних міністерств тісно співпрацюють з представниками інших країн, аби убезпечити наших громадян. А виручаючи з біди інших, наша держава сподівається: партнери зроблять аналогічні кроки щодо українців.