ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Цьогорічний сезонний відпочинок дітей стовідсотково забезпечений фінансовими ресурсами

Перше після тривалих вихідних урядове засідання розпочалося на годину пізніше, однак такий зсув у часі жодним чином не вплинув на його тривалість, і тим більше — на інтенсивність роботи членів Кабінету Міністрів.

А попрацювати їм є над чим. Попереду — закінчення навчального року і початок сезону літнього оздоровлення дітей. Мине якихось два тижні, і понад 18 тисяч профільних закладів наповняться маленькими відпочивальниками. Головне завдання літніх таборів, дитячих санаторіїв і будинків відпочинку полягає у створенні умов для здорового способу життя і можливостей для всебічного розвитку. Бо право на відпочинок, за словами Прем’єр-міністра Миколи Азарова, є таким самим невід’ємним, як і право на навчання. Згідно із дорученням Президента, уряд зобов’язаний забезпечити цьогорічну оздоровчу кампанію у не менших обсягах, ніж торік. Тут Прем’єр підкреслив, що у 21 регіоні очікується фактичне збільшення торішніх показників.  Загалом, за даними уряду, турботою буде охоплено 2 мільйони 810 тисяч школярів, що становить майже 70% загальної їх кількості в Україні.

«Акцент ми робимо на оздоровленні й відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, — конкретизував урядові плани його керівник. — Нинішнього літа в санаторіях і таборах відпочинуть практично 100% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 73% малюків із багатодітних та малозабезпечених сімей, половина дітей-інвалідів — ті, кому призначено санаторне лікування».

Певною мірою тішить кількісний склад дитячих закладів, які відкриють двері цього літа. До вказаної вище кількості належать 716 позаміських, 80 санаторного типу, шість дитячих центрів, 511 таборів праці і відпочинку, 239 наметових містечок, найбільше ж функціонуватиме таборів із денним перебуванням — понад 16 тисяч. Микола Азаров особливо наголосив на тому, що поновлюється робота 18-ти оздоровниць, які з тих чи тих причин не працювали минулого сезону.

Глава уряду запевнив присутніх, що літній відпочинок та оздоровлення дітей забезпечено фінансовими ресурсами у повному обсязі. Тож він має всі підстави вимагати від Державної казначейської служби і відповідних розпорядників бюджетних коштів забезпечити стовідсоткове й регулярне фінансування цих закладів.

Через два тижні тисячі оздоровчих закладів наповняться дітьми. Фото УНIAН

Три аспекти безпеки

Таке копітке господарство потребує, поза всяким сумнівом, неабиякої уваги з боку влади. Відповідні комісії за участі представників місцевих органів виконавчої влади, санітарно-епідеміологічних служб та пожежної охорони вже завершують перевірку готовності закладів до прийому дітей. І Микола Азаров вимагає від цих комісій безумовної принциповості й ретельності у роботі.

Своєрідним продовженням теми прозвучало й конкретне прем’єрське доручення на адресу відповідних посадовців: «Доручаю віце-прем'єрові Костянтину Грищенку разом із міністром соціальної політики Наталією Королевською і міністром у справах молоді та спорту Равілем Сафіулліним цього тижня провести селекторну нараду щодо готовності закладів до літнього відпочинку дітей та доповісти результати на наступному засіданні уряду».

Микола Азаров звернув увагу підлеглих на три основні аспекти майбутньої кампанії. Перший відкидає будь-які компроміси в питаннях побуту, санітарно-гігієнічних умов, належного оздоровлення й відпочинку в означених закладах. «Усі умови перебування мають суворо відповідати встановленим нормам. Діти повинні отримати найкращий можливий сервіс, а батьки мають бути спокійні за умови відпочинку своїх дітей», — ось так чітко Микола Азаров визначив завдання для міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової.

Неодмінною складовою успішного відпочинку є також різноманітність, безпечність і якість дитячого харчування. З проханням особисто перейматися цим питанням Прем’єр звернувся до головного аграрія країни Миколи Присяжнюка і керівників регіональних адміністрацій. А від керівництва МОЗ і очільника Державної інспекції з питань захисту прав споживачів Сергія Орєхова вимагається запровадити постійний моніторинг якості продуктів харчування, що постачатимуть влітку до дитячих закладів.

«Повторюю: у всьому, що стосується здоров’я наших маленьких громадян, компромісів, недбалості не може бути», — підкреслив Микола Азаров.

Доповнює цей комплекс протипожежна безпека, яка спекотного сезону не поступається місцем першим двом. Прем’єр закликає діяти на попередження. Тобто не лише розраховувати на оперативність пожежних команд, а унеможливити небезпечне поводження з вогнем. Не робити акцент на розслідуванні надзвичайних подій, а «зробити так, щоб сумнівні особи на гарматний постріл не наближалися до місць, де відпочивають діти». У цьому контексті також забезпечення обов’язкового чергування рятувальників на пляжах, контроль за поведінкою на воді. «Це особиста відповідальність міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка і голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Михайла Болотських», — визначився з дорученням Прем’єр-міністр.

Обмеження для пікніків

Це питання особливо гостро постає з огляду на метеопрогноз, за яким на нас укотре очікує надзвичайно спекотне літо. Навіть наприкінці квітня — на початку травня окремі регіони вже відзначилися найвищим рівнем пожежної небезпеки. А про літо годі вже й говорити.

Окрім уже згаданого доручення, Михайло Болотських дістав від Прем’єра ще одне: «Запровадити комплекс заходів із запобігання пожежам у природних екосистемах, використовуючи досвід дій під час аномальної посухи влітку 2010 року, а також сучасні можливості дистанційного, навіть космічного моніторингу ситуації».

Попереджатимуть ризики, зокрема, патрулюванням потенційно небезпечних зон і вчасним обмеженням доступу туди. Тож любителям пікніків і шашликів на природі доведеться узгоджувати свої бажання з інтересами держави.   

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

 

♦ Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання залучення інвестицій (проект закону);

♦ Про Стратегію розвитку інформаційного суспільства в Україні (проект указу Президента);

♦ Про затвердження Державної цільової соціальної програми підтримки сім’ї до 2016 року (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про утворення Української частини Українсько-Білорусько-Польської координаційної ради транскордонного біосферного резервату «Західне Полісся» (розпорядження уряду);

♦ Про виділення коштів для надання допомоги постраждалим внаслідок аварії на Вуглегірській ТЕС (розпорядження уряду);

♦ Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів на період до 2017 року (розпорядження уряду).