ІНТЕЛЕКТ 

Студент Львівського нацуніверситету ім. І.Франка виборов золоту медаль на V Міжнародній студентській олімпіаді з хімії
 

Із чергової поїздки до Ірану на V Міжнародну студентську олімпіаду з хімії третьокурсника хімічного факультету Андрія Нещадіна чекали неодмінно з перемогою. Торік у цій країні він виборов своє перше «золото», але тоді розділив його з іранським ровесником. За підсумками нинішньої олімпіади Андрій став одноосібним золотим призером з понад 50 студентів із п’яти країн світу  — Ірану, Шрі-Ланки, Туркменістану, Оману й України.

— Перемога далася нескладно, хоч особливої підготовки до участі в олімпіаді не було, — поділився Андрій. —  Єдине, на чому довелося зосередитись, — ознайомитися з програмою підготовки в західних вишах, оскільки програми в нас різні.

Беззаперечне лідерство на цьогорічних інтелектуальних змаганнях для Андрія Нещадіна не було випадковим: 2009 року він привіз до Львова срібну медаль 43-ї Міжнародної Менделєєвської олімпіади з хімії, яка відбулася у місті Ашгабат (Республіка Туркменістан), а перед тим    бронзову медаль 41-ї Міжнародної учнівської олімпіади з хімії у місті Кембридж (Велика Британія). Такий щедрий ужинок найпрестижніших нагород на факультеті вважають цілком закономірним, бо хімією він почав займатися ще з 8 класу.

— Це вчителька хімії Світлана  Василівна Кернична зуміла зацікавити з перших уроків, — каже Андрій. — Відвідував додаткові заняття, гурток, на яких мав можливість поринути у світ формул, реакцій, моделювання реальних процесів.

Коли для ровесників визначення валентності було «вищим пілотажем», восьмикласник почувався у цьому складному царстві як риба у воді. Тож школяра на факультеті зустріли доброзичливо: хімія не з тих предметів, а тому й спеціальностей, на яких вчитися престижно, і якщо вже прийшов, то наука його й справді цікавить. Поважні професори талант хлопця розпізнали. Отож коли постало питання, куди вступатиме після школи, ані для Андрія, ані для батьків-військовослужбовців Олега Володимировича та Ольги Вікторівни жодних сумнівів не було: тільки хімічний факультет. Хоч, звісно, з його рівнем підготовки він міг обирати будь-який інший. Але ні престижні економічний, ні правничий, ні медичний, на які подалися більшість однокласників, його не спокусили. Ніде, крім хімічної лабораторії, себе не бачить.

Талановитий юнак збирається працювати над одержанням речовин, що можливо, стануть новими ліками. Фото автора

Особливої різниці між школою та університетом не відчув: годинами після занять пропадає в  лабораторії кафедри органічної хімії, активно займається науковою роботою, яка стосується отримання речовин з потенційною біологічною активністю. І, як завжди, може розраховувати на пораду наукового керівника Романа Литвина, завідувача кафедри, професора, доктора хімічних наук Миколи Обушака. Тож і успіхи вважає не особистими, а спільними — всього колективу.

Визначився із перспективою: працюватиме над одержанням нових речовин, які, можливо, будуть новими лікарськими препаратами.  Талановитому юнакові  відкривається шлях у науку. Втім, попереду ще два роки університетських студій, і прогнозувати, як складеться життєвий шлях нинішнього переможця олімпіади, звісно, важко, адже і виробництво йому цікаве: свого часу проходив практику на заводі миючих засобів у Стрию, а днями розпочнеться програма стажування на заводі «Галичфарм» корпорації «Артеріум».

А поза лабораторією Андрій, як і інші ровесники, любить читати,  мандрувати. Участь в олімпіадах — чудова нагода побувати в багатьох країнах, куди, можливо, й нескоро вдалося б поїхати, дає змогу пізнавати нові країни, культуру інших народів, звичаї, традиції.

Поки що триває літнє затишшя, але з початком навчального року, кажуть на хімічному факультеті, фармацевтичні компанії (вітчизняні та західні), хімічні виробництва візьмуться активно «сватати» таких, як Андрій, хіміків від Бога. Та якщо й поїде на стажування, неодмінно повернеться в Україну. Випускники факультету не мають жодних проблем із працевлаштуванням: вихованців Франкового вишу охоче беруть на роботу державні та підприємницькі структури. Головною перепусткою в цьому, впевнений Андрій Нещадін, є лише грунтовні знання, жодних зв’язків не потрібно.

ДОВІДКА «УК»

Команда України, яку представляли Андрій Нещадін (Львівський національний університет імені Івана Франка), Євген Звягін (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна), Сергій Кохан та Олексій Духно (Київський національний університет імені Тараса Шевченка), Пилип Павлій (Донецький національний університет), посіла ІІ місце, і молоді українські хіміки, окрім золотої Андрія Нещадіна, здобули ще чотири бронзові медалі.

Хет-трик на ЗНО

Василь БЕДЗІР, 
«Урядовий кур’єр»

РЕКОРД. Цього року 11  випускників шкіл Закарпаття на зовнішньому незалежному оцінюванні отримали максимально можливі 200 балів. Водночас авторами робіт, оцінених на «відмінно з плюсом», стали 9 вчорашніх школярів. Невідповідність між першою та другою цифрами виникає через те, що 17-річний випускник Ужгородської лінгвістичної гімназії № 1 Михайло Туряниця набрав максимум балів одразу з трьох предметів.

Ужгородський школяр Михайло Туряниця — найуспішний закарпатський абітурієнт. Фото автора

Михайло продемонстрував, що бездоганно оволодів шкільним курсом навчання з української мови та літератури, англійської мови та історії. Проте вундеркіндом себе не вважає, а завдячує своїми успіхами власній наполегливості та допомозі батьків. Вони обоє за освітою математики, сьогодні ж є підприємцями, торгують годинниками.

До іспитів 17-річний юнак готувався чотири місяці. Найбільше допомагала мама, разом з якою готував складні завдання, повторював дати з історії тощо.

Михайла вже зараховано до Інституту філології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка (спеціальність «англійська мова і література та переклад»). Під час навчання в Україні хоче здобути кваліфікаційний рівень спеціаліста, а магістром планує стати, навчаючись за кордоном.

Відповідальна за проведення зовнішнього незалежного оцінювання в Закарпатській області Любомира Мегела зауважила, що представник області вперше демонструє такий високий результат на ЗНО. «Всього іспити в Закарпатті складали 7353 випускники. Серед них є багато таких, яким до 200 не вистачило півбала», — додала вона.

ДО РЕЧІ

♦ 3 Цього року максимальну кількість балів, як і Михайло Туряниця, набрали ще двоє дівчат — із Харкова та Донецька. Випускниця Донецького технічного ліцею Юлія Рогова набрала 799,5 бала з 800 можливих. У процесі оцінювання дівчина набрала по 200 балів з математики, української мови й літератури та біології і 199,5 — із хімії.

♦ 3 У 2011, 2010 і 2009 роках по 600 балів з трьох предметів на ЗНО здобували по троє випускників, 2008-го — п’ятеро. У 2008-му впритул до числа найкращих наблизилась Ірина Ганусевич  із Чернігова, набравши 599 балів із 600 можливих.

♦ 3 Водночас у 2009-му випускниця школи з міста Долина, що на Івано-Франківщині, Олена Дацьків отримала по 200 балів за чотири тестування! Абсолютний рекорд у тому самому році — 992 бали з 1000 — набрала випускниця Здолбунівської гімназії № 2, що на Рівненщині, Ольга Бібко.

Точні науки — його коник

Світлана ГАЛАУР, 
«Урядовий кур’єр»

ВІТАЄМО! Серед слобожанських випускників, які за результатами зовнішнього незалежного оцінювання 2012 року отримали найбільшу кількість балів, помітно вирізняється вчорашній одинадцятикласник Харківської гімназії №82 Артем Рижов. Найвищий результат, 200 балів, він здобув з двох предметів — математики й фізики.

Якби оцінювання знань проходили ще й з астрономії, то й з цього предмета, переконаний хлопець, вони  б теж були найвищими. Адже точні науки — його коник. Артем неодноразово брав участь у міських та обласних олімпіадах з математики та фізики. А нинішньої весни представляв Харківщину на Всеукраїнській олімпіаді з астрономії в Ужгороді.

Двохсотбальник — випускник Харківської гімназії № 82 Артем Рижов. Фото автора

Цьогорічні  тести з улюблених предметів, вважає хлопець, були не дуже складними.

Однак щоб написати правильні відповіді, довелося  добре помізкувати, що Артему подобається. Він хотів навчатися в Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна, і мрія збулася. Нині він — у переліку зарахованих на фізико-технічний факультет цього вишу. 

— У списку абітурієнтів за підсумками загальних балів я був далеко не перший, а, здається, двадцятий, — зізнається Артем Рижов. — Але саме це й приваблює. Здібні та сильні однокурсники стимулюватимуть до більш напруженої роботи.

ЗНАЙ НАШИХ

♦ 3 Студент механіко-математичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Данило Радченко став абсолютним переможцем та володарем Гран-прі найпрестижнішої міжнародної студентської олімпіади з математики —  IMC (International Mathematics Competition for University Students), що пройшла нещодавно у м. Благоєвград у Болгарії. Змагання проводив Університетський коледж Лондона спільно з Американським університетом в Болгарії. Загалом завдяки вдалому виступу команда Київського університету забезпечила собі третє місце в офіційному командному заліку.

♦ 3 Чотири «срібла» й одну «бронзу» привезли  молоді українські фізики з 43-ї Міжнародної фізичної олімпіади, яка проходила в Таллінні. Срібними призерами стали Владислав Дяченко, Володимир Сівак, Всеволод Биков та Євген Чернявський, бронзову нагороду виборов Володимир Розсоховатський. Хлопці змагалися з понад 400 однолітками, найкращими в галузі фізики з усього світу.