Верховний комісар ООН з прав людини Зеїд Ра’адаль Хусейн представив громадськості шосту доповідь щодо ситуації з правами людини в Україні, підготовлену за результатами роботи в нашій країні Моніторингової місії ООН з прав людини (ММПЛ) у період  з 18 серпня по 16 вересня 2014 року.

Світ вкотре почув, що діється на нашій землі у зв’язку з агресією, спровокованою Росією. За оцінкою МЗС України, доповідь, як і попередні документи, до певної міри об’єктивно оцінює загальну ситуацію в країні та подає широку картину подій. Заслуговує на позитивну оцінку значний обсяг роботи, проведений ММПЛ зі збору та аналізу фактів у галузі прав людини, особливо на окупованих територіях Донбасу.

Тут місія відзначила ескалацію бойових дій у період між 24 серпня і 5 вересня. Згідно з документом, у сутичках з боку незаконних збройних формувань бере участь усе більша кількість іноземних бойовиків, зокрема з Російської Федерації. Наводяться слова самопроголошеного «прем’єра» так званої Донецької народної республіки Олександра Захарченка про те, що на їхньому боці воює три-чотири тисячі росіян, включно солдати — «відставні чи у відпустці».

Озброєні групи продовжують тероризувати населення на контрольованих ними територіях, вдаючись до тортур, жорстокого поводження, викрадень (близько 30—50 осіб на добу), вбивств та інших порушень прав людини, включно з правом на власність. Наводиться шокуючий випадок викрадення і вбивства Почесного консула Литви в Луганську. Самопроголошена влада «ДНР» запровадила на території власний «кримінальний кодекс», який базується на КК РФ і  передбачає створення військових трибуналів та застосування смертної кари.

Обстріл житла бойовиками — кричуще порушення прав людини на Донбасі. Фото з сайту RIA Novosti.com

У доповіді говориться про обстріли мирного населення бойовиками, про перешкоджання з їхнього боку тим, хто намагається покинути зону конфлікту. Так, 18 серпня терористами була обстріляна колона машин, в яких евакуйовували цивільне населення з Луганська. Внаслідок цього загинули 17 осіб і шестеро були поранені.  

Особливо обурливим Верховний комісар ООН з прав людини називає влаштований незаконними збройними групами в центрі Донецька на День Незалежності України примусовий  «парад» близько 50 українських бранців, під час якого їх було піддано фізичному та моральному приниженню.

Автори документа привертають увагу до випадків захоплення озброєними формуваннями українських громадян та подальшого їх незаконного переправлення на територію Росії. Показовою є ситуація з українським військовослужбовцем Надією Савченко, яка була викрадена російськими спецслужбами і до цього часу утримується під арештом в РФ, та українським кінорежисером Олегом Сенцовим, щодо якого російська сторона застосовує тортури.

Проблеми з правами людини не лише в зоні бойових дій, а й в окупованому Криму. Моніторингова місія продовжує фіксувати там репресії стосовно меншин, передусім кримських татар та українців, яких постійно залякують, піддають обшукам та арештам. Серед іншого міститься інформація про  кримську активістку та блогерку Єлизавету Богуцьку, відому своєю проукраїнською позицією, повідомлення про вилучення літератури  з кримськотатарських бібліотек, витіснення української мови із шкіл, тиск на Українську православну церкву Київського патріархату та мусульманських релігійних діячів, щоби ті покинули Крим.

Загалом, сказано в коментарі МЗС, українська сторона вітає таку позицію міжнародної спільноти стосовно оцінки ситуації в нашій країні та готова й надалі розвивати і поглиблювати взаємодію з УВКПЛ. Ми вдячні за рекомендації, покликані покращити стан захисту прав людини, і за готовність сприяти в їх реалізації. Однак сподіваємося на більш широке висвітлення місією не лише внутрішніх, а й зовнішніх чинників, які впливають на розвиток ситуації на сході України. Російська агресія, російські найманці, розв’язана Росією брудна ідеологічна війна, шантаж та інші злочини мають бути не лише названі, а й отримати відповідну оцінку правозахисних організацій системи ООН. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»