Є ЧАС

До 12 травня у столиці можна побачити виставку «100 шедеврів світової скульптури»

Тетяна ЧЕБРОВА
для «Урядового кур’єра»,

Володимир ЗАЇКА
(фото),
«Урядовий кур’єр»

Уперше у вітчизняній історії провідний культурно-мистецький та музейний комплекс країни «Мистецький Арсенал», в якого є всі шанси стати українським Лувром, розміщує знакові твори найвідоміших митців кінця XIX — першої половини XX століття: Арістіда Майоля, Огюста Родена, Олександра Архипенка, Сальвадора Далі, Пабло Пікассо та ще 13 арт-зірок. Більшість із них відомі насамперед своїми живописними полотнами, однак кожен деякий час захоплювався і скульптурою.

Унікально й те, що всі ці роботи зберігаються в колекції однієї людини — Ігоря Воронова. Знаний філантроп та меценат надав ці твори для експонування, бо в такий дієвий спосіб підтримує розбудову й розвиток «Мистецького Арсеналу» як музейної інституції.

«Собор» Огюста Родена. На цю роботу 36-річного скульптора надихнув готичний собор у Реймсі

«Мислитель» Огюста Родена, його скульптурна композиція «Собор» — руки, що туляться одна до одної долонями. Химерні «Король і королева» Генрі Мура (ця парна скульптура розміщена на вершині гори у Шотландії, але згодом митець зробив її міні-копію).

Маленькі фігурки відомий як живописець Дега почав ліпити, коли у нього погіршився зір

Жіночі фігури, крізь отвори на яких можна побачити небо, — візитна картка нашого земляка, якого своїм вважають у Франції та США і який підписував свої роботи незмінним: «Олександр Архипенко, українець».

Чуттєві і цнотливі водночас жінки мого улюбленого Арістіда Майоля (вперше зустрівши їх мармурових та бронзових сестер у саду Тюїльрі біля Лувру, я розплакалася від захоплення).

Жіночі фігури — візитна картка Олександра Архипенка

Сюрреалістичні скульптури-етажерки Сальвадора Далі та «Маленька 14-річна танцівниця» Едгара Дега — точнісінько така, як у Вашингтонській національній галереї. Я бачила її і в паризькому музеї Д’Орсе, і в лондонській галереї Тейт — то були скульптури, що відлити з оригіналу у майстерні Дега. Лише 10 з 28 копій зберігаються не у провідних музеях Старого та Нового світів, а у приватних колекціях. І ця, київська, танцівниця Дега — одна з них. Художник і скульптор виліплював фігури з воску, використовуючи каркас з дроту, часто розфарбовував їх, а інколи навіть одягав у справжні спіднички та корсети з тканини.

«Мислителя» Родена називають знаковою скульптурою сучасності

Отже, для того щоб насолоджуватися славнозвісними шедеврами світової скульптури, у квітні та на початку травня цього року не обов’язково брати квиток до Парижа, Лондона чи Нью-Йорка. «Мистецький Арсенал», як відомо, розташований у самому центрі нашої столиці, біля брами Києво-Печерської лаври.

Проект «100 шедеврів світової скульптури» — спроба культурно-мистецького та музейного комплексу відродити традиції українського меценатства, що складалися ще за київських князів. Нам знайомі прізвища Ханенків, Терещенків, Тарновських, Симиренків та інших родин, яким вітчизняна культура завдячує своїм збереженням і розвитком. У наш час справжніх благодійників і меценатів дуже не вистачає, хоч вони нагально потрібні сучасним українським культурним інституціям, які в цивілізованому світі майже наполовину фінансуються з приватних джерел.

Сальвадор Далі казав про себе: «Сюрреалізм – це я»

«Мистецький Арсенал» існує майже три роки. За цей час у грандіозному арт-просторі відбулося 30 виставок, фестивалів, значних мистецьких проектів, серед яких щорічні ART KYIV Сontemporary, Великий скульптурний салон, Книжковий Арсенал, Fine Art Ukraine. І, безперечно, Київська міжнародна бієнале сучасного мистецтва Arsenale 2012.

Нині триває підготовка до Arsenale 2014. А до скромного ювілею — першої тисячі днів діяльності «Мистецького Арсеналу» — його співробітники підготували амбіційний арт-проект «Велике і Величне». Ця ретроспектива 1000-річної художньої спадщини України присвячена 1025-річчю хрещення України-Руси. Відкриється вона 25 липня цього року. На виставці можна буде побачити вже не сто, а тисячу шедеврів — із колекцій майже 50 музеїв України. Це наочна демонстрація того, як християнство вплинуло на розвиток культури України та всього слов’янського світу.

 

ПРЯМА МОВА

Наталя ЗАБОЛОТНА,
керівник «Мистецького Арсеналу»:

— Уперше топи світового списку скульптурних шедеврів на одному майданчику. Тут представлено 18 ваятелів. Вартість їх робіт на аукціонах сягає десятків мільйонів доларів. Якщо ви пройдете залами «Мистецького Арсеналу», не лише отримаєте насолоду від колекції, а й зможете приєднатися до створення нового музейного бренду в Україні. Ми представляємо творчість митців, без яких неможливо уявити історію світового мистецтва. Саме тому закликаємо до активності — кожен із нас може змінювати своє життя, суспільство та культуру. Ці зміни не потребують жертовності чи подвигу, а всього лиш небайдужості, зацікавленості у власному житті, культурі, мистецтві. Відвідуйте музеї, виставки, купуйте квитки, робіть клубні внески, розповідайте друзям і знайомим про цікаві соціальні проекти. І наш культурний простір змінюватиметься на очах, змінюватиметься завдяки спільним зусиллям окремих людей. Без цього ми не будемо мати відчуття особистої і, що важливо, суспільної гідності, причетності до створення великої української культури, якою пишатимемося ми і наші діти.