Засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розпочав з вимоги: зупиняти роботу особливо небезпечних об’єктів до моменту усунення порушень, виявлених у результаті перевірки, які можуть спричинити надзвичайні наслідки та втрати.

Глава уряду повідомив, що в країні перевірено 30% об’єктів з переліку пожежо- та вибухонебезпечних. З них 205 мають особливе значення для економіки і безпеки держави. «За тими об’єктами, які небезпечні з точки зору вибухів, пожеж, що можуть призвести до значних втрат як людей, так і в економіці, і внаслідок перевірки яких зрозуміло, що цей об’єкт може вибухнути, закривати його до того моменту, доки власник невідкладно не усуне основні порушення», — чітко означив позицію Прем’єр.

У такий спосіб він перейшов до подій на нафтобазі компанії БРСМ. Цей надзвичайний випадок наведено за приклад, коли власники порушують закон, а рятувальники зволікають з ухваленням правильних і відповідальних рішень.

Генпрокуратура та Мін’юст підготують позов до винуватців пожежі на нафтобазі у Васильківському районі Київщини. Фото з Урядового порталу

У цьому контексті Арсеній Яценюк нагадав про рішення Кабміну в обов’язковому порядку перевірити приблизно 6 тисяч пожежо- та вибухонебезпечних об’єктів. Нафтобазу у Васильківському районі торік перевіряли п’ять разів, 2015-го у травні чергова інспекція була також. Її вимога: здійснити 64 заходи для узгодження об’єкта зі стандартами пожежної безпеки. Як показує життя та резюмує Прем’єр: «Припис написали, але не виконали».

До голови ДСНС Миколи Чечоткіна він звернувся з рекомендацією: «Якщо ви побачили, що об’єкт не облаштовано належними засобами пожежогасіння, засобами ідентифікації пожежі і запобігання їй, його слід закривати. А власника об’єкта зобов’язати невідкладно виконати припис». Та й корупційну складову в цій ситуації глава уряду також не відкидає.

Зважаючи на сумний досвід, керівництво Державного агентства лісових ресурсів має терміново посилити протипожежні заходи і придбати всю необхідну техніку для гасіння пожеж. Та передовсім слід визначити три категорії об’єктів, які перебувають у лісокористуванні агентства. Перша вимагає невідкладного оновлення парку. Прем’єр доручив уже до кінця цього місяця забезпечити фінансовий план і придбати техніку для пожежогасіння. Друга категорія об’єктів потребує оновлення техніки до кінця року, а третя — системного оновлення і поліпшення системи пожежогасіння і безпеки в лісах.

У який спосіб вирубувати ліс та як його дари експортувати, Арсеній Яценюк говоритиме пізніше. Наразі він лише запитує: де гроші від вирубки лісу і чому вони не спрямовуються на оновлення парку (30 років там змін не було)? Керівник Держлісагентства Олександр Ковальчук має чимшвидше зібрати державні підприємства лісового господарства і сформувати мінімальний пакет замовлень для придбання техніки. Його, до речі, Прем’єр критикував за недостатню кількість піших патрулів з охорони лісів. «На цей пожежонебезпечний період вам треба терміново взяти на тимчасову роботу додаткову кількість людей. З одного боку, зарплату, роботу людям дасте, з іншого боку, це шлях, як зараз зокрема запобігти пожежам. Піші патрулі», — наголосив глава уряду.

Окрім цього, він доручив провести навчання на всіх державних і приватних об’єктах лісокористування з оперативного пожежогасіння й перевірити в лісокористувачів наявність засобів для боротьби з пожежами. Керівників облдержадміністрацій Прем’єр попросив забезпечити людей технікою для  постійного огляду і спостереження за лісами.

Він прогнозує, що пожежі в лісах навмисно провокуватимуть корупціонери, які їх незаконно вирубують. «У жодному разі не можна знімати з порядку денного російську терористичну загрозу. І тому це робота також Міністерства внутрішніх справ щодо запобігання будь-яким спробам з умисного підпалення лісів», — передає його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Про власників компанії БРСМ йшлося окремо. Вони мають відшкодувати державі збитки (приблизно 50 мільйонів гривень, включно з виплатами сім’ям загиблих та постраждалих) через пожежу на базі нафтопродуктів. Відповідний цивільний позов підготують Генеральна прокуратура та Міністерство юстиції.

На план заходів із ліквідації екологічних наслідків цієї пожежі Прем’єр чекає також. А проблему з незаконним видобутком бурштину в Кабміні сподіваються розв’язати завдяки розробці відповідного законопроекту. На переконання Арсенія Яценюка, держава має взяти під контроль видобуток бурштину. Голову Житомирської ОДА він закликав внести пропозиції до цього документа.