Головний приз за кращий фільм дістався кінокартині «Бердмен» режисера Алехандро Гонсалеса Іньярріту. Стрічка розповідає історію актора, який одного разу зіграв культову роль супергероя, і це завадило йому розвиватися творчо. Через багато років, які відібрали у головного героя популярність, він вирішує зіграти ту ж таки роль на Бродвеї, сподіваючись повернути собі славу і якось налагодити життя. «Ідея цього фільму хоча й була божевільною, та я дуже радий, що моя команда повірила в це», — визнав під час отримання «Оскара» мексиканський митець.

Варто зазначити, що фільм «Бердмен» із самого початку мав багато шансів на перемогу, оскільки був заявлений у дев’яти номінаціях.  У підсумку кінострічка, крім головного призу, отримала ще три «Оскари» — за кращі оригінальний сценарій та операторську роботу, а Алехандро Гонсалеса Іньярріту визнали кращим режисером.

Еді Редмейн вдячний Всесвіту. Фото з сайту tvi24.iol.pt

Чотири статуетки цього року отримав також фільм «Готель «Гранд Будапешт». Очевидно, журі вразило художнє й музичне оформлення картини, якій, зрештою, присудили нагороди за кращі костюми, грим і зачіски, роботу художника-постановника, а також за кращу музику.

«Оскара» за чоловічу роль вручили британському акторові Еді Редмейну, який зіграв головного героя у фільмі про Стівена Хокінга і вже став володарем «Золотого глобуса» за цю саму роботу (в українському прокаті стрічка мала назву «Всесвіт Стівена Хокінга», інша назва — «Теорія всього. Стівен Хокінг»).

Кінокартина про видатного фізика-теоретика, на відміну від інших біографічних фільмів, містить безліч захопливих дій, що робить його насиченим. Якісь моменти здаються зрозумілими і простими, інші — неймовірно складні і закручені. Та головне, що без коханої жінки Стівен не досяг би таких приголомшливих успіхів. Навіть після невтішного діагнозу Джейн не залишила Вільяма, вона була його підтримкою і опорою.

Усе ще Джуліанна… Фото з сайту scoopnest.com

Кращою актрисою американські кіноакадеміки визнали Джуліанну Мур, яка виконала головну роль у стрічці «Усе ще Еліс». Фільм розповідає про сильну жінку, професора Гарвардського університету, яка через хворобу Альцгеймера поступово втрачає пам’ять.

Кращими акторами другого плану визнано Джей Кей Сіммонса («Одержимість») та Патрицію Аркетт («Юність»).

Премію в категорії «Кращий документальний фільм» отримала картина про колишнього співробітника ЦРУ Едварда Сноудена «Громадянин чотири». Гучний фільм «Американський снайпер» про військового «морського котика», який пройшов кілька бойових місій і загинув у мирному житті, отримав нагороду за кращий звуковий монтаж. Фантастичну стрічку «Інтерстеллар» відзначили в номінації «Кращі візуальні ефекти».

Призи за кращу пісню отримав фільм-драма «Сельма», за кращий звук — «Одержимість», у номінації анімаційних фільмів перемогло «Місто героїв», кращим фільмом іноземною мовою стала стрічка «Іда», яка випередила російський «Левіафан». 

Ганна РОМАШКО 
для «Урядового кур’єра»