ТРАГЕДІЯ

Від вибуху, що пролунав 24 січня о 16. 32 за місцевим часом у зоні прильоту московського аеропорту "Домодєдово", загинуло 35 осіб, 110 госпіталізовано

За офіційним повідомленням МЧС Росії, станом на вчора до лікувальних установ Москви і Московської області госпіталізовано 110 потерпілих. Насправді кількість їх значно більша, але багатьох після надання допомоги вже виписали. На телефон "гарячої лінії" продовжують надходити дзвінки і від родичів (адже кілька тіл досі залишаються невпізнаними), і від очевидців трагедії. Президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що саме аеропорт мусить відповісти за порушення правил безпеки.

Серед жертв вибуху і громадянка України - одеситка Ганна Машутіна, відома у нас як поетеса і драматург, яка творила під іменем Анна Яблонська. Також серед загиблих - двоє громадян Великої Британії, по одному - Німеччини, Болгарії, Таджикистану, Узбекистану і Киргизстану, решта - громадяни Росії.

Головна версія - терористичний акт

Свідки події розповідають, що приміщення аеропорту моментально оповилося димовою завісою, а картина всередині нагадувала криваве побоїще. Хоч би як цинічно це звучало, але терорист-смертник обрав для своєї чорної справи місце, краще за яке годі було вигадати. Скупчення людей, мінімум охорони, майже відсутній контроль, а сам аеропорт "Домодєдово", як відомо, найбільший у Росії і один з найбільших у Європі. Потужність вибухівки, за різними даними, становила 7-10 кілограмів у тротиловому еквіваленті. Зухвало? Так. Та чи можна було запобігти лиху?

У одному з інтерв'ю російським ЗМІ президент Дмитро Медведєв зазначив: "Те, що сталося, свідчить: явно були порушення в забезпеченні безпеки. Таку кількість вибухової речовини пронести чи провезти - це треба постаратися. За це повинні відповісти всі, хто має відношення до компанії, хто приймає там рішення, і менеджмент самого аеропорту".

Російська влада відразу назвала цей напад терактом, скоєним підготовленим смертником. За інформацією деяких джерел, виконавців було двоє. Найімовірніше, їхні тіла серед невпізнаних. Принаймні агентство Інтерфакс цитує слідчих, які кажуть, що виявили на місці вибуху голову чоловіка арабської зовнішності - за припущеннями, можливого терориста-смертника.

Співчуваючи, об'єднуємось

Звісно, жодна держава неспроможна повністю убезпечити своїх громадян. Як і самотужки протистояти тероризму. Тому більшість світових лідерів уже засудили події в московському аеропорту, висловили співчуття росіянам, засвідчили готовність сприяти розслідуванню.

Одним з перших відгукнувся Президент України Віктор Янукович.

"З почуттям глибокої скорботи в Україні дізналися про трагедію, що сталася в московському аеропорту "Домодєдово" і призвела до численних людських жертв.

Від імені українського народу та від мене особисто прошу Вас, шановний Дмитре Анатолійовичу, передати щирі слова співчуття рідним і близьким загиблих і побажання найскорішого одужання усім постраждалим", - йдеться у співчутті глави Української держави, надісланому російському колезі.

Шок і жаль з приводу вибуху в аеропорту "Домодєдово" по гарячих слідах висловив британський міністр закордонних справ Вільям Гейг. Пізніше Великобританія дізналася про загибель своїх громадян, адже перед тим, як пролунав вибух, у "Домодєдово" приземлився літак Британських авіаліній з Лондона.

Міністр закордонних справ Німеччини Гвідо Вестервелле назвав напад смертника "варварським". Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен висловив солідарність альянсу з Росією.

Франція назвала варварством напад у "Домодєдово", а президент Європейського Союзу Герман ван Ромпей закликав покарати причетних до організації вибуху.

Згодом президент США Барак Обама засудив напад у Москві. У заяві Білого дому, яку зачитав речник Роберт Гіббс, вибух названо "обурливим актом тероризму проти російського народу". США пропонують Росії будь-яку допомогу, яка може виявитися потрібною внаслідок нападу на аеропорт, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Серед першочергових заходів безпеки, вжитих у Росії, безумовно, посилення контролю в аеропортах. Інший місцевий аеропорт - "Внуково" - певний час навіть працював у режимі загрози теракту. Щоправда, рейси скасовувати поки що не збираються.

 

 

ПІДТРИМКA

Президент Віктор Янукович провів телефонну розмову з Президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим. Глава Української держави засудив тероризм у будь-яких його проявах та ще раз висловив співчуття Дмитру Медведєву, рідним та близьким загиблих.

Також Віктор Янукович висловив співчуття родині загиблої українки Ганни Машутіної і доручив Міністерству закордонних справ надавати всіляку допомогу рідним загиблої. Крім того, Президент дав доручення дипломатичним установам і спецслужбам активізувати заходи із захисту громадян України, що перебувають за кордоном.

A ЩO У НAС?

У "Борисполі" введено додаткові заходи безпеки

В аеропорту "Бориспіль" уведено додаткові заходи безпеки, спрямовані на запобігання скупченню великої кількості людей в аеровокзальних комплексах, привокзальних площах тощо, повідомила "Урядовому кур'єру" керівник прес-служби ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" Оксана Ожигова.

Задля цього залучено додаткові підрозділи лінійного відділу внутрішніх справ, який здійснює свою діяльність на території аеропорту. Задіяно і підрозділи "Беркут" для забезпечення громадського порядку. Доступ на територію терміналів та привокзальних площ обмежено.

Кінологічна служба комплексу авіаційної безпеки аеропорту здійснює додаткове патрулювання привокзальних площ та терміналів.

З огляду на уведення додаткових заходів безпеки адміністрація аеропорту просить пасажирів виявляти пильність та повідомляти про небезпечні речі, особливо ті, що залишені без нагляду, бути уважними та не приймати від сторонніх людей їхні речі на тимчасове зберігання. Із усіх питань щодо забезпечення громадського порядку пасажирам рекомендують звертатися до співробітників аеропорту та представників правоохоронних органів, що перебувають на його території.

Служба безпеки України також посилила охорону на об'єктах авіаційного та залізничного транспорту. Як повідоми у прес-службі відомства, зокрема, на посилений режим роботи переведено Антитерористичний центр СБУ, що передбачає попередження можливих терористичних проявів.

Посольство України в Росії перевіряє можливу наявність громадян України серед поранених, повідомляє прес-служба МЗС. У міністерстві цілодобово працює оперативний черговий, з яким можна зв'язатися за телефоном: +38 (044)238-16-57.