ПРОБЛЕМА

Заходи протидії небезпечним проявам  в Інтернет-просторі  — лише в проектах

За підрахунками соцекспертів, майже 90% школярів сидять в Інтернеті  щодня по чотири-п’ять годин. І не завжди у пошуках необхідної для навчання інформації. Немало з них левову частку часу проводять на розважальних ресурсах, подекуди сумнівних. Можна лише уявити, скільки інформаційного сміття виливається на дитячі голови за цей час!

На жаль, дорослі члени сім’ї досить часто не знають і не цікавляться, в які ігри грають, що дивляться і з ким спілкуються їхні чада в Інтернеті. При цьому навіть буває таке, що залишають віртуальним незнайомцям номер телефону, домашню адресу, особисті фотографії... Психологи констатують, що у дитини порушується адекватне ставлення до себе й до своїх вчинків, зненацька проявляється невмотивована жорстокість, з’являються пригнічені й тривожні стани, спостерігається скутість і байдужість у реальних стосунках з однолітками.

Замість кіно  чи театру — монітор

Особисто я була свідком картини, коли восьмирічний хлопчик, знущаючись над кішкою, викрикував «Ти монстр, з іншого виміру, ти прийшов перетворити людей на котів!…» Це відбулося після того, як щось подібне побачив в Інтернеті.

Або інша ситуація. Розмовляючи телефоном зі знайомою, питаю: а де твій син, що його не чути? — «Де-де, за комп’ютером, — відповідає. — Провела Інтернет і тепер так спокійно, він грає у розвиваючі ігри, а я можу приділити час собі…» Багато батьків таким чином «полегшують» собі життя. Замість того, щоб повести доньку чи сина до театру, музею, на виставку —  звичайно, простіше заплатити 100 гривень за Інтернет: тут тобі й інформації скільки завгодно, тут тобі й розваги та задоволення… Та батьки, можливо, не замислюються про негативні наслідки, які виникають унаслідок надмірної взаємодії з Інтернетом.

Зате фахівці можуть розповісти багато тривожного. Наприклад, представники правоохоронних органів кажуть, що є випадки, коли підлітки тікають з дому, бо знають, що за допомогою Інтернет-технологій зможуть заробляти і жити так, як хочеться. Дитина йде до комп’ютерного клубу, знаходить там дорослих «друзів», домовляється з ними про банківську картку, на яку в результаті операцій у мережі капають гроші…

Чи не заплутаються діти у Всесвітній павутині? Фото з сайту postlibparm.bloysot.com

Потрібно вдосконалити нормативну базу

Останніми роками громадськість неодноразово порушувала питання: як створити безпечний доступ до того чи іншого сайту в мережі, як навчити користуватися Інтернетом не лише з метою розваг і задоволення, а щоб здобувати корисну й цікаву інформацію. Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі за участю представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерства внутрішніх справ, власників Інтернет-ресурсів, громадських організацій у Києві провела засідання «круглого столу» на тему «Відповідність чинного законодавства України розвитку інформаційних технологій в частині забезпечення прав дітей на безпечний Інтернет-простір».

Звертаючись до учасників заходу, голова Національної комісії Василь Костицький наголосив: «Брак законодавства, яке б регулювало функціонування Інтернет-простору, розповсюдження порнографії, зокрема дитячої, та матеріалів, які культивують насильство, ксенофобію, расову й релігійну ворожнечу, безперечно, веде до негативного впливу на дитячий розвиток. Тому ми розробили проект заходів протидії шкідливому в інформаційному просторі. Зокрема, що стосується нормативно-правової бази: внесення пропозицій щодо вдосконалення українського законодавства з регулювання питання безпеки інформаційного простору; розробка механізмів державної підтримки вітчизняного виробника інформаційної продукції; розробка і впровадження спеціальних позначок (маркування), які інформують споживачів про головні ризики та імовірні негативні наслідки перегляду інформаційної продукції; підписання договорів на рівні регіонів з мас-медіа щодо формування інформаційно-психологічної безпеки та захисту підростаючого покоління…»

За результатами обговорення актуального питання учасники «круглого столу» прийняли відповідну резолюцію і підписали заяву за здоровий Інтернет-простір для дітей, у якій закликали власників інтернет-ресурсів і комп’ютерних клубів посилити відповідальність щодо «дитячого питання». До речі, Національною експертною комісією ще у 2011 році була розроблена й надрукована «Пам’ятка для батьків: Діти. Інтернет. Мобільний зв’язок». У ній вміщено нагадування батькам про те, на що потрібно звертати увагу під час купівлі комп’ютера та інтернет-послуг, мобільних телефонів для дитини, і як уникнути небезпеки під час їхнього  використання. Пам’ятку розповсюджено серед навчальних закладів, комп’ютерних магазинів та батьків.

До речі. Вплив соціальних мереж на дітей та молодь дуже великий, проте здебільшого діти використовують розважальну складову цих ресурсів. А тим часом соціальні мережі можуть мати позитивний вплив, якщо їх правильно використовувати, констатують фахівці ЮНІСЕФ. Зокрема, вміщувати повідомлення в доступній формі про права та інтереси дітей. Тож ЮНІСЕФ-Україна у цьому році відкрила свою сторінку http://vk.com/unicefua. Як повідомила прес-служба ЮНІСЕФ-Україна, станом на січень 2013 року середня добова кількість користувачів цієї сторінки становить 8,9 млн осіб.  «Нам важливо говорити і з батьками, і з дітьми. Тому ми відтепер присутні в медійних каналах, які займають їхню увагу», — зазначає голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіе Мокуо.

ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ

Про що просить громадськість власників інтернет-ресурсів  і комп’ютерних клубів:

♦ Взяти публічні зобов’язання перед громадянами України щодо застосування механізмів саморегуляції та економічних санкцій до власників бізнесу, на Інтернет-ресурсах яких розміщується інформація, що може негативно вплинути на дитячу психіку і порушує чинне законодавство, зокрема Закону «Про захист суспільної моралі»;

♦ Забезпечити комп’ютерні клуби спеціальними місцями для дітей з обов’язковим встановленням програмних фільтрів захисту від шкідливого контенту;

♦ Сприяти при купівлі Інтернет-послуг рекламуванню й поширенню послуги «Батьківський контроль» від небезпечного контенту;

♦ Ініціювати безкоштовне або на пільгових умовах надання громадським організаціям хостингу для популяризації здорового способу життя, духовних і моральних цінностей.