Цьогорічний, дванадцятий за ліком,  фестиваль «Французька весна»   відкрився світловим шоу «Я — мрія». Надвечір минулої п’ятниці на  фасаді мовчазного свідка історичних віх української історії — величної Софії Київської в мозаїчних картинках показали головні події і символи Революції гідності, а також події, які сколихнули Україну торік.

Фото з сайту gordonua.com

Протягом двадцяти хвилин дзвіниця та купольний ансамбль Софійського собору сяяли різноманітними мозаїчними зображеннями — сучасними нащадками стародавніх сакральних фресок. Монументальна світлова проекція, створена за допомогою 3D-технологій, написана спеціально для фестивалю «Французька весна в Україні».

За допомогою цих зображень змальовано довгий шлях до свободи. Вона починається з виблисків, потім переходить у твердження окремих особистостей, потрохи стає сильнішою і потім — всепоглинаючою. Вона — це свобода преси, свобода творчості, свобода та право на відмінність від інших, яке починається словами Мартіна Лютера Кінга «У мене є мрія». Ця свобода, врешті-решт, є самовизначенням «Я – Майдан» як крик та спів на честь людей, які віддали життя за неї. Наприкінці лунають слова «Я — мрія», які вінчають цю подорож-декларацію відданості свободі.

Зазначимо, що цього року фестиваль «Французька весна»  триватиме до 25 квітня  і вмістить  велику кількість культурних заходів: кінопокази, перформанси, виставки, вистави на будь-який смак.