Як шкода, що все хороше швидко закінчується. Майже непомітно проминув і ярмарок у Великих Сорочинцях, якого так чекали і до якого ретельно готувалися. Цього року він був ще велелюдніший і багатший, ніж торік.

Свою продукцію на ньому представили майже 840 народних майстрів, приватних підприємців і підприємств: «Кременчукм’ясо», ТОВ «Полтава-хліб-3», Полтавський хлібозавод «Південний», Миргородський завод мінеральних вод, Лубенський молочний завод. Із флагманів вітчизняного машинобудування тут були ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», Кременчуцький колісний завод та АТ «Кредмаш», «Мотор Січ». Радував око ярмаркуючого і величезний асортимент продуктів харчування, напоїв, взуття, одягу, виробів з хутра та шкіри, текстилю, товарів для школи, прикрас, інвентарю, сільгосптехніки і добрив, будівельних матеріалів, бондарської продукції, меду, посуду, саджанців, кінної збруї, побутових електро- та газових приладів. Легше сказати, чого тут не було.

Головні персонажі гоголівських творів розважали і покупців, і продавців

Вперше цього року в ярмарку взяли участь ТОВ «Арт-Пром» (цікаві меблі з принтом), Горлівський м’ясокомбінат. Також уперше була надана можливість посмакувати свалявськими мінеральними водами і хустськими винами. Деякі підприємства, як, наприклад, Роганський м’ясокомбінат, ТМ «Бурштинова хата» та ТОВ «Рельєф», приїхали сюди вже не вперше.

Як же на Сорочинському без волів?

Як і торік, на ярмарку працювало ціле містечко — аж 25! — майстер-класів «Сорочинська майстерня». Тож бажаючі могли ознайомитися з азами виготовлення гончарних виробів, посуду, ляльок-мотанок, оберегів, вишивок, народних прикрас та вінків, навчитися соломо- та травоплетінню, аквагриму. Долучитися до історії та процесу приготування традиційних українських страв можна було на майданчику «Ярмаркова смакота». На тих гостей торжища, чий день народження припадав саме на ці дні, чекали подарунки і сюрпризи на «Дні народження в Сорочинцях».

Картопля по-селянськи, смажена на салі

Упродовж тижня, з 20 по 25 серпня, на сценах ярмарку радували людей своїми талантами мистецькі колективи з України та країн ближнього і далекого зарубіжжя, а вечорами — різні популярні гурти, виступи яких завершувалися феєрверками.

Вперше побували на торговищі Андрій Данилко, чи то пак, Вєрка Сердючка, зі своєю «мамою». Традиційно їздили поміж торговими рядами на запряженому волами возі персонажі гоголівських творів — Хівря, Солопій Черевик, Афанасій Іванович, яких талановито зіграли актори Полтавського академічного театру. За традицією ходив і роздавав автографи сам Микола Васильович Гоголь. А з 21.00 на садибі Хіврі щодня «крутили» кіно від її господарки, тобто шедеври українського кінематографа.

Люблю високих козаків

Вперше побувала в цьому році на ярмарку офіційна делегація у складі 30 чоловік із селища Габура (Словацька Республіка) та з містечка Команча (Польська Республіка). У липні між цими населеними пунктами та селом Великі Сорочинці підписано тристоронню угоду про співпрацю. В рамках цієї угоди в день відкриття дійства у прес-центрі пройшли заходи ділової програми.

Зазнала змін на краще територія ярмаркового поля. Знесено стару головну арку, яка тривалі роки була символом торговища. На її місці будується нова, сучасна споруда. Для зручності учасників та гостей прокладено нові дороги в зоні майстрів, підприємств та в етнозоні (остання веде з головної алеї до каплички святих Петра і Павла).

Серед більш ніж півмільйона людей, які відвідали за ці п’ять днів Полтавщину, можна було зустріти представників Грузії, Азербайджану, Узбекистану, Російської Федерації, країн Прибалтики, Німеччини, Словаччини. Чудово, як і торік, була організована робота аграрного містечка в центрі ярмарку, на території якого в перший день віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул погасив нову поштову марку «Хліб — усьому голова».

Про дуже багато яскравих подій, що пройшли на цьогорічному найпопулярнішому в Україні торговищі під славним курортним Миргородом, словами не розкажеш. Краще відчути дух свята, поринути в його атмосферу допоможуть фотографії.

Олександр ДАНИЛЕЦЬ, (фото автора), «Урядовий кур’єр»