ТРАДИЦІЇ

На зимові свята нащадки запорожців б'ються на колоді та смакують кулешем

Гучні народні гуляння, організовані Всеукраїнською федерацією "Спас" на території історико-архітектурного природного комплексу "Запорізький 700-річний дуб", справді стали знаковою подією Святок на Запоріжжі. Під старезним козацьким дубом в ці дні збирається чимало людей, щоб віддати належну шану народним традиціям. Театр козацького бою та вихованці школи "Спас" дарують глядачам чудову виставу. Колись у ці дні переобирали старшину, козаки мірялися силою та сідали за столи. Сьогодні глядачі, навіть малі, стають активними учасниками дійства: азартно б'ються у двобоях і ходять лава на лаву. Що ж до кулешу, то зазвичай тут чимало охочих відвідати наваристої козацької страви.

На Новий рік за старим календарем під дубом організовують свято "Лава на Запоріжжі". Цього року тут уперше пройшли змагання з боїв лава на лаву на кубок голови Запорізької облдержадміністрації. Також у програмі виставки майстрів народних мистецтв, святковий концерт, українська кухня, катання на конях.

Існує козацьке прислів'я "Той не козак, що в лаві не стояв". Козаки ставали до бою лава на лаву на великі свята - Різдво, Водохрещу, Масляну, Великдень, Покрову. Вважалось, тим козакам, чия лава виборола першість на свято, буде Господнє благословення, тож козаки завжди залюбки виходили на груповий бій.

Бій лава на лаву є цілісним ритуалом, оскільки для тих, хто вперше ставав до такої забави, відбувалась умовна посвята у воїни. Перед лавою козаки ставали до кола і виконували ритуальні пісні та танці, що були своєрідною підготовкою до бою.

- Наші козацькі традиції ретельно зберігаємо і надалі активно підтримуватимемо спасівців, які є їхніми хранителями і носіями, - сказав заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук, щойно вибравшись із юрби запоріжців. - Щоразу тут збирається чимало молоді та дітлахів. Такі події сприяють піднесенню національної самосвідомості і повертають нас до витоків національної культури.

Народні гуляння біля Запорозького дуба не вщухатимуть ще довго. Після Водохрещі козаки вже готуються зустрічати М'ясоїд, а там і Масляна вже не за горами.