Її друге ім’я — Доротея — менш відоме широкому загалу. А саме в ньому можна було б відшукати риси, які викликають подив у тих, хто й досі не розуміє феномену Ангели Меркель. Виявляється, жінки на ім’я Доротея вміють триматися за будь-яких обставин, що дає їм змогу виплутатися з найважчих ситуацій. Водночас здатні цілковито присвятити себе справі. Наділені залізною волею і блискавичною реакцією. Іноді здається, що вони народжуються з готовим планом на життя. Це рідкісний тип жінок, для яких завжди відчинені всі двері. То як, упізнали?

Згідно з попередніми підрахунками голосів, політична сила канцлера Ангели Меркель ХДС/ХСС здобула на виборах до Бундестагу 41,5 відсотка голосів: християнські демократи покращили свій попередній результат 2009 року на майже 8 відсотків. Їхні головні опоненти — СДПН покращили свій результат порівняно з минулими виборами лише незначно — на 2,7 відсотка, отримавши попередньо 25,7%. Менше на 2,3 відсотка, якщо порівнювати з 2009-м, здобули опозиційні Зелені — 8,4%.

Сьогодні квіти — завтра коаліція. Фото Укрiнформу

Найбільш несприятливо вечір виборчого дня завершиться, вочевидь, для молодших партнерів Меркель в останній коаліції — Вільних демократів. Вони, за попередніми даними, отримують лише 4,8 відсотка голосів, а отже, не потраплять до Бундестагу. Це найгірший результат партії із 1949 року. Партії євроскептиків Альтернатива для Німеччини, за попередніми даними, теж забракло небагато, аби подолати 5-відсотковий бар’єр. Їхні погляди знайшли підтримку 4,7 відсотка виборців. Ліві, за попередніми даними, отримують 8,6 відсотка голосів виборців.  Схоже, у новому німецькому парламенті буде найменша кількість фракцій за останні 26 років. Востаннє чотири фракції у Бундестазі ФРН засідали 1987 року, нагадує інформагенція DPA.

Ми виконали приголомшливу роботу, зазначила  Меркель, виступаючи перед прихильниками у Берліні невдовзі після оголошення перших екзит-полів. Тим часом її головний  суперник  на виборах-2013 лідер Соціал-демократичної партії Німеччини Пеер Штайнбрюк визнав попередні результати виборів такими, що не відповідають поставленим СДПН цілям. «Просто кажучи: ми не досягли бажаного результату. Його можна розглядати явним покращенням порівняно з 2009 роком, однак це не той результат, який веде нас до поставленої мети», — зазначив він.

Отож майбутній кабінет міністрів формуватиме Ангела Меркель, а очолювана нею партія ХДС матиме найбільшу фракцію у Бундестазі. Однак склад уряду істотно зміниться, адже Меркель залишилася без «молодшого партнера» у коаліції — лібералів, зазначає «Німецька хвиля».

Вочевидь, усі успіхи коаліції лібералів і християнських демократів виборці розцінили як успіхи канцлерки: у Німеччині найнижчий у Європі рівень безробіття, солідне економічне зростання, відносно низький рівень держборгу. І все це без болісних для більшості пересічних німців політичних рішень. Це сподобалося виборцям. Вони хочуть послідовності, стабільності й безпеки — це саме те, чого вони очікують від Ангели Меркель.

А в сусідніх з Німеччиною країнах на вибори до Бундестагу дивляться як на такі, що вирішують долю Європи. Вітаючи канцлера Німеччини Ангелу Меркель з перемогою на парламентських виборах, президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей зокрема зазначив: «Упевнений, що Федеративна Республіка Німеччина та її новий уряд загалом будуть спрямовані на побудову мирної та економічно успішної Європи, яка обслуговує інтереси громадян».