ХОЛОДНО!

Пункти обігріву МНС — чи не єдина можливість для безхатченків поїсти і нагрітися

 Українці нарешті відчули на собі дошкульні січневі реалії найсуворішої пори року. У цей складний період влада допомагає соціально незахищеним верствам населення. Зокрема, організовано роботу пунктів обігріву громадян. Намети з теплогенераторами функціонують по всій країні з 27 січня і розташовуються в місцях масового перебування людей. Станом на 30 січня в Україні розгорнуто 14 тис. 891 пункт обігріву. Також у планах встановлення ще 239 таких пунктів. Лише протягом перших днів холодів за теплом і гарячою їжею до них звернулися 17 тис. 128 громадян.

Київ.Чергують соціальні працівники

Щоб не допустити випадків переохолодження безпритульних під час сильних морозів, у столиці відкрито кілька тимчасових пунктів обігріву. У теплих наметах люди без постійного місця проживання можуть зігрітися та отримати гарячу їжу й напої. Пункти оснащені обігрівачами, електрогенераторами, столами та лавами. У кожному пункті цілодобово чергують рятувальники та працівники соціальних служб.

Прес-служба КМДА повідомила адреси пунктів обігріву, щоб до них міг зайти кожен, хто потребує допомоги. Зокрема, у Голосіївському районі такий намет встановлено за адресою вул. Касіяна, 7 (на території державної пожежної частини №35). У Святошинському районі — у парковій зоні біля кінотеатру «Лейпциг». А у Шевченківському районі мобільний пункт обігріву розташувався у парку «Нивки».

У Вінниці працівники МНС облаштували пункт обігріву напроти центрального автовокзалу. Фото Укрінформу

Донецьк.Діють 76 пунктів обігріву

На вихідні син-четвертокласник раз за разом визирав у вікно, за яким вивішений термометр. Адже перед ним стояла серйозна дилема: виконувати на понеділок домашні завдання чи ні? Важко зітхаючи, він почав розкладати підручники та зошити аж після того, як вкотре переконався: стовпчик термометра зупинився на позначці мінус 15 і не сповзає нижче.

Подібними клопотами, мабуть, переймалися й інші школярі молодших класів Донецька, у яких з’явилася перспектива позачергових канікул. Таке рішення напередодні прийняло управління освіти Донецької міської ради: при зниженні температури до мінус 20 учні 1–4 класів за бажанням батьків можуть не відвідувати навчальні заклади до окремого розпорядження.

Втім, дорослим донеччанам не до школярських клопотів. Особливо це стосується місцевих безхатченків: вони традиційно виявилися найбільш вразливими після настання зимової холоднечі. За різними джерелами, з початку року від переохолодження в Донецькій області померли майже три десятки осіб, більшість із них — без певного місця проживання. За цих умов обласна влада взялася допомогти знедоленим, а їхній захист під свій контроль узяв особисто голова Донецької обласної державної адміністрації.

«Коли люди з різних причин не мають даху над головою і про них ніхто не піклується, влада повинна забезпечити їм захист у таких складних погодних умовах, — зазначив Андрій Шишацький. — Зараз тріщать морози, а тому дуже важливо, щоб кожний житель регіону був захищений від негоди і розраховував на найнеобхідніше: тепло та їжу. Саме заради цього працює центральна влада та наша команда на регіональному рівні».

З настанням холодів у Донецькій області почали працювати 76 оперативних штабів для запобігання переохолодженню людей під час морозів. У всіх великих містах краю — Донецьку, Маріуполі, Слов’янську, Краматорську, Дружківці та інших працюють спеціалізовані центри для безпритульних. Також створено мережу центрів, де знедолені можуть обігрітися, отримати теплий одяг та гарячу їжу. Всього діють 89 пунктів прийому від населення теплого одягу та взуття для знедолених, 77 пунктів, де можна отримати одяг та харчі, а також 76 пунктів обігріву.

Безпосередньо в Донецьку відкрили понад два десятки пунктів обігріву в усіх міських районах, окремі з яких працюють цілодобово. Приміром, величезний намет управління МНС України в Донецькій області встановили неподалік автостанції «Критий ринок». Від охочих погрітися біля встановленої тут пічки-«буржуйки» чи випити гарячого чаю немає відбою, оскільки для багатьох відвідувачів намету це єдина можливість перезимувати в більш-менш нормальних умовах. Особливо з урахуванням того, що синоптики обіцяють чергове зниження температури.

Ужгород. Ніхто не замерзне

За рекомендацією міністра МНС Віктора Балоги у місті вже відкрили перші пункти обігріву. Для першого виділили місце в самісінькому центрі, біля обласної філармонії. Це два великі брезентові намети, один із яких «кухонний», а інший — «спальний». До «кухні» може прийти будь-яка людина, яка не має коштів для того, щоб відвідати кафе й випити чаю чи кави. У «спальній» кімнаті стоять 2 печі пасивного горіння (у народі їх називають «буржуйками»), а також 15 ліжок. Тут є водо- і електропостачання, облаштовано туалет. Працівники МНС потурбувалися, щоб діяла польова кухня, а міська влада звернулася до підприємців із проханням допомогти з продуктами.

— За необхідності в пунктах надаватиметься і медична допомога, — прокоментував міський голова Віктор Погорєлов.

— Цей пункт ми розгорнули практично за дві години, тут є техніка, спеціалісти, лікарі, у тому числі психологи, — додав Антон Зелінський, виконувач обов’язків начальника Територіального управління МНС у Закарпатській області. Скільки часу діятимуть пункти обігріву, покаже погода. Принаймні метеорологи обіцяють зниження температури в Закарпатті до 15 градусів.

Херсон. Лікування — безкоштовно

У місті з 26 січня для безхатченків встановлено намет армійського зразка із цілодобовим обігрівом на дровах. Власне, такі намети встановлюють уже кілька років поспіль у холодну пору року, тож бездомні добре знають, на яку допомогу можуть розраховувати. Їх там не лише нагодують і обігріють, а й нададуть, за потреби, медичну допомогу. Першого ж дня послугами пункту скористалися 50 осіб. Нині роздають майже 1000 гарячих обідів на день. Хоч припускають, що кількість «клієнтів» пунктів обігріву зросте. Тоді попросять спонсорів долучитися до оплати харчування для цих людей.

А з 11 до 14 години поряд із пунктом обігріву чергує машина швидкої медичної допомоги. У міському управлінні охорони здоров’я зазначають, що медичні заклади міста готові до обслуговування безпритульних на безоплатній основі. На щастя, поки що нікому з них допомога медиків не знадобилася.

Міський голова Херсона Володимир Сальдо перевірив роботу пункту обігріву бездомних, подякував за роботу волонтерам.

— Очікується подальше зниження температури, — зауважив він, — тож ми готові надати допомогу тим, хто не має певного місця проживання. Пункт обігріву працюватиме, аж поки не потеплішає.

 Харків. До морозів готовий

На Харківщині обладнали 108 пунктів для забезпечення людей гарячим харчуванням і теплим одягом на час холодів. Повідомлення про місце їх розташування розмістили в усіх людних місцях міста. Ці пункти, як поінформував заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, у першу чергу опікуватимуться людьми без певного місця проживання.

«Як тільки ми отримали попередження про настання низьких температур, відразу ж розіслали попередження в усі міські ради та райдержадміністрації області з вимогою організувати пункти з надання гарячої їжі, обігріву і теплого одягу для людей, які можуть постраждати від холодів. Оскільки від низьких температур завжди найбільше потерпають безхатченки, які концентруються в основному у великих і малих містах, то більшість таких пунктів почали працювати у Харкові та районних центрах», — зазначив Ігор Шурма.

За його словами, в попередній зимовий сезон завдяки увазі до цієї проблеми, кількість загиблих людей від сильних морозів значно знизилася.

Про це свідчить і статистика: у 2010 році в Харківській області від низьких температур загинули 26 людей, в 2011 році таких було 10. Цього року, на жаль, вже трапився один летальний випадок. А загалом у Харківській області з питань обмороження в медичні установи звернулися 4 особи. Всі вони були у нетверезому стані.

Дніпропетровськ. І кашею нагодують, і проконсультують

Після настання морозів тільки за одну добу минулого тижня до лікарень Дніпропетровська з обмороженнями потрапило шестеро людей. Майже всі — без постійного місця проживання. Для безхатченків у Дніпропетровську на площі Островського (це неподалік від залізничного вокзалу) минулої п’ятниці розгорнули великий намет із пічкою-«буржуйкою». Тут безпритульні можуть безкоштовно обігрітися, отримати гарячу їжу (кашу з тушкованим м’ясом, бутерброди, чай), медичну допомогу. Намет для мобільного пункту обігріву надало управління надзвичайних ситуацій, дрова — управління комунального господарства, а харчі — управління праці та соціального захисту населення Дніпропетровської міськради. Уночі в наметі чергує міліціонер та представник МНС.

Крім того, в пункті обігріву фахівці міського центру соціальної допомоги можуть проконсультувати з різних питань людей, які опинилися на вулиці. Наприклад, щодо відновлення втрачених документів, влаштування на роботу, отримання медичної допомоги тощо.

За словами директора міського центру соціальної допомоги Вадима Комарова, пункт обігріву працюватиме цілодобово до підвищення температури повітря. Окрім того, обігрітися і попити гарячого чаю можна у територіальних центрах соціального обслуговування та центрах медико-соціальної допомоги Товариства Червоного Хреста, де облаштовані спеціальні кімнати.

МНС попереджає, що 1–5 лютого мінімальна нічна температура може становити -29...-33°С, що досягатиме рівнів стихійного гідрометеорологічного явища. Тож подібні пункти обігріву людей розгортають у кожному місті та районі Дніпропетровської області: 126 — стаціонарних та 36 — пересувних. У містах обласного значення з резервних фондів виділять по 5 тисяч гривень для закупівлі чаю та цукру, в інших містах — по тисячі.

Також у лікарнях, територіальних центрах, будинках для осіб похилого віку, у готелях, гуртожитках області підготовлені умови для швидкого розгортання додаткових пунктів обігріву.

Матеріали підготували
Юрій МЕДУНИЦЯ,
Інна КОСЯНЧУК,
Павло КУЩ,
Світлана ГАЛАУР,
Василь БЕДЗІР,

Наталія БІЛОВИЦЬКА,

«Укрядовий кур'єр»

Для оперативного реагування на звернення громадян по допомогу при Центральному урядовому штабі відкрито цілодобову багатоканальну лінію зв’язку за номером 256-60-90. 

Крім того, працює Урядовий контактний центр за телефоном 0-800-507-309.