КАНІКУЛИ

До «Артека» за безоплатними путівками поїхали не пільговики з гірських сіл, а діти місцевих можновладців

Якось довелося спілкуватися з учителями української мови, які зізналися, що найбільше вони не люблять писати з дітьми твори на тему «Мої літні  канікули». Мене це вразило, бо згадала, з яким захопленням в усі часи школярі ділилися враженнями літа — зупинити неможливо! «А вам доводилося читати бодай один такий твір? — відповіла літня вчителька. — Мені дуже сумно від прочитаного — дітям нема про що розповісти».

Літня пора для більшості карпатських дітей — виснажливі будні. Випасали корів, ходили до лісу гриби-ягоди збирати, допомагали батькам на сінокосах. Ну хіба що більш сумлінні учні згадають, скільки встигли прочитати з позакласного читання. Більшість навіть не уявляють, яке воно — справжнє море!

Море горянам тільки сниться

Мало яка з родин у віддаленому гірському селі Либохора, найбільшому в Турківському районі Львівської області, може собі дозволити відпочинок на морі. З 2120 мешканців села понад 70% родин — малозабезпечені. Зазвичай тут мають по 5-6 дітей. Про те, що ці діти — пільговики і мають право на путівку до «Артека» чи «Молодої гвардії», в гірських селах ніхто і не здогадувався.

За словами сільського голови Миколи Коліщака, море їм тільки сниться.  Коли в лісі дозрівають ягоди, сільські діти збирають дари лісу. Важка то праця — кожній ягідці кланятись під спекотним сонцем, а потім з повними відрами долати марафонські дистанції в 5-6 кілометрів гірськими схилами додому! Спершу йдуть по лісову суницю, відтак збирають чорницю,  пізніше дозріває малина-ожина, а вже згодом настає черга грибів. 

А зібране ще й продати треба. З чорницею легше: заготівельники самі  в село приїжджають, а все інше треба нести-везти до траси Чоп—Київ, що кілометрів за 20. А там — ловити покупців. За літній сезон школярі заробляють на своє утримання — шкільну форму і приладдя зазвичай купують на «дитячі» заробітки. І ніхто того не цурається.

Діти Федьків, Щурів, Цимбірів, Ковташів завжди  перші на полонинах. А ще ж батькам у полі на сінокосах допомагають. Ой, як гарують селянські діти: на довгу осінь-зиму скільки ж то сіна для своїх годувальниць треба заготовити!  Єдина втіха — місцева річка Либохірка. А що дуже зміліла через спекотне літо, то дітвора і з цим дає собі раду: перекрили загатами течію і мають де купатися. 

Ось і виходить: мажорам — мажорове, сиротам — сирітське.  Діти начальників за бюджетні кошти — до «Артека» на море, а хлопчики й дівчатка з малозабезпечених родин — до лісу гриби-ягоди збирати. Вони й не здогадуються, що саме про них піклується держава, гарантуючи за державні кошти опинитися бодай на три тижні в дитячій казці на березі прекрасного Чорного моря. Для кожного з дітей-сиріт, які вже встигли пережити кожен свою трагедію, така подорож додала б позитивних емоцій, розтопила б лід у дитячій душі.

Власних дітей оздоровили

Під завісу літа на Львівщині розгорівся гучний скандал за результатами перевірки, проведеної прокуратурою Львівської області щодо розподілу путівок для дітей пільгових категорій. У Турківському районі на Львівщині розподілили кулуарно й так, як треба! Їх отримали діти з… добре забезпечених сімей, зокрема діти посадовців місцевої влади.

Скандал одразу набув розголосу. Згадали, що й раніше в райцентрі не бракувало розмов про зловживання з виділенням дитячих путівок, надто після руйнівної повені. Переповідають, їх у віддаленому районі надавали не пільговикам, а дітям «потрібних» людей. Та далі містечка розголос про турботливих за своїх дітей махінаторів не виходив. Про порушення жителі області дісталися з перших вуст: випадки зловживань озвучив у своєму виступі на колегії голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук. Масштаби зловживань вражають цинізмом і розмахом.

— Під час перевірки дотримання законності надання путівок в «Артек» та «Молоду гвардію» за кошти бюджету на липень-серпень цього року виявлено факти зловживань та порушень, — розповів начальник відділу захисту прав і свобод неповнолітніх прокуратури Львівської області Ярослав Шокало,  — два з них мають ознаки кримінального злочину, зокрема у Червонограді  та Жидачівському районі.

Двічі впродовж року пощастило відпочити за пільговими путівками 13-річній школярці М. із Червонограда. Спершу, за словами  Ярослава Григоровича, дівчинка набиралася здоров’я в «Молодій гвардії», а відтак знову поїхала на кримське узбережжя до «Артека». Можна було б  порадіти, бо й справді нічого поганого в тривалому оздоровленні немає, якби такий відпочинок дитині оплатили із сімейного бюджету. Однак школярка з Червонограда відпочивала замість когось із ровесників, яким теж не завадив би морський клімат.

Незаконно видано недешеву путівку до «Артека» (а вартість тритижневого перебування в Міжнародному  дитячому центрі —  близько 6 тисяч гривень)  й у Жидачівському районі. Виявили, каже Ярослав Шокало, непоодинокі випадки надання пільговій категорії дітей частково оплачуваних путівок за наявності безоплатних та факти дисциплінарних порушень, пов’язаних зокрема з неналежним оформленням документів. Загалом видано близько 50 путівок, в яких зафіксовано інші порушення (неналежне оформлення документів чи їх брак), але які не передбачають складу злочину. Недоліки в оформленні документів, наголошує  Ярослав Шокало, були в більшості районів — у Моршині (Стрийський район), Сокальському, Радехівському, Жидачівському, Буському,  Мотиському, Бродівському, Перемишлянському районах, Стрию та  Трускавці.

Та поза сумнівом, «лідером» зловживань у розподілі дитячих  путівок до кримської оздоровниці став Турківський район. Особливо «відзначилося» турботою про оздоровлення дітей, щоправда, не сиріт, а власних, місцеве керівництво. Замість контролю за дотриманням соціальної справедливості посадовці відправили до моря, як кажуть у Турці, 18  нащадків можновладців  районного масштабу. Люди обурюються, як вистачило совісті посадовцям внести до списку дітей далеко не бідних батьків — голови райдержадміністрації, начальника управління економіки РДА,  головного архітектора району, представника управління юстиції, працівника ДПІ у Турківському районі та інших місцевих чиновників, керівників місцевих органів влади.

Проте жодної путівки не дісталося дітям із  пільгових сімей, зокрема, й дітям-сиротам! А їх у депресивному гірському районі 69. Здивував не лише розмах, з яким чинили порушення посадовці, а й мовчання навколо розподілу путівок. Сподівалися, ніхто не довідається. Дізналися — не лише ровесники щасливчиків, а й відповідні органи. Тепер за вчинене, наголосив керівник області, і відповідальність буде адекватна.

— Дивує, що з району не надійшло жодної скарги, — підсумовує начальник відділу прокуратури Львівської області Ярослав Шокало. — Чи батьки не поінформовані про програму оздоровлення дітей пільгових категорій?       

Заохотили… обдарованих

По-своєму спробувала пояснити ситуацію завідувач сектору  з питань сім’ї та молоді відділу з питань освіти, сім’ї та молоді Турківської райдержадміністрації Леся Іванівна Чуняк, зв’язатися з якою було непросто. Куратор підростаючого покоління виявилася надто зайнятою людиною, якій довго не вдавалося викроїти кілька хвилин для розмови з журналістом «УК». А в розподілі пільгових путівок, яке стало предметом уваги прокуратури, вона не бачить жодних порушень. Діти, наголосила чиновниця, поїхали, бо заслужили: відмінники навчання і  переможці творчих  конкурсів, змагань.

Без вагань у Турці виписали путівки, зокрема, й дітям голови райдержадміністрації Володимира Гребенюка. Вони, каже, заслужили отримати путівки відповідно до положення з частковою оплатою  розміром 50% вартості путівки, бо талановиті і обдаровані, переможці конкурсів, олімпіад. Втім, запевняє, мали право і на пільгову оплату як відмінники навчання, проте й тих активів достатньо.

Ніхто не ставить під сумнів обдарованості доньки й сина голови РДА, як і не ревізуватиме права на відпочинок дітей посадовців в «Артеку»,  «Молодій гвардії»  чи в інших оздоровницях. Та можна було б зрозуміти таку турботу посадовців про власних дітей, наголосив на колегії голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук, якби оздоровили 69 дітей-сиріт і вже опісля відправили своїх. Але ж не відправили жодного пільговика, а тільки власних нащадків! 

Та не лише про дітей-сиріт забули у Турківському районі. Не згадали і про 337 дітей-інвалідів, 1085 з багатодітних та 874 з малозабезпечених родин, чиї скромні статки разюче свідчать про необхідність додаткової турботи про дітей.

Невже в наш час зайве говорити про мораль та совість? Чи хапати все, що донесеш, — то життєвий заповіт, який разом із пільговою путівкою можновладці передають своїм дітям?!

ПРЯМА МОВА

Відповідальність має бути незворотною

Віктор ШЕМЧУК, 
голова  Львівської  облдержадміністрації:

— У Турківському районі оздоровили 18 дітей здебільшого керівників місцевих органів влади. Натомість у районі є 69 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Факти оздоровлення за бюджетні кошти виявлені також у Бродівському районі та в місті Стрий — за цими даними триває перевірка. Були випадки, коли за наявності безоплатних путівок в «Артек» вимагали частково їх оплатити. Так, у Червонограді за наявності чотирьох безоплатних путівок в «Артек» дитину, позбавлену батьківського піклування, змусили оплатити 20% її вартості. Кому ж дісталися безоплатні путівки, нині перевіряють.  

   Я підписав подання на звільнення голови Турківської РДА, водночас попросив правоохоронні органи та СБУ провести детальне розслідування кожного конкретного випадку і скласти протокол про корупцію, а також дав доручення заступникові з гуманітарних питань Ірині Романів перевірити на відповідність займаним посадам працівників ЛОДА, які складали та погоджували списки дітей на оздоровлення бюджетним коштом.      

Ми не ставимо питання про те, що чиновник чи державний службовець не має права, аби його діти їздили на відпочинок, якщо це передбачено нормами чинного законодавства. Але в інших випадках відповідальність за такі дії має бути незворотною.