ДОСЯГНЕННЯ

У Національному комплексі «Експоцентр України» працює виставка спеціалізованого обладнання та технологій

Микола ПЕТРУШЕНКО,
Світлана СКРЯБІНА
(фото),
«Урядовий кур’єр»

Тут захоплює дух і розбігаються очі. Бракує лише оплесків усього світу. Адже демонструють свої досягнення вчені й робітники, завдяки яким 22 квітня цього року американці запустили ракету-носій «Антарес».

— Перший її ступінь зроблений у КБ «Південне», — розповідає працівник державного підприємства «Київприлад» Леонід Перегончук. — А ми розробили і виготовили прилади для його випробувань.

Фахівець демонструє надскладну апаратуру. Принагідно пояснює, що, крім усього, підприємство щороку виготовляє комплекси управління бортовими системами космічних кораблів «Союз» і «Прогрес». Слухаєш, дивишся, переймаєшся гордістю. Адже втілення наукових розробок у практику — найкраще свідчення спроможності держави розвиватися.

Такі енергозберігаючі світильники сподобаються всім.

А тут, на виставці, переконуєшся в цьому на кожному кроці. Вчені досягають не лише космосу, а й зазирають у глибину земних надр. Приміром, Інститут геофізики демонструє грунтовні дослідження, які мають велике значення для економіки.

— Ми вперше дослідили земну кору під територією нашої країни, — розповідає заступник директора Олександр Кендзера. — Нові знання дають змогу цілеспрямовано шукати корисні копалини. Один лише приклад. Прийнято вважати, що запаси газу в Прикарпатському регіоні вичерпані. Але, як відомо, природа не терпить порожнечі: місця, де був газ, знову заповнюються, — говорить він.

Київські арсенальці презентують першу у світі лазерно-гіроскопічну систему керування ракетами-носіями.

Олександр Володимирович із захопленням розповідає про це та інші напрацювання. Звичайно, хочеться все почути, але поряд не менш цікаві й важливі експонати. Скажімо, як можна обминути доробок Інституту металофізики ім. Г. В. Курдюмова. Його продукція, на перший погляд, не така ефективна, як, приміром, космічні апарати чи комп’ютерні новації. Кілька пружинок. Але яких!

— Щороку Україна закуповує за кордоном на 200 мільйонів доларів ендоваскулярних імплантів — без них неможливо впроваджувати сучасні медичні технології, — каже працівник інституту Ігор Скиба. — Ми розробили технологію одержання мікродроту пружних судинних конструкцій та імплантів для остеосинтезу. Їхня собівартість утричі нижча, ніж закордонних аналогів.

Що не крок — відкриття. На жаль, далеко не всі розробки вчених оперативно впроваджуються в життя. А вони пропонують новації для кожної галузі господарства.

Науковці беруться за створення найскладнішої електроніки.

Результати нових фундаментальних і прикладних досліджень представляють на виставці понад 60 наукових установ НАН України.

Зокрема, найновішими технологіями в будівельній галузі є зварні з’єднання, які набули широкого застосування у контактному стиковому зварюванні стержнів арматури на будівельному майданчику, в зварюванні великогабаритних металоконструкцій під час спорудження НСК «Олімпійський», зварюванні високоміцних сталей під час будівництва та реконструкції залізничних мостів та шляхопроводів, під час будівництва й реконструкції швидкісних залізничних магістралей, ремонті й відновленні зварюванням великогабаритного технологічного обладнання.

Мрія фермерів — безпілотний літак для обробки посівів.

Важливою ланкою життєзабезпечення сучасних мегаполісів стала система безконтактних обстежень підземних трубопроводів, яка дає змогу оперативно контролювати стан ізоляційних покриттів та електрохімічного захисту, виявляти місця корозії трубопроводів без їх розкопування.

Одне з найактуальніших питань для нашої країни — енергоефективність та енергозбереження. Неабиякий винахід XXI століття — комбінований фототермічний модуль, призначений для одночасного отримання теплової та електричної енергії за рахунок використання і перетворення широкого діапазону електромагнітного випромінювання Сонця.

Проблема для України — кількість радіаційних викидів в атмосферу та радіаційне забруднення. Для визначення рівня радіаційних забруднень створено портативну робочу станцію для комплексного радіаційного моніторингу об’єктів навколишнього середовища

FOOD LIGHT. Вона призначена для вимірювання радіоактивності: у воді, у рідких і твердих харчових продуктах, зразках грунту, в будівельних матеріалах, дереві тощо.

На виставці широко представлені новітні розробки в галузі медицини. Магнітокардіографічний комплекс, призначений для діагностики серцево-судинних захворювань на ранній стадії, функціонально-технологічний електронний комплекс відновлення рухів ТРЕНАР™, який включає оригінальну інтелектуально-інформаційну технологію, призначену для відновлення рухових функцій при тяжких враженнях нервово-м’язової системи у дорослих та дітей, дає змогу пересуватись особам з вадами руху. Прилад для спектральної діагностики внутрішніх оболонок ока має широке застосування в офтальмології.

На виставці представлено новітню високоефективну технологію для осіб з обмеженими можливостями руху. Це комплект нагрівачів для інвалідних візків, які призначаються для використання на всіх типах візків, що їх випускають в Україні.

Важливо й інше. Повноправними учасниками виставки стали кращі представники Малої академії наук. Так, три запатентовані винаходи демонструє київська дев’ятикласниця Людмила Ревуцька.

ПРЯМА МОВА

Володимир МОРГУН,
директор Інституту фізіології рослин
і генетики, Герой України:

— Генетики й селекціонери створили 18 сортів сільськогосподарських, декоративних, лікарських і технічних культур. Новизна цьогорічних наукових розробок установ відділення загальної біології НАН України підтверджена майже 30 авторськими свідоцтвами та патентами. Щороку збільшується кількість діючих ліцензійних договорів на використання сортів озимої пшениці у виробництві. Зокрема у звітному році їхня кількість зросла більш ніж на 13% і дорівнювала 2541 ліцензійній угоді, що дало змогу засіяти сортами селекції Інституту фізіології рослин і генетики 1,75 мільйона гектарів.