ПЕРСПЕКТИВА

Уряд обіцяє стабільну цінову ситуацію на внутрішньому ринку продовольчої пшениці 

Попри побоювання деяких засобів масової інформації, що цей рік в силу об’єктивних причин може бути неврожайним, департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ запевняє: жодних підстав для подорожчання хліба немає.

Передовсім ідеться про те, що очікуваному слабкому через несприятливі погодні умови врожаю 2012 року допоможе щедрий урожай 2011-го. Минулорічну частку зерна буде збільшено в перехідних запасах завдяки тому, що уряд завчасно почав вживати необхідних заходів. Хліба в державній коморі вистачить, навіть якщо здійсняться найпесимістичніші прогнози на урожай 2012-го. Відтак і підстав для подорожчання хліба не виникатиме.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, у поточному маркетинговому році обсяги виробництва зернових культур оцінюються на рівні 56,4 млн тонн. Із них пшениці — 22,4 млн тонн, із якої 13,5 млн тонн є продовольчою. Також очікується, що пропозиція зерна на внутрішньому ринку перевищить 62 млн тонн при потребі внутрішнього споживання зерна у 26,7 млн тонн.

Однак ситуація зі станом посівів озимих зернових культур, зокрема пшениці, викликає занепокоєння. Через несприятливі метеорологічні умови втрати озимих можуть бути на площі 2 млн га. Тож при подальшому критичному розвиткові ситуації зі станом посівів, урожай озимої пшениці в 2012 році може становити від 12 до 16 млн тонн, із якої продовольчої пшениці  6-8 млн тонн.

Навіть за такого врожаю у 2012 році запасів пшениці вистачить для забезпечення внутрішніх потреб. При цьому ще очікується формування надлишків зерна, яке піде на експорт.

Аби завчасно вирівняти ситуацію з очікуваним невисоким врожаєм, ще 17 листопада 2011 року в Мінекономіки на засіданні міжвідомчої робочої групи зі складання балансу попиту та пропозиції зернових культур було прийнято рішення про доцільність збільшення перехідних запасів продовольчої пшениці на 3 млн тонн до 5,4 млн тонн. Таким чином, перехідні запаси всіх зернових культур можуть становити 9,1 млн тонн.

Саме наповнення внутрішнього ринку продовольчої пшениці у 2012—2013 маркетинговому році стане основою для формування стабільної цінової ситуації на ньому. Наразі ж уряд розробляє та вживає відповідні організаційні заходи. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»