ФЕСТИВАЛЬ

Гостей міста вразила масштабність третього Alfa Jazz Fest 

Протягом чотирьох днів давній Львів жив, дихав в унісон з живою джазовою музикою, зібравши на трьох концертних майданчиках рекордну кількість зірок першої величини та тисячі глядачів. Кого тільки не було на головній джазовій імпрезі року в Україні! Скажімо, телеведуча з Росії Ксенія Собчак приїхала задля виступу гітариста-віртуоза Ела Ді Меола (Al Di Meola), а Святослав Вакарчук разом із групою «викроїв вікно» у щільному гастрольному графіку для контрабасиста Авішаї Коена. Не пропустила цю подію і народна артистка України Оксана Білозір.

Хоч Львів і не є батьківщиною джазу, він всотував усе нове, свіже, прогресивне, хоч би якої галузі це стосувалось — архітектури, малярства, а надто музики. Старожили й досі пам’ятають, де у Львові «грали добрий джаз». Тож нікого не дивувало, що люди, яким далеко за 70, хтось навіть, обпершись на палички, поспішали на галявину Парку культури й відпочинку імені Богдана Хмельницького, де спритніші «хлопці-ровесники» завчасно зайняли місця. Треба було бачити, як загорялись їхні очі, а ноги самі підтанцьовували у ритм мелодій. А поряд зовсім комфортно почувалися молоді родини з маленькими дітьми.

Такого ажіотажу не було у Львові давно: місця у готелях задовго до фестивалю були заброньовані, всі квитки продані! Виручила тих, хто не встиг це зробити, зона вільного доступу, яка збирала величезну аудиторію. Для багатьох стала несподіванкою можливість ось так безплатно слухати улюблених музикантів, усівшись на галявині парку перед екранами, винесеними за межі сцени! І жодного дискомфорту від того, що не перепало квитка! Отже, на думку поціновувачів музики, така можливість — великий плюс організаторам цьогорічного фестивалю.

Але передовсім організатори Alfa Jazz Fest подивували шанувальників довгим списком найтитулованіших джазменів світу, серед яких — співак, десятиразовий лауреат премії «Греммі» Боббі Макферрін, тромбоніст із Швеції Нільс Ландгрен, один з найстаріших музичних колективів Нового Орлеану Dirty Dozen Brass Band.

Чим ще запам’ятається шанувальникам джазу Львівський фестиваль? Насамперед європейським рівнем організації. Хоч, запевнив засновник Alfa Jazz Fest, колишній львів’янин Михайло Фрідман, докладний аналіз ще попереду — треба виявити хай і окремі огріхи, щоб не повторити їх наступного разу.

Особливо втішило, за словами засновника фестивалю, те, що в останні кілька тижнів перед фестивалем чимало московських знайомих просили допомогти з квитками на концерти, — адже Москва розбалувана різноманітними шоу високого рівня, а якщо люди хочуть поїхати до Львова, то це свідчить про те, що вони вважають імпрезу доволі яскравим і неповторним явищем. За це, каже Михайло Фрідман, маємо завдячувати передусім нашому чудовому місту, яке є найгарнішим, найбільш європейським і водночас найбільш відкритим для всіх гостей.

Alfa Jazz у Львові відвідало близько 40 тисяч гостей, розповів на прес-конференції творчий куратор фестивалю Олексій Коган, Alfa Jazz Fest отримав неймовірно позитивні та високі оцінки серед музикантів, журналістів, критиків та любителів джазу. 

Щойно завершилося свято джазу у Львові виступом української співачки Джамали, як організатори заговорили про наступну, четверту, джазову імпрезу. Про намір приїхати наступного літа до Львова вже заявила більшість зірок-джазменів, які донедавна нічого не чули й не знали, де той Львів на карті шукати!

ПРЯМА МОВА

Віктор Шемчук,
голова Львівської облдержадміністрації:

— Від імені Львівської  облдержадміністрації висловлюю велику подяку за відмінну організацію фестивалю джазової музики Alfa Jazz Fest — заходу, масштабність  якого вражає.

Alfa Jazz Fest — знакова  культурна подія  для  шанувальників джазового мистецтва не лише України, а й усього світу.     Цей фестиваль є унікальним поєднанням  якісної джазової музики у виконанні найвідоміших колективів з красою  та самобутністю міста Львова, який дарує учасникам та гостям свята вир позитивних емоцій.

Упевнений, щоразу Alfa Jazz Fest відкриватиме дедалі  більше нових талантів, а кількість шанувальників цього  заходу зростатиме.