ЗНАХІДКИ

  Скарб у центрі міста

Комунальники, які прокладали водопровід біля Старофлотських казарм, дуже здивувалися, коли натрапили на акуратно складену купку людських кісток. Але ще більше вразило це істориків та археологів. Після дослідження місця знахідки спеціалістами наукового центру «Лукомор’я» з’ясувалося, що це більш ранній, ніж нещодавно розкопаний, некрополь античних часів у центрі Миколаєва. 

Поряд з древнім захороненням. Фото автора

Це старовинне кладовище римського періоду датують першим сторіччям нашої ери. Вчені досліджують його невідривно від «сусіднього» некрополя — 27 поховань давньогрецької Ольвійської хори, розташованих буквально за 100 метрів. За словами керівника експедиції Олександра Смирнова, «у прокладці траншеї ми знайшли три поховання, вони добре датуються. Це той час, коли територія сучасного міста Миколаєва входила в межі Римської імперії. Тут формувалися римські війська, які охороняли свою територію від нашестя варварів — сарматських племен».

Цінні артефакти. Фото автора

Найнесподіванішою для археологів стала знахідка бронзового браслета на руці одного з воїнів. Попри пошкодження поховань сучасним втручанням, вченим є над чим попрацювати. Доведеться з’ясувати, як відбувалися поховальні ритуали, кого саме хоронили  і за якими звичаями, які атрибути супроводжували захоронення. Втім, доказів того, що поховання вельми розкішні, достатньо. Бронзові браслети, чорнолаковий посуд з інших країв, наконечники стріл та списів — це тільки початок досліджень.