Керівництво Миколаївського зоопарку у розпачі — їжі для мешканців одного з найбільших та найстаріших в Україні зоопарку залишилося лише на два дні. Про це повідомив директор зоопарку Володимир Топчий, який поділився наболілим на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук. Своє звернення він адресував Прем’єр-міністрові Миколі Азарову. В листі директор пише: «З 11 листопада тварин Миколаївського зоопарку годувати нічим! У казначействі зависли 450 тисяч гривень. Постачальники більше в борг не дають. Допомогти ніхто не може. Видав наказ: з понеділка забивати одних, щоб годувати других».

Така інформація викликала обурення з боку громадськості, адже миколаївці і численні гості міста вважають зоопарк кращим в Україні. Він є одним із найстаріших в країні та країнах СНД. Миколаївський зоопарк був заснований міським головою Миколою Леонтовичем у 1901 році. До революції в Акваріумі, як його тоді називали, розмістилася його приватна колекція тварин. Уже в дореволюційний час вона була широко відома в Росії та Європі. У радянські часи родина Леонтовича зазнавала репресій. Втім, зоопарк було збережено. Навіть у часи фашистської окупації німці не знешкодили колекцію та саме приміщення.

Сьогодні у зоопарку мешкає 5690 особин 460 видів тварин, з них 220 видів занесені до Червоної книги. Утримувати таку кількість представників живої природи непросто, адже брати менші потребують різноманітного і спеціального харчування. Хижаки мають отримувати м’ясо не менше шести разів на тиждень. Крім того, щодоби на годівлю мешканців зоопарку йде 938 кг овочів, 292 кг зерна, 72 кг риби, 22 кг хліба, 72 кг яблук, 113 штук яєць, 12 літрів молока, сіль, крупа, банани, апельсини. Всього в щоденному переліку 60 найменувань продуктів.

Втім, негаразди з харчуванням тварин у зоопарку не нові. На початку нинішнього року через проблеми з тендерами Миколаївський зоопарк не зміг своєчасно закупити буряк, пшеницю, кукурудзу, ячмінь, овес, просо. Ледве «дотягли» до лютого.

А поки що на біду з харчуванням тварин у зоопарку бурхливо реагує громадськість. У соціальних мережах люди висловлюються на їхню підтримку, пропонують ввести «натуральні» вхідні квитки (замість грошей оплачувати продуктами). Як повідомив директор зоопарку, якщо ситуація не зміниться, доведеться забивати спочатку птахів, щоб нагодувати хижаків. Іншого виходу із ситуації він не бачить. І все ж таки миколаївці сподіваються, що проблему буде розв’язано і кошти для тварин нарешті дійдуть із казначейства.

P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що міська влада вживає заходів, аби тварини не голодували. В.о. Миколаївського міського голови Юрій Гранатуров заявив, що «ситуація в зоопарку не потребує тих кардинальних заходів, про які заявив директор. Ніхто різати тварин не буде. Департамент фінансів уже заплатив 70 тисяч гривень на продукти для зоопарку». Найближчими днями відбудеться нарада, на яку будуть запрошені постачальники кормів для зоопарку з метою пошуку виходу з критичної ситуації.