Наша країна успішно працює над диверсифікацією постачання вуглеводнів для гарантування належного рівня національної енергетичної безпеки. Таку позицію Президент Віктор Янукович висловив під час презентації інвестиційних можливостей України в рамках шостого Світового економічного симпозіуму в Нью-Йорку. «Спільно з американськими партнерами (скажімо, компанією «Екселерейт Енерджі») до середини наступного року буде запущено першу фазу проекту «LNG-термінал», що дасть змогу Україні приймати до п’яти мільярдів кубометрів природного газу», — уточнив Президент, додавши про розширення видобутку власних енергоносіїв, зокрема сланцевого газу.

Провідні світові компанії, такі  як «Шелл», вже розпочали свою роботу в Україні. І влада очікує, що в найближчому майбутньому до них приєднаються «Шеврон», «ЕксонМобіл» та інші.

До реалізації масштабних нацпроектів ми хочемо залучити іноземний капітал. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Віктор Янукович торкнувся багатьох актуальних проблем внутрішньої та зовнішньої політики. Так, він переконаний, що запровадження зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, наше приєднання до європейського економічного простору допоможе процесу виходу Європи з економічної кризи.

«Ключовою складовою угоди стане створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі. Це робить нашу державу частиною європейського ринку, відтак стимулюватиме продовження її якісної модернізації», — вважає Президент.

Після запровадження зони вільної торгівлі з ЄС Україна стане зрозумілішою та доступнішою всім партнерам та інвесторам, які працюють із країнами — членами Євросоюзу, оскільки відтепер національна економіка функціонуватиме за єдиними правилами і стандартами, повідомляє прес-служба Президента.

Запровадження поглибленої і всеосяжної ЗВТ між Україною та ЄС, за оцінками експертів, збільшить ринок ЄС майже на 7%, виробництво товарів та послуг у Європі — більш ніж на 1%, експорт європейських товарів та послуг у світі — майже на 1%.

Україна при цьому отримає шанс ще глибше розкрити свої переваги на світовому ринку. Так, у нас набагато менша, порівняно із країнами ЄС, конкуренція на внутрішньому ринку і висококваліфікована робоча сила. Водночас Україна має розвинене конкурентоспроможне сільське господарство, що демонструє стабільне зростання на рівні 5% щороку, а це вдвічі більше, ніж у середньому по ЄС.

Практичний інтерес

Уже розпочато підготовку законодавчої та інституційної основи для імплементації майбутньої Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. А сам документ Президент вважає не просто декларацією про започаткування якісно нового рівня відносин між Україною та ЄС. Це передусім детальна програма перетворень в усіх сферах життя держави відповідно до європейських стандартів, дорожня карта зближення з Європейським Союзом, інструмент консолідації європейських цінностей.

Президент наголошує, що важливою складовою модернізації економіки країни є поліпшення інвестиційного процесу. «Ми зосередилися на вдосконаленні механізмів державної регуляторної політики через зменшення втручання держави в діяльність бізнесу, спрощення та вдосконалення процедур регулювання, — сказав глава держави. — Ми розуміємо, що більшість інвесторів представляє великий міжнародний бізнес. Це транснаціональні корпорації, інвестиційні компанії, банки, з якими ми співпрацюємо і маємо взаємні зобов’язання».

Україна працює над пошуком такого формату відносин, який би повною мірою реалізував принцип державно-приватного партнерства. Діалог влади й бізнесу розвивається на всіх рівнях. Зокрема на найвищому рівні працює Рада вітчизняних та іноземних інвесторів при Президентові, де широко представлено американські компанії («Майкрософт», «МакДональдс», «Ернст енд Янг», «Прайсвотерхаузкуперс», «Каргілл», Американська торговельна палата в Україні).

«Діяльність Ради спрямовано на стимулювання інвестиційної діяльності з урахуванням передового вітчизняного та іноземного досвіду у сфері залучення інвестицій, — наголосив Президент. — У листопаді в Києві відбудеться її чергове засідання. Визначено ключові пріоритетні сфери економіки, привабливі для інвестицій».

Такі сфери — передусім енергетика як традиційна, так і альтернативна, інфраструктура й сільське господарство. «У цих галузях Україна є глобальним гравцем та відіграє значну роль у світовій економіці», — зазначив Віктор Янукович. На кожному з цих напрямів започатковано реалізацію масштабних національних проектів, які можуть становити практичний інтерес для іноземних інвестицій.

Говорячи про реалізацію національних проектів, Віктор Янукович підкреслив, що в Україні створюються нові підгалузі: сміттєпереробка в рамках Нацпроекту «Чисте місто» та агрологістика в рамках проекту «Зелені ринки». Крім того, спільно з компаніями «Інтел» та «Еппл» в усіх регіонах впроваджується Нацпроект «Відкритий світ», створюється інноваційний парк «Біонік Хілл» у Києві.

«Розпочинається будівництво перших 10 індустріальних парків. Найцікавіші для інвестора галузі — сільське господарство, інформаційні технології, автомобілебудування, альтернативні джерела енергії, харчова промисловість, хімічна та видобувна галузі. Не можу не відзначити перспективи індустрії туризму і відпочинку в Україні», — окреслив коло перспектив Президент.

Наміри визначено

У Нью-Йорку Президент Віктор Янукович провів зустріч із президентом компанії «Шеврон Юроп, Юрейджа енд Мілд Іст Експлорейшн» Джеєм Джонсоном і президентом компанії «ЕксонМобіл Експлорейшн» Стівеном Грінлі.

У присутності глави держави підписано Договір про укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки «Скіфська». Від України документ підписав міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. За його словами, підписання самої угоди має відбутися протягом місяця в Києві. «Цією угодою ми зробили перший крок згідно з чинним законодавством, який мусить відбутися перед підписанням угоди про розподіл продукції», — сказав він.

За його словами, практичні роботи можуть розпочатися на площі «Скіфська» в Чорному морі вже цього року. Спочатку буде проведено геосейсмічні дослідження в Чорному морі для визначення зон буріння свердловин. Як зазначив міністр, за підрахунками «ЕксонМобіл», під час промислової розробки на площі «Скіфська» можна видобувати від 8 до 10 мільярдів кубометрів газу щороку.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»