ГРАНІТ НАУКИ. 1 вересня – свято особливе. Воно не лише сімейне, адже діти йдуть до школи, студенти у вищі навчальні заклади, і в цьому процесі впродовж навчального року задіяна вся сім’я, а й державне, національне. День знань, з якого починається навчання – це насамперед відповідальність держави за якість знань, які отримають діти в школах, студенти у ВНЗ. Адже набуті під час навчання знання і навички в майбутньому визначатимуть престижність професій, їхню конкурентоспроможність на ринку праці, а отже, і успішність молодих людей у дорослому самостійному житті. 

Світ змініється, стає вимогливим до нас. А щоб ці вимоги і виклики вчасно врахувати, потрібно змінювати навчальну програму.

Цього року першокласників чекає ускладнена програма – вони почнуть вивчати англійську і оволодіватимуть основами геометрії.

З 1 вересня у школах України почнеться поступове впровадження нового Держстандарту початкової загальної освіти. Зміни торкнуться майже всіх предметів.

Електронні книги. Понад 500 українських шкіл перейдуть на них з 1 вересня.

Нові слова у Букварі. Там тепер з’явилися картинки з гаджетами - мобільними телефонами, комп’ютерами. Є у Букварі й інформація про валюти різних країн.

Геометрія. Першокласники вивчатимуть такі геометричні поняття, як криві, куб, ромб, циліндр, промінь. Це нововведення викликає особливе занепокоєння у батьків. З ними частково згодні і фахівці.

Поновлена фізкультура. Новий предмет «Здоров'я і фізична культура» навчає дітей не тільки правильно харчуватися і займатися спортом. Тепер їм пояснюватимуть, що робити при серйозних травмах, як надавати першу медичну допомогу. Психологи вважають, що ці знання потрібно подавати тільки в легкій формі.

Англійська. Раніше англійську мову в школах вчили з другого класу, тепер її викладатимуть із 1 класу. Батьки тих дітей, які до школи іноземною мовою не займалися, побоюються, що вони почуватимуться невпевнено серед тих, хто вивчав англійську в садку.

Жодних оцінок. Уперше в середній школі з’явилися предмети, які не оцінюються звичними балами. Це фізкультура і мистецтво (нова дисципліна, яка об’єднує малювання і спів). Педагоги впевнені, що це правильно: талант або спортивну підготовку не можна оцінювати, порівняння можуть образити дітей.

Світ замість України. Зі шкільної програми зник предмет «Я і Україна», замість нього з’явився «Я у світі». Його почнуть вивчати вже з другого класу. По суті, новий курс об’єднує природознавство і суспільствознавство. У Міносвіти кажуть, що поставити в програму нову дисципліну довелося, тому що результати досліджень виявили в українських школярів прогалини в природознавчій освіті.

Фоторепортаж Андрія МОСІЄНКА, Михайла МАРКІВА, Олександра ЛЕПЕТУХИ