СТАНДАРТИ

Закордонні експерти допомагають вивести вітчизняне судочинство на новий якісний рівень

Україна понад десять років бере активну участь у роботі Комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ), яка функціонує у рамках Ради Європи. Її завдання полягає у здійсненні аналізу систем юстиції усіх країн-членів РЄ, проведення тематичних досліджень, вироблення рекомендацій, які допомогли б державам удосконалити свої системи так, щоб вони відповідали двом ключовим принципам правосуддя: справедливість і ефективність.

Досі Україну в цій комісії представляли дипломат вітчизняного МЗС та працівник міністерства юстиції. Проте з огляду на те, що до комісії входять судді-практики, які обговорюють нагальні проблеми, з якими вони стикаються у професійній діяльності, українська сторона вирішила призначити своїм представником у CEPEJ голову Вищої кваліфікаційної комісії суддів, суддю Верховного суду Ігоря Самсіна. 

Як повідомила «УК» начальник відділу міжнародного співробітництва Вищої кваліфікаційної комісії суддів Поліна Казакевич, у ході останнього засідання CEPEJ, яке відбулося у Страсбурзі, Україну було визначено як державу, з якою комісія матиме цільове співробітництво в тій сфері, яку обере сама Україна. «Така співпраця з європейськими експертами дуже важлива, адже судова реформа у нас триває», — сказала Поліна Казакевич. 

З європейськими судовими інституціями Україна матиме цільове співробітництво. Фото з сайту en.rian.ru

Крім того, член парламентської делегації України в ПАРЄ Володимир Пилипенко — спостерігач від  Парламентської асамблеї в CEPEJ. На його думку, цей факт — ознака авторитетності нашої держави, він свідчить про її інтегрованість у роботу європейських інституцій. Як сказав у коментарі «УК» Володимир Пилипенко, особливість цієї комісії полягає у тому, що до її складу входять  професіонали високого класу, які фахово розглядають питання якості та ефективності судочинства в країнах-членах Ради Європи. Один із головних моментів, на яких особливо акцентує комісія, — впровадження нових технологій у процесі здійснення судочинства. Комісія заохочує держави-учасниці РЄ використовувати новітні комп’ютерні технології, засоби конференц- та відеозв’язку під час слухань і цивільних, і кримінальних справ. «Надзвичайно важливо, що Україна бере участь у цій комісії не формально, а активно, що не лише сприяє співпраці з РЄ, а й  допомагає вивести вітчизняне судочинство на новий якісний рівень», — наголосив Володимир Пилипенко.