Схоже, небесна канцелярія запровадила свої традиції для святкування Дня наших Військово-Морських сил. Як і торік, цей день в Одесі видався похмурим, накрапав дощик. Утім, погодні примхи не внесли помітних коректив до святкової програми. Її військово-морська частина була доволі скромною: святкове шикування — нагородження — екскурсії на бойові кораблі. Цього разу не було Президента і мальовничих маневрів біля Одеського узбережжя. Заявленого раніше командуванням ВМС «відходу від пафосу» загалом було дотримано. Навіть на святі більше говорили про справи.

«Ми повинні зрозуміти, як багато потрібно зробити, щоб наш український флот став потужним, озброєним і підготовленим, — сказав міністр оборони Степан Полторак. — Нам потрібно знайти кошти для придбання нових кораблів, оснащених сучасною технікою і озброєнням. Найближчим часом буде прийнято програму розвитку озброєння і техніки Збройних сил, розраховану до 2020 року. Вона передбачає чітке розуміння, куди маємо рухатися, з урахуванням бюджету й можливостей».

Нагороди — вже історія. Попереду знову служба. Фото автора

Керівництво ЗСУ не знімає з порядку денного й повернення до лав ВМС тих кораблів, які ще залишаються на території окупованого Криму, — вони такі самі фізично і морально застарілі, як і ті, що перебувають у складі наших ВМС. За нинішніх умов і цей резерв підвищення військово-морської потуги слід було б задіяти. Хоч міністр оборони й припускає, що коли РФ і поверне ті 16 суден із Криму, будуть вони далеко не в найліпшому стані.

Серйозної турботи потребують і наші військові моряки. Бойові дії на Донбасі не пройшли і повз них. Близько тисячі військовослужбовців ВМС мають статус учасника АТО. 15 військових моряків загинули, виконуючи бойові завдання на південному сході, 65 поранено.

Багато моряків, передислокованих з анексованого Криму до Одеси, зіткнулися з непростим нині квартирним питанням. Степан Полторак, одначе, запевнив, що є можливості, аби зрушити його з мертвої точки: «У нас багато напрацювань, починаючи від закупівлі житла і закінчуючи продажем земель військового відомства на відкритих аукціонах з подальшим використанням отриманих коштів для придбання житла для захисників Батьківщини. Окрім того, ми використовуватимемо можливості для самостійного будівництва житла, а також дольової участі в цих важливих соціальних проектах».

Своє сприяння пообіцяв і Одеський міський голова Геннадій Труханов, означивши завданням міської влади забезпечити перебування військових моряків в Одесі, яка стала центром Військово-Морських сил країни.

А голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі повідомив, що на державному рівні вже вирішено, як буде розквартировано в Одесі штаб ВМСУ. Місцем його дислокації має стати Будинок профспілок. Хоч в одеситів рішення це викликало неоднозначну реакцію. У соцмережах з цього приводу висловлюють щонайменше подив.

Інша фішка військово-морських постів — це тільняшка Саакашвілі, яку того дня він носив з офіційним костюмом.

«Головним героєм» була тільняшка і під першого Морського фестивалю, що відкрився в Одесі напередодні і з нагоди Дня ВМСУ. Зокрема тут провели Велопробіг у тільняшках, який через негоду виявився не таким масовим, як очікували, проте кілька сотень любителів велосипеда і тільняшок він таки зібрав. А ввечері на стадіоні «Спартак» відбувся благодійний матч ветеранів київського «Динамо» і збірної ВМСУ та ветеранів-чорноморців на підтримку воїнів АТО.