Сотні листів, малюнків уже написали, намалювали тернопільські діти й надіслали-передали українським воїнам, які захищають на сході рідну землю від російських агресорів та їхніх найманців-терористів, сепаратистів. Волонтери стверджують, та й зрештою самі бійці зізнаються, що такі вісточки від малечі чи не найбільше розчулюють, додають сил і снаги. У Тернополі ж вирішили, що мальовані дитячі подарунки нашим військовим варто було б зберегти для історії, розмножити. Задля цього покликали на допомогу поліграфію, точніше кращі роботи малечі зібрали в одне видання. «Тату, повернися живим!» — таку назву отримала перша в Україні книжка дитячих малюнків і листів, адресованих бійцям АТО.

На прохання Тернопільського міського голови видати таку книжечку відгукнулися волонтери столичної громадської організації «Перспективна громада». І ось перший наклад: три тисячі примірників уже побачили світ.

Семирічний Остап Мицишин у новому виданні представив свою роботу «Голуби»

Презентували видання в сесійній залі міськради. На захід запросили маленьких авторів, їхніх батьків. Кожен з художників отримав у подарунок нову книжечку. Серед перших такий дарунок очільник міста Сергій Надал вручив шестирічній Іванці Романюк. Було цікаво спостерігати за дівчинкою. Іванка, сівши за стіл, одразу ж знайшла на одній зі сторінок видання власну творчу роботу та взялася старанно читати побажання, якими доповнила малюнок: «Щоб усі українські діти татусів змогли обійняти, щоб усі ми могли радіти! Повертайся живим, солдате!»

Цього прагне не лише маленьке серденько Іванки. Не можна без хвилювання розглядати малюнок і читати лист другокласниці Мішель Лоботенко. Вона намалювала будівлю, на якій майорить синьо-жовтий український прапор. А на передньому плані сидить-охороняє добрий і водночас грізний собака. З листа українські вояки дізнаються, що Мішель навчається в Тернополі, а приїхала вона з батьками до цього західноукраїнського міста з Луганська. На Донбасі залишилася її бабуся та улюбленець — собака Гарик. «Коли там бомблять, Гарик не ховається і гавкає на звуки, — пише дівчинка українському солдатові. — Він так захищає дім. Ви з Гариком обов’язково переможете. І тоді ми  всі приїдемо до себе додому та житимемо мирно й щасливо».

Другокласник Костя. «2015 рік. Вітаємо українську армію з перемогою. Це буде». Фото автора

Понад 20 дитячих малюнків, чимало листів опубліковано у книжці «Тату, повернися живим!» Їх автори — діти, які навчаються у перших-восьмих класах тернопільських шкіл.

Упорядники випустили видання у формі альбому для малювання. Останню сторінку залишили вільною, щоб кожен міг намалювати чи написати побажання українським воякам. А ще нагадали, що цю книжечку можна подарувати солдатам, відправити її на фронт чи у шпиталі, передати волонтерам. Приємно також буде, коли, придбавши це видання, забажаєте зберегти його у своїй книгозбірні. Всі кошти від продажу першої в Україні книжки дитячих малюнків і листів «Тату, повернися живим!»  підуть на потреби бійців АТО.