Георгій Анчев народився та живе в болгарському місті Пловдив. Його мати походить з Івано-Франківської області. Зі своїм чоловіком — болгарином вона познайомилася, навчаючись разом в одному з російських вишів. У  родині Анчевих спілкуються і болгарською, і українською мовами. Георгій часто приїздить в Україну, до того ж не лише до родичів, а й до друзів, яких уже має тут чимало. Його співвітчизник Красимір Паньковський, здавалося б, асимілювався, стається це, за словами хлопця, тоді, коли проживаєш в діаспорі не на компактних теренах, не спілкуєшся українською мовою. Та поклик української крові все-таки пробудив Красиміра, й у 23 роки він досконало вивчив українську. Більше того, саме в Болгарії молодіжні організації закордонних українців провели свій перший форум. Потім такі зустрічі взялися проводити на прабатьківській землі — в Києві, Львові. Цього року їх радо приймав Тернопіль.

Особливістю нинішнього форуму в Тернополі є те, що пройшов перший Світовий конгрес українських молодіжних організацій (СКУМО). Його голова Мирослав Гочак каже, що досі ця структура існувала як комісія в рамках Світового конгресу українців. Тепер зібралися, щоб офіційно створити потужну світову надбудову української молоді, яка мешкає за кордоном. Ще п’ять років тому СКУМО поставив собі за мету консолідувати український молодіжний діаспорний рух. Уже вдалося налагодити тісні зв’язки  з громадами та молодіжними структурами в 40 країнах. Наразі СКУМО об’єднав у своїх лавах 35 молодіжних і студентських організацій в європейських країнах, а також у Канаді, Бразилії, Австралії, інших державах.

На перший конгрес до Тернополя прибули делегати з 23 країн. Серед головних завдань цього з’їзду — згуртувати українські молодіжні організації діаспори навколо ідеї консолідації та об’єднання світового українства, розбудови міжнародних структур і розвитку неформальних систем навчання юнаків і дівчат. Безперечно, йдеться й про зміцнення існуючих і налагодження нових контактів з молоддю, підприємцями, громадськими та культурними діячами України. Наші молоді співвітчизники чекають розроблення та схвалення на рідній землі комплексної державної програми щодо підтримки молодіжного українського закордоння. Водночас бачать себе активними лобістами України в світі й цілковито підтримують рух нашої держави у бік Європи та підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС цьогорічного листопада у Вільнюсі.

Щира розмова голови Світового конгресу українських молодіжних організацій  Мирослава Гочака із Сербії (у центрі) з делегатами (зліва направо)  Олексієм Захарченком з України, Мері Тірацуян (Вірменія), Ліене Нестерович з Латвії  та Олексою Мартинцем (Чехія). Фото автора

Форум української молоді діаспори «Тернопіль-2013» складався з трьох частин. Першому Світовому конгресу українських молодіжних організацій передувала кількаденна цікава та змістовна програма табору, який зорганізували неподалік села Чорний Ліс Збаразького району. Тут юнаки та дівчата із закордоння разом з представниками місцевих молодіжних організацій вивчали українські народні традиції, ремесла, вчилися писати писанки, брали участь у різних іграх, тренінгах. У Тернополі висадили алею з райських яблунь. Певна річ, провели кілька сесій, де мовили про роль молоді діаспори в світовому українстві,  про спільний інформаційно-культурний простір, про лобіювання українських інтересів у світі. Завершили ж роботу форуму мистецьким святом «ДіаспораФест», на якому виступив серед інших і знаний український гурт «Горпина» з Польщі.