У Державній фіскальній службі кажуть, що така система дасть змогу скоротити на третину час перетину кордону, а головне — сприяє зниженню ризику порушень на митниці й зменшенню проявів корупції.

Відтепер перетин українсько-білоруського кордону стане не лише набагато швидшим для громадян і легшим безпосередньо для митників. Вся інформація про вантажі буде доступною в режимі онлайн. Якщо раніше нечисті на руку підприємці мали змогу маніпулювати, наприклад, використовуючи подвійний пакет документів, декларуючи товари, то віднині під час проходження ними однієї з митниць за декілька хвилин інформація про вантаж з’являється на іншій.

Контрабанда не пройде!

«Скажімо, оформлюють машину з цигарками на виїзд із Білорусі. Щойно декларацію закриють, українські митники в автоматичному режимі відразу бачать, що це за вантаж, де оформлювався, на якому пункті пропуску проходитиме митне оформлення вже на нашій території», — розповідає перший заступник голови Державної фіскальної служби України Сергій Білан.

Як зазначив посадовець, запуск проекту дасть змогу значно скоротити терміни проведення митних формальностей під час перетину кордону, а також ефективно застосовувати систему управління ризиками, збільшить точність декларування товарів, зменшить кількість контрабанди.

З початку 2015 року митниці ДФС на українсько-білоруській ділянці кордону виявили 1148 фактів порушення митного законодавства на суму 52 мільйони гривень. При цьому попереджено 41 спробу незаконного переміщення через митний кордон України тютюнових виробів загальною кількістю 281 тисяча сигарет.

Як розповіли в ДФС, особливо непокоїть те, що митниці на території України виявляють чимало сигарет білоруського виробництва без відповідних акцизних марок і документів, що підтверджували б законність їхнього переміщення через кордон. Запровадження системи попереднього обміну значно ускладнить життя тих, хто звик заробляти гроші на такому бізнесі, стверджують у ДФС.

Допоміг Євросоюз

За словами Сергія Білана, створювати проект почали в 2013 році. Фінансово його підтримав Європейський Союз, який спрямував на реалізацію 3,7 мільйона євро. Голова представництва ЄС в Білорусі Андреа Вікторин зазначила, що 98% проекту забезпечив грошима Європейський Союз. «ЄС узяв на себе фінансування 98% проекту. Для нас дуже важлива боротьба з незаконною торгівлею і незаконною міграцією. Кордони мають об’єднувати, а не розділяти», — сказала вона.

Очільниця представництва Міжнародної організації з міграції в Республіці Білорусь Зейнала Гаджиєва повідомила, що понад 40 представників митних служб Білорусі й України взяли участь у трьох навчальних виїздах в країни-члени ЄС з метою вивчення ІТ-інфраструктури й механізмів обміну митною інформацією. Провели п’ять тренінгів для 110 фахівців митних органів на такі теми, як аналіз ризиків, захист документів, попередній обмін інформацією, боротьба з контрабандою товарів.

До речі, аналогічні проекти щодо обміну митною інформацією Україна вже реалізує з Молдовою, а також частково в деяких пунктах пропуску з Польщею й Росією. Крім того, за словами Сергія Білана, нині ДФС налагоджує обмін інформацією між Європейською новою комп’ютеризованою транзитною системою (New Computerised Transit System – NCTS) і Центральною базою даних митних органів. «Це дасть нам змогу отримувати попередню інформацію про товари й транспортні засоби, що прямують в Україну з держав-членів ЄС і країн Європейської асоціації вільної торгівлі, до якої належать Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія і Швейцарія, а також Туреччина, Сербія і Македонія», — зауважив перший заступник голови ДФС.

Крім цього, Білан нагадав, що в липні цього року митні адміністрації держав — членів ГУАМ (Грузії, України, Азербайджану та Молдови) підписали протокол про організацію обміну попередньою інформацією, нині завершуються технічні процедури для початку його імплементації.

Система PRINEX, яку запровадили на українсько-білоруському кордоні, уможливить посилення прозорості операцій митного контролю й зменшить вплив людського фактору і, відповідно, прояви корупції на кордоні, переконує заступник голови Державного митного комітету Республіки Білорусь Сергій Борисюк. «В електронному вигляді ми бачитимемо, з чим виїхала та чи та автомашина, який саме вантаж, його кількість і вартість, — пояснює механізм застосування начальник митного поста «Нові Яриловичі» Чернігівської митниці ДФС Анатолій Сєріков. — Коли інформація фіксувалася на папері, потрібно було робити так званий супровідний лист, який містив би всі ці дані».

Митники не сумніваються: результат не забариться. І невдовзі істотно зменшаться черги й правопорушення під час перетину кордону.