Звертаючись до учасників спеціального засідання Всесвітнього економічного форуму, Президент України Володимир Зеленський сказав:  «Я ціную вашу готовність почути відповіді на справді важливі питання. Коли закінчиться війна? Чи можлива третя світова війна? Чи настав час вести переговори з путіним?

Повномасштабна війна в Європі триває вже майже два роки. Якщо рахувати час із моменту незаконної анексії росією нашого Криму, то це вже майже десять років. І вже майже десять років росія втручається в життя африканських країн від Судану до Малі. Сирійська війна, яка все ще кровоточить через рішення путіна щось довести світові, триває вже майже 13 років.

Фактично одна людина вкрала щонайменше 13 років миру, замінивши їх на біль і кризи, які впливають на весь світ. путін намагається нормалізувати те, що мало закінчитися у ХХ столітті: масові депортації, зрівняні із землею міста й села та жахливе відчуття, що війна може ніколи не закінчитися.

Насправді путін уособлює війну. Ми всі знаємо, що він — єдина причина, чому тривають різні війни і конфлікти й чому всі спроби відновити мир зазнали невдачі. І він не зміниться. Не зміниться.

Ми повинні змінитися. Ми всі повинні змінитися настільки, щоб божевілля, яке живе в голові цієї людини або будь-якого іншого агресора, не взяло гору.

путін відверто говорить про те, чого він хоче, що робить і хто є його цілями.

Його відповідь на питання про тривалість війни — це війна завжди, без кінця. Він цього хоче. Його відповіддю на межі хаосу у світі є безмежна підтримка терористичних сил. Він насолоджується конфліктами, які завдають страждань іншим. Його відповіддю на пропозиції миру є постачання дедалі більшої кількості зброї з Північної Кореї та Ірану. Такі режими, як його, існують доти, доки ведуть війни. І ми — ми всі у вільному світі — існуємо доти, доки можемо себе захистити.

Якщо хтось думає, що йдеться лише про Україну, він глибоко помиляється. Можливі напрямки й навіть часові межі нової російської агресії поза Україною стають дедалі більш очевидними.

Дозвольте дуже чесно запитати: яка європейська країна сьогодні може забезпечити боєздатну армію нарівні з нашою, яка стримує Росію? І скільки чоловіків і жінок ваші країни готові відправити на захист іншої держави, іншого народу?

Якщо доведеться боротися з путіним разом у найближчі роки, чи не краще покласти край йому та його воєнній стратегії зараз, доки наші хоробрі чоловіки й жінки вже роблять це? Вони шанс для всього світу. Вони.

У будь-якому жорстокому протистоянні завжди є момент, коли катастрофу можна зупинити. Україна є такою можливістю.

І ми всі у вільному світі повинні бути непохитними в наших прагненнях, діях і цілях так само, як путін відвертий у своїх приречених на крах амбіціях.

Ми, українці, почали свою оборону в той час, коли майже ніхто у світі не вірив в Україну. Але ми перевернули ситуацію так, що тепер світ перестав вірити в росію. Навіть нинішні приятелі путіна у Пхеньяні й Тегерані просто користуються його божевіллям, доки в нього ще є технології та ресурси, щоб платити їм. Ніхто не вірить у його майбутнє й не інвестує в нього. І ми, всі ми сьогодні навіть більше, ніж учора, повинні інвестувати в наближення миру — справедливого й стабільного».

Під час зустрічі з делегацією США йшлося й про залучення міжнародних інвестицій в Україну, зокрема в оборонне виробництво. Фото з сайту president.gov.ua

Урок очевидний

Президент України нагадав, що до повномасштабного вторгнення нашу країну постійно закликали не загострювати ситуацію.

«Ми закликали до проактивних дій, санкцій, щоб не допустити розширення війни. Нам казали: «Не ескалюйте!» І після 24 лютого ніщо так не шкодило нашим коаліціям, як ця концепція. Адресоване нам звучало для Путіна як «ти переможеш». Ми просили нові види озброєнь, а у відповідь чули: «не ескалюйте». Але потім зброя надійшла, й ескалації не сталося. російська ракета впала на територію НАТО — у відповідь знову було «не ескалюйте». Але відплата в ту мить могла б багато чого навчити росію й додала б Заходу необхідної впевненості. Ми говорили про блокування транзиту санкційних товарів до калінінграда, але відповідь була та сама. Повна сила санкцій могла б змусити путіна піти на поступки. Через заклик не провокувати ескалацію було втрачено час. Втрачено життя багатьох наших найдосвідченіших воїнів, які воювали з 2014 року. Було втрачено деякі можливості.

Усі думали, що в росії є ракети, які неможливо збити. «Патріоти» збивають усе.

Багато хто побоювався наслідків, якщо Україна отримає далекобійну зброю. У результаті росія лише зазнає більших втрат.

Ми чули, що росія ніколи не дозволить створити зерновий коридор без своєї участі. З наших портів було перевезено майже 16 мільйонів тонн вантажів.

І ми можемо довести, що росія змириться з повною втратою свого чорноморського флоту, який тероризував торговельні судна.

Ми повинні здобути перевагу в повітрі для України так само, як здобули перевагу на Чорному морі. Ми можемо це зробити. Партнери знають, що потрібно і в яких кількостях. Це дасть змогу досягти прогресу на землі.

Буквально два дні тому ми довели, що Україна може уражати навіть дуже цінні російські військові літаки, яких раніше ніхто не збивав.

Багато санкційних кроків відкладали місяцями, а то й роками, оскільки вони стикалися зі шквалом погроз від москви. Але жодна із цих погроз не справдилася. Кожна буря виявлялася їхнім блефом. І як можна бути задоволеним санкціями проти росії чи експортними обмеженнями, якщо вони навіть не блокують її ракетне виробництво? У кожній російській ракеті є критично важливі компоненти із західних країн. Десятки компонентів у кожній ракеті. І це факт.

Звичайно, я вдячний за кожен пакет санкцій. Дякую, партнери! Дякую вам! Але наближення миру буде винагородою для всіх тих, хто дбає, щоб санкції працювали на всі сто відсотків.

І до речі, очевидною слабкістю Заходу є те, що ядерна промисловість росії досі не перебуває під світовими санкціями, хоч путін — єдиний терорист у світі, який узяв у заручники атомну електростанцію. Буде сильним рішенням цього року, коли заморожені російські активи — суверенні та олігархічні — буде спрямовано на захист від російської війни та відбудову України.

путін любить гроші понад усе. Що більше мільярдів він, його олігархи, друзі та спільники втратять, то більше він шкодуватиме, що розпочав цю війну.

путін повинен пошкодувати. Нам потрібно, щоб він програв. Нам потрібно нарешті розвіяти уявлення про те, що глобальна єдність слабша за ненависть однієї людини», — наголосив Президент України.

Цей рік має стати вирішальним. Чи може замороження війни в Україні стати її кінцем?

«Я не хочу задовольнятися трюїзмом, що будь-який заморожений конфлікт рано чи пізно розгориться знову. Нагадаю, що після 2014 року були спроби заморозити війну на Донбасі. Були дуже впливові гаранти цього процесу — тодішня канцлер Німеччини, тодішні президенти Франції. Але путін — хижак, який не задовольняється замороженими продуктами. І ми повинні захищати себе, своїх дітей, свої домівки, свої життя. Ми повинні це зробити. Ми можемо перемогти його на землі. Ми це довели — і на морі, і в небі. Ми нарощуємо виробництво зброї. Ми досягли економічного зростання в Україні, наш ВВП зростає — попри війну більш ніж на 5% торік. Ми отримали рішення щодо переговорів про вступ до ЄС. І ми нормалізуємо ідею, що агресії можна перемогти — навіть путінські агресії, які тривають уже десять років і більше. Зараз! Ми! 

Можемо сказати: не ескалюйте. Усім, хто сумнівається. Усім, хто хоче зменшити підтримку. І в цьому застереженні ми абсолютно матимемо рацію. Тому що кожне зменшення тиску на агресора додає роки до війни. Але кожна інвестиція у впевненість захисника скорочує війну.

Ми маємо зробити можливою відповідь на найбільш вагоме запитання: війна закінчиться справедливим і надійним миром. І я хочу, щоб ви були частиною цього миру, починаючи з цього моменту, щоб наблизити його. І ви потрібні нам в Україні, щоб будувати, відбудовувати, відновлювати наше життя. Кожен з вас може бути ще більш успішним разом з Україною.

І цими днями тут, у цій чарівній країні Швейцарії, ми зробили ключовий політичний внесок у можливість припинення війни. Запрошую кожного лідера й кожну країну, яка поважає мир і міжнародне право, приєднатися до нас. Разом зможемо відповісти на будь-які важливі питання»,  — наголосив Володимир Зеленський у виступі.

Бажання справедливості та свободи

Відповідаючи на запитання учасників засідання, глава держави зазначив, що український народ ніколи не пробачить володимирові путіну, його оточенню та всім тим, хто підтримував цю війну й тероризм проти наших громадян, загибелі і страждань дітей.

«Ми не терористи, тому це будуть кримінальні судові процеси. І обов’язково буде відповідальність. Вона має бути. Або після цього терору прийдуть інші, будуть повторення, автократія, агресія. Адже можна, якщо немає жодних наслідків. Тому ніхто нікому з убивць не пробачить», — заявив він.

При цьому Володимир Зеленський акцентував, що моральний дух українців підтримує не бажання помсти, а прагнення справедливості, що має відображатися у вироках конкретним людям, які скоювали злочини.

«Моральний дух підтримує бажання українців бути вільними. Український народ бореться за свободу, права людей, свій вибір — як ти хочеш жити, кого хочеш обирати, кого хочеш любити, де хочеш відпочивати. Бореться абсолютно сміливо, міцно. І бореться за наші з вами спільні цінності», — наголосив він.

За словами Президента, ціну свободи і справедливості важче зрозуміти, коли їм нічого не загрожує, коли немає війни. Та люди в усьому цивілізованому світі мають розуміти їхню ціну ще до того, як станеться лихо, і підтримувати Україну.

«І якщо ми всі це зрозуміємо, то об’єднаємося в допомозі Україні та політичній ізоляції путіна. І це будуть правильні політичні превентивні кроки, щоб війна не пройшла через Україну й не прийшла до інших країн. А саме цього хоче путін», — переконаний Володимир Зеленський.

Відповідаючи на запитання, як держави світу можуть допомогти Україні, Президент закликав їх інвестувати в нашу країну. За його словами, це посилить українську економіку та сприятиме поверненню додому українських громадян, а міцна Україна посилить безпеку інших держав.

«Наша міць і скарб України — насамперед люди. Вони довели всьому світові, що вони розумні, талановиті, сучасні й кмітливі. Вони сміливі й абсолютно відкриті. І я сказав вам, що для нас сьогодні побудувати міцну економіку може тільки наше населення, наш народ і ваші інвестиції, робочі місця. Для цього нам потрібні інвестиції абсолютно зрозумілих, прогнозованих, чистих компаній», — резюмував глава держави.

Двосторонні зустрічі

На полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі Президент України провів зустріч із державним секретарем США Ентоні Блінкеном. У заході також узяли участь радник Президента Сполучених Штатів з питань національної безпеки Джейк Салліван і спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер.

Глава держави подякував США за всебічну допомогу та лідерську роль у підтримці України.

«Україна вдячна Президентові США, Конгресу та всьому американському народові за незмінну й потужну підтримку нашої держави. Ми розраховуємо на продовження вашої значної підтримки, необхідної для нашої країни», — сказав Володимир Зеленський. 

Сторони підбили підсумки четвертої зустрічі радників з питань національної безпеки та політичних радників лідерів країн щодо реалізації української формули миру, яка відбулася в Давосі, та обговорили початок підготовки до Глобального саміту миру. Співрозмовники відзначили необхідність представництва на ньому максимально широкого кола країн. Ішлося про підготовку до ювілейного саміту НАТО, який відбудеться у США. Учасники зустрічі окремо відзначили важливість роботи над двостороннім документом у межах Спільної декларації G7, ухваленої на попередньому саміті Альянсу у Вільнюсі.

Володимир Зеленський поінформував Ентоні Блінкена про ситуацію на полі бою, а також про пріоритетні завдання Сил оборони України на поточний рік і потреби для їх виконання. 

Учасники зустрічі скоординували кроки в контексті подальшої оборонної співпраці між Україною та США, акцентували на важливості посилення протиповітряної оборони та далекобійних спроможностей нашої держави.

Сторони обговорили питання залучення міжнародних інвестицій в Україну, зокрема в оборонне виробництво. Співрозмовники зазначили, що метою співпраці має стати збільшення самодостатності України та зниження рівня залежності від міжнародної оборонної та фінансової допомоги.

У Давосі Володимир Зеленський провів зустріч з Королем Бельгії Філіпом I та Прем’єр-міністром країни Александром Де Кроо. Співрозмовники обговорили пріоритети головування Бельгії в Раді Європейського Союзу передусім у контексті наближення України до фактичного початку переговорного процесу щодо вступу в ЄС.

Під час зустрічі на полях Всесвітнього економічного форуму з Прем’єр-міністром Соціалістичної Республіки В’єтнам Фам Минь Чинем Президент України подякував його країні за підтримку територіальної цілісності й суверенітету України, а також за гуманітарну допомогу нашій країні.

Глава Української держави подякував Республіці Гана в особі її президента Нани Акуфо-Аддо за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, зокрема на рівні рішень міжнародних організацій. Володимир Зеленський закликав Гану приєднатися до імплементації пунктів української формули миру. Лідери обговорили шляхи поглиблення відносин між Україною та Ганою, а також з іншими країнами Африки.

Джерело: Офіс Президента