За даними Держмитслужби, порівняно з відповідним періодом торік експорт електроенергії зріс на 16%. Її основними покупцями були Угорщина, Польща, Словаччина, Румунія та Білорусь. Нині уряд продовжує працювати над створенням інфраструктури, яка надасть можливість забезпечити зростання обсягів поставок електроенергії до країн ЄС, а також стабільну і безперебійну роботу вітчизняної енергосистеми. Міністерство енергетики та вугільної промисловості визначить розташування вставок постійного струму, які планується побудувати між енергосистемою України та країн ЄС. Це суто технологічна операція, але вона необхідна, щоб можна було безперебійно нарощувати експорт електроенергії.

Нині українські електростанції можуть без особливих зусиль наростити виробництво електроенергії ще на 20–30 %. Модернізація та розширення відповідної інфраструктури дасть змогу ефективно реалізовувати надлишок на зовнішніх ринках і так зробити нашу продукції ще одним вигідним джерелом отримання валютної виручки. Таку думку висловили енергетичні експерти.

Технічні моменти

Водночас шлях до об’єднаної енергосистеми не легкий. Географічне розташування України зумовило наявність потужних ліній зв’язку української енергосистеми з енергосистемами сусідніх країн, які можуть забезпечити її значний обмін, а саме з енергетичними системами країн Східної Європи (Угорщини, Словаччини, Польщі та Румунії) та енергетичними системами Росії, Білорусі, Молдови.

Але саме технічні питання забирають левову частку її реалізації. Наприклад, завдяки тривалій тісній співпраці ДП «НЕК «Укренерго» з польськими енергетичними підприємствами прискорилися процеси інтеграції Україні до Євросоюзу. Так, за активної підтримки польської сторони зроблено перший значний крок в інтеграції енергосистеми України до енергооб’єднання країн Євросоюзу: включення на паралельну роботу південно-західної частини ОЕС України («Острова Бурштинської ТЕС») з енергооб’єднанням UCTE (нині ENTSO-e). Зокрема, в 2000–2002 роках для підготовки устаткування Бурштинської ТЕС та мереж «Острова» до паралельної роботи з європейським енергооб’єднанням ENTSO-e за участі польських спеціалістів було виконано комплекс робіт, спрямованих на впровадження сучасних систем управління та регулювання потужності «Острова», які відповідають вимогам технічного нормативного документа ENTSO-e.

Спільні зусилля надали можливість успішно пройти пробну експлуатацію «Острова» та перейти на постійну паралельну роботу з об’єднаною енергосистемою ENTSO-е. Схожа ситуація була і з обгрунтуванням синхронного об’єднання української та молдовської енергосистем з енергосистемами континентальної Європи ENTSO-e.

Протягом 2005–2006 рр. проведено переговори з європейськими системними операторами на предмет ініціювання процесу розширення синхронної зони UCTE за рахунок приєднання ОЕС України. За результатами переговорів компанією Transelectrica відповідно до чинного регламенту UCTE (нині ENTSO-e) подано офіційну заявку на вступ ОЕС України та ЕС Молдови до синхронної зони UCTE.

Реалізацію об’єднання енергосистем України і Молдови з електричною системою UCTE розділено на три стадії.

На сьогодні триває підготовка остаточного пакета документів, необхідних для укладання гарантового контракту щодо реалізації Проекту «Дослідження умов синхронізації енергосистем України та Молдови з європейською енергетичною системою ENTSO-е».

Після виконання комплексу заходів щодо модернізації енергогенеруючого обладнання та обладнання мережі південно-західна частина ОЕС України, так званий «Острів Бурштинської ТЕС», працюватиме у режимі паралельної роботи з енергооб’єднанням ENTSO-е.

Організація такої роботи «Острова» надасть можливість забезпечити сталий експорт української електроенергії до країн Східної Європи (Угорщини, Румунії, Словаччини) та надійне забезпечення українських споживачів частини «Острова».

Перш ніж одержати, треба вкласти

Наша електроенергія знайшла свою нішу на ринках Польщі, Угорщини, Словаччини, суміжних країн, і вона продається досить дешево, часто дешевше, ніж це можуть запропонувати європейські конкуренти. А якщо ринкова кон'юнктура зміниться на краще після підписання договору про зону вільної торгівлі та Угоди про асоціацію, то наш експорт електроенергії, на думку експертів, може сягнути мільярда доларів.

Аби збільшити поставки, слід добудувати вставки постійного струму між Україною та країнами ЄС. Інакше істотне нарощування експорту буде неможливим. Тут питання у глибшій інтеграції України, зокрема в об'єднанні з енергоринком Європи. Україні буде непросто виконати усі директиви в рамках енергоспівтовариства. Оскільки вони, окрім усього іншого, передбачають інвестиції, зокрема в довкілля. А де їх брати? Тому проблем багато, а фінансова в найближчі роки залишиться актуальною.

Нині ж на часі активізація роботи щодо спеціальних технічних заходів, які дадуть змогу збільшити експорт електроенергії з території України. Необхідно будувати нові лінії електропередач, насамперед магістральні, добудовувати блоки на Хмельницькій атомній електростанції тощо. А це теж великі кошти, і не до кінця зрозуміло, за чий рахунок фінансуватимуться ці проекти. Можливо, за рахунок коштів, отриманих від експорту електроенергії, яку перепродують приватні компанії? Одне слово, все потрібно детально з’ясувати.