Візит Президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана в Україну залишив по собі двоїсте враження. З одного боку, сусідня держава розуміє те важке становище, в якому опинилася наша країна через російську агресію та анексію Криму, а з другого, понад усе ставить свій національний інтерес, який полягає в підтриманні партнерських відносин з РФ — одним із найбільших торговельних партнерів. До того ж росіяни зваблюють Туреччину низькими цінами на енергоносії та можливістю транспортувати їх до Європи.

Особливу увагу сторони приділили співпраці в енергетичні й сфері.

Спільного більше, ніж розбіжностей

Чи не тому переговори Президента України з турецьким колегою були такими непростими й тривалими. І все ж очільникам обох країн вдалося домовитися в багатьох важливих питаннях. Під час кількагодинної розмови сам-на-сам обговорювали безпекову ситуацію у Чорноморському регіоні, де ще донедавна панували стратегічний баланс і атмосфера довіри.

Петро Порошенко наголошував на спільному прагненні України і Туреччини до взаємовигідної співпраці в усіх сферах, на рішучості зробити свій внесок у забезпечення миру й стабільності в регіоні, а також на підтримці одне одного в найважливіших питаннях міжнародного життя. Він щиро подякував Туреччині за підтримку наших зусиль щодо миротворчої місії ООН на Донбасі та за солідарність із кримськотатарським народом.

Українсько-турецькі консультації продовжилися засіданням Стратегічної ради високого рівня, на якій обговорили спектр питань двостороннього співробітництва. За підсумками засідання Президент України зробив заяву, у якій зауважив, що Туреччина є одним із наших стратегічних партнерів, і високо оцінив підтримку турецькою стороною суверенітету, територіальної цілісності й незалежності нашої держави, невизнання окупації Криму та активну співпрацю з Україною в міжнародних організаціях.

Як повідомляє прес-служба Президента, йшлося і про активізацію переговорного процесу щодо Угоди про зону вільної торгівлі та активізацію двосторонніх відносин в економічній сфері. Зокрема про проведення найближчим часом засідання Міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва, яка працюватиме регулярно. Одним із напрямів її діяльності буде концентрація турецької допомоги у відновленні інфраструктури Донбасу.

Чималий простір для співпраці

Глави держав домовилися про співпрацю в масштабних високотехнологічних проектах: розробка і виробництво регіонального пасажирського літака для потреб Туреччини на основі новітніх технологій Державного підприємства «Антонов»; проекти в двигунобудуванні, аерокосмічній і військово-технічній галузях.

Особливу увагу сторони приділили співпраці в енергетичній сфері. Україна висловила зацікавленість у реалізації міжнародних газотранспортних проектів, зокрема з постачання природного газу із джерел Каспійського шельфу та країн Центральної Азії, запропонувала свій досвід у будівництві підземних газосховищ та можливість зберігати газ у наших резервуарах.

Таїп Ердоган наголосив, що Туреччина готова розвивати й поглиблювати стратегічне співробітництво з Україною. Вона підтримує територіальну та політичну цілісність і незалежність України (включно з Кримом) і визнає законним прагнення України до об’єднання з Європою. Туреччина також зацікавлена в посиленні торговельно-економічної співпраці.

«Станом на кінець 2014 року сума обсягу двосторонньої торгівлі зросла до шести мільярдів доларів, — констатував Ердоган. — Ми досягли домовленості, щоб у 2017 році цей показник становив 10 мільярдів доларів, а в 2023-му — 20».

Задля цього якомога швидше слід підписати Угоду про вільну торгівлю, переговорний процес з приводу якої вже вийшов на завершальний етап. Пожвавлять двосторонні відносини й інші документи, підписані під час візиту. Це й Меморандум про взаєморозуміння та обмін інформацією між Нацкомісією з цінних паперів і фондового ринку України та Радою ринків капіталу Туреччини, і лист про наміри розвивати партнерство у сфері проектування та виробництва авіадвигунів, і співпраця у галузі радіотехнологій. Причому контактуватимуть на різних рівнях, скликаючи міжурядову українсько-турецьку комісію з торговельно-економічного співробітництва, спільну комісію з питань оборонно-промислового співробітництва, робочу групу з питань державно-приватного партнерства.

Широкий спектр двосторонніх відносин (безпекова ситуація в Україні, протидія російській агресії, торговельно-економічні, енергетичні й військово-технічні питання) обговорювали й під час зустрічі з турецьким Президентом Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Домовлено, що міжурядова українсько-турецька комісія з торговельно-економічного співробітництва засідатиме вже на початку червня.

За словами віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, ця комісія є одним із найефективніших механізмів розвитку наших торговельно-економічних відносин.

«В Україні є багато інфраструктурних проектів, які потрібно реалізовувати. Крім того, стоїть завдання з відновлення Донбасу. І в цих питаннях досвід та інвестиції Туреччини зможуть стати нам необхідною допомогою», — цитує слова віце-прем’єра його прес-служба. 

Про розуміння ситуації та серйозність намірів Туреччини співпрацювати з Україною свідчать не лише обіцянки про всебічне заохочення турецьких інвестицій в нашу країну, а й надання Україні 10 мільйонів доларів гуманітарної допомоги і кредиту обсягом 50 мільйонів доларів на покриття дефіциту бюджету.