Різке зростання тарифів на газ та електроенергію змусило українців серйозно замислитися про утеплення житла. За оцінками фахівців, в Україні 80% житлового фонду потребують повної термомодернізації. Самотужки людям складно впоратися з цією проблемою. Але — і це доводить європейська практика — цілком можливо спільними зусиллями: за участі держави, бізнесу та громадян.  Держенергоефективності ініціювало європейські підходи до реалізації проектів з енергозбереження.

З урахуванням європейського досвіду

Уперше за роки незалежності держава запропонувала суспільству абсолютно нові механізми підвищення енергоефективності житла. Чи популярні вони серед населення? Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук на це запитання відповів «Урядовому кур’єру» ствердно: за програмою з енергоефективності (держава відшкодовує населенню, ОСББ та ЖБК частину суми кредиту на придбання «негазових» котлів, енергоефективного обладнання або матеріалів) нині вже видано 44 767 кредитів на заміну газових котлів та придбання енергоощадного обладнання/матеріалів на загальну суму 743,7 мільйона гривень.

Однак щоб вивести весь житловий фонд на необхідний рівень енергоефективності, потрібно понад 800 мільярдів гривень. Звичайно, всі розуміють, що ні уряд, ні окрема громада нині не мають таких коштів, щоб відразу витратити їх на утеплення.

У країнах Європи, де реалізовано аналогічні програми, також було задіяно кредитні механізми. Зокрема в Німеччині, Словаччині, Польщі, Литві, Румунії та інших. Вони стали найуспішнішими в цій галузі. До речі, українську програму розроблено з урахуванням європейського досвіду.

Щоб стати учасником програми та отримати кредит, позичальник має подати до банку документи — їх перелік визначають банківські установи. Уповноваженими на реалізацію кредитування в межах програми державної підтримки населення ОСББ та ЖБК визначено три державні банки, а саме: АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк» та ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України». Кредит на придбання котла, енергоощадного обладнання або матеріалів можна оформити у будь-якому із цих банків.

Отримання державної компенсації відбувається без додаткових зусиль позичальників. Раз на місяць банк формує реєстр виданих кредитів і подає його до агентства. Держенергоефективності перераховує компенсацію на поточні рахунки банків, ті — на рахунки позичальників. Після цього розмір суми кредиту, який має погасити позичальник, зменшується на суму відшкодування.

До речі, такі вимоги банків — і до ОСББ та ЖБК. Однак для отримання енергоефективного кредиту ОСББ або ЖБК мають бути зареєстровані не менше трьох місяців та мати рішення не менш ніж 60% мешканців будинку про залучення позички. А для перевірки цільового використання коштів додатково надати в банк акти виконаних робіт та інші документи, що підтверджують упровадження енергоефективних заходів.

Як берегти  ресурси

Однак статистика щодо отримання енергоефективних кредитів свідчить, що не всі області однаково активні. Це пов’язано насамперед із тим, як долучаються до державної програми регіональна та місцева влади. Як повідомив Сергій Савчук, щоб здешевити кредити і вони стали ще доступнішими для людей, зокрема малозабезпечених, Держенергоефективності підписало 24 меморандуми про намір регіональної та місцевої влади відшкодовувати частину відсоткової ставки за цими кредитами. Запропоновано у 2015 році спрямувати на цю справу не менш як 200 тисяч гривень.

Залучення місцевих та регіональних бюджетів до такого співфінансування дає людям змогу скористатися одразу кількома механізмами підтримки: і державним, і місцевим. Адже тільки спільними зусиллями можна розпочати масштабний інфраструктурний проект з утеплення житла.

Нині лідер реалізації державної програми з енергоефективності — Львівщина (див. інфографіку). Завдяки регіональній програмі, яка передбачає відшкодування частини відсоткової ставки за кредитами (від 15 до 20%) за рахунок обласного бюджету для фізичних осіб, кількість охочих зробити власне житло енергоефективним найбільша в Україні.

Утім, є сподівання, що й інші регіони скоро почнуть наступати їй на п’яти. Адже нині ухвалено 48 програм, якими передбачається відшкодування відсоткової ставки за кредитами на реалізацію енергоефективних заходів. З них 13 обласних, 16 районних, 19 міських. Крім того, агентство проводить інформаційно-роз’яснювальну кампанію щодо стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів та заміщення газу альтернативними видами палива. За ініціативи Держенергоефективності у 473 містах, райцентрах та селах України буде проведено семінари-практикуми з енергоефективності. Нині ж про переваги державної програми дізналися жителі 416 районів України, а це 88% запланованого.

Така роз’яснювальна  робота серед населення потрібна, щоб люди не просто навчилися економити енергоресурси через їх дороговизну. Вони мають знати: ці ресурси вичерпні і їх не вистачає у всьому світі. Тому держава не лише фінансово допомагає людям, частково компенсуючи витрати на енергоефективні заходи, а й шляхом інформування намагається вплинути на культуру енергозбереження. «Змінити культуру енергоспоживання населення — це одне з головних завдань», — зауважує Сергій Савчук.

Також в агентстві діє сall-центр, у якому кожного проконсультують, як скористатися програмою та на які матеріали й енергоефективне обладнання держава надає компенсацію. Їх орієнтовний перелік розміщено на сайті агентства (рубрика «Споживачам», підрубрика «Державна підтримка енергозбереження»).

ДОВІДКА «УК»

Державною програмою передбачено відшкодування:

♦ 20% суми кредиту (але не більше як 12 тисяч гривень) — механізм заміни газових котлів для населення;

♦30% суми кредиту (але не більш ніж 14 тисяч гривень) — для фізичних осіб для впровадження енергоефективних заходів;

♦ 40% суми кредиту (але не більш як 14 тисяч гривень у розрахунку на одну квартиру) — для ОСББ та ЖБК як юридичних осіб на загальнобудинкові заходи.

Якщо позичальник — фізична особа-отримувач субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, йому відшкодовують 70% суми «енергоефективного» кредиту. Якщо у складі ОСББ є отримувачі субсидій, вони отримують відшкодування у середньому 40—70% — залежно від кількості субсидіантів.

ГАРЯЧІ ТЕЛЕФОННІ ЛІНІЇ

Контактний центр  Держенергоефективності

(044) 296-71-60,        E-mail: energoefect@saee.gov.ua,

(044) 559-24-95,                     energoefect2@saee.gov.ua,

(044) 292-32-57                      energoefect3@saee.gov.ua

Інна МИКОЛАЄНКО 
 для «Урядового кур’єра»